Yvonne Franssen – Schaduwen

Ik zag dat Yvonne Franssen een nieuw boek uit zou brengen. En schrijvers uit dezelfde provincie hebben natuurlijk sowieso een streepje voor, daarnaast sprak de korte inhoud me natuurlijk aan. Nadat ik Futuro uitgevers een mailtje gestuurd had, kreeg ik al snel antwoord terug en had ik het boek ook snel op mijn deurmat liggen. Ik wil Futuro uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Ellen Groenenboom wordt als veertienjarig meisje door een onbekende man verkracht. Als volwassen vrouw leidt ze samen met haar drie honden een teruggetrokken bestaan op een oude boerderij, weg van de bewoonde wereld.
Als ze op een dag een anonieme dreigmail ontvangt, concludeert ze dat er sprake moet zijn van spam. Maar dan volgen er meer dreigmailtjes, en wordt een van haar honden tijdens een boswandeling door een wildvreemde doodgeschoten.
Als deze vreemdeling enkele dagen later zelf vermist blijkt te zijn, wordt Ellen bang. Bestaat er een samenhang tussen deze gebeurtenissen, en welke rol speelt Ellen zelf in het geheel?
In haar zoektocht naar de waarheid, stuit ze op geheimen uit haar eigen verleden, die haar leven veranderen in een ware hel. Wie kan ze nog vertrouwen, en wie is haar vijand? Zal ze een uitweg vinden uit deze nachtmerrie?

Cover

De cover maakt mij meteen nieuwsgierig. Het is een mooie blauwe cover met een ouderwetse sleutel. Gaandeweg het verhaal wordt voor mij duidelijk wat de sleutel is, en dit vind ik dan ook goed passen bij het boek. De titel wordt pas duidelijk nadat je het boek gelezen hebt. En in eerste instantie vond ik deze niet zo goed passen. Maar achteraf gezien is deze titel inderdaad goed gekozen.

De auteur

Yvonne Franssen heeft een grote liefde voor taal. Al sinds ze kan lezen, schrijft ze korte verhalen en versjes. Ze schreef jarenlang maandelijks een column voor een website en wist bij schrijfwedstrijden met haar verhalen diverse prijzen en publicaties in de wacht te slepen.
In 2011 verscheen haar eerste thriller ‘Talio’, een jaar later gevolgd door ‘De genius.’. In 2013 schreef ze ter gelegenheid van de Limburgse Avond van het Spannende Boek de minithriller ‘Mysterie aan de Maas’. In 2017 maakte Yvonne met de versjesbundel ‘#omazegt’ een uitstapje buiten het thrillergenre, waarin ze nu terugkeert met haar vierde thriller ‘Schaduwen’.

Het verhaal

Toen Ellen Groenenboom veertien jaar was, is ze verkracht door een onbekende man.  Als volwassen vrouw heeft Ellen er voor gekozen om een terug getrokken leven te leiden samen met haar drie honden op een oude boerderij. Haar ouders hadden een hotel-keten en na hun overlijden kan ze zich een terug getrokken leven permitteren. Ze heeft haar baan als advocaat op gezegd. Op een dag begint ze dreigmailtjes te krijgen en als dan ook nog, van uit het niets haar hond Clara dood gaat en er een jongen vermist wordt, staat haar leven op de kop.

Ellen besluit op onderzoek te gaan. Ze stuit hierbij op geheimen uit haar verleden. Haar leven zal hierdoor voor altijd veranderen. En wat heeft zij hier zelf mee te maken. Wie kan ze nog vertrouwen? En is er een uitweg te vinden?

Mijn mening

Door de korte inhoud was ik meteen getriggerd. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand uit het niets een hond doodschiet. Dus wat is hier aan de hand?
Het boek begint met de gebeurtenis uit 1994 dat Ellen verkracht wordt. Als lezer weet je dus meteen wie de dader is.
Het boek wordt vanuit de vier hoofdpersonen geschreven, dit vond ik soms een beetje jammer. Je zat dan net in een stuk en dan werd het afgekapt omdat het verhaal van een van de andere hoofdpersonen verder ging. Hierdoor had ik soms het gevoel alsof ik iets miste. Ik snap dat dit bewust gedaan is om de spanning op te bouwen en niet alles te verklappen. Echter zorgde dit ervoor dat ik soms een gevoel had dat er bewust geswitcht werd tussen de personen. Aan de andere kant zorgde dit er ook voor dat ik steeds verder wilde lezen. Ik wilde steeds weten hoe het verder ging en ik had dan ook erg veel moeite om het boek aan de kant te leggen. De personages zijn erg goed en geloofwaardig uitgewerkt. Hierdoor krijg je onbewust gewoon een hekel aan bepaalde personages.
Als lezer weet je van een aantal dingen al wie het gedaan heeft. Echter vraag je je toch af waarom de dader bepaalde dingen doet, en dat was voor mij toch een complete verrassing en vond ik erg goed uitgedacht en had ik niet zien aankomen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Schaduwen
Auteur:  Yvonne Franssen
Uitgever: Futuro uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 218
Aantal pagina’s E-book: 218
ISBN paperback: 9789492939029
ISBN E-book: 9789492939180
Prijs paperback: € 18,95
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge