Yvonne Floor – Tot de dood ons scheidt

Ik zag op internet het boek “Tot de dood ons scheidt” geschreven door Yvonne Floor. Ik was hier erg benieuwd naar en na contact met de uitgever had ik al snel het boek in huis om een recensie over te schrijven. Hier wil ik uitgeverij Betram + De Leeuw hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een moeder slaakt een hartenkreet uit: Grijp in!

Tot de dood ons scheidt is het schokkende verhaal van een moeder die strijdt voor haar kinderen en niet opgeeft. Ze is jarenlang geterroriseerd door haar ex-man en op een geraffineerde wijze (gaslighting) geestelijk mishandeld. Het ouderlijk gezag dreigt haar nu ontnomen te worden. Een ongelijke strijd, zonder enig recht op juridische bijstand en in de steek gelaten door jeugdzorg.

‘Je bent mijn vrouw. Als je bij me weggaat, dan zorg ik ervoor dat je de kinderen nooit meer ziet. Ik ontvoer ze naar Mexico. Ik zeg iedereen dat je gestoord bent. Ik ga het huis nooit uit. Ik maak je financieel kapot en ga daar mee door tot je zelfmoord pleegt. Je weet wat je te doen staat.” Hij zegt het fluisterend in mijn oor en streelt ondertussen mijn gezicht.  

Cover

Op de voorgrond van de cover zien we een wagentje en een beer achtergelaten door kinderen. Op de achtergrond zien we een grote villa. Ik stel me voor dat dit de villa is waar Yvonne met haar ex-man gewoond heeft. De titel staat er redelijk groot in witte letters op. Eronder staat in oranje letters “Leven met een wraakzuchtige ex”. Door deze ondertitel werd ik nieuwsgierig en ben ik gaan lezen waar het boek over ging. Dit boek zou ik ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Yvonne Floor is naast moeder van twee kinderen journaliste en juriste. Ze werkte onder andere voor Amnesty International en het Ministerie van Justitie.

Het verhaal

Tot de dood ons scheidt vertelt het schokkende verhaal van Yvonne. Deze moeder strijdt voor haar kinderen en geeft niet op. Ze wordt jarenlang geterroriseerd door haar ex-man Brent en op een geraffineerde wijze geestelijk mishandeld, waardoor Yvonne aan zichzelf gaat twijfelen. Het ouderlijk gezag dreigt haar ontnomen te worden. Ze wordt in de steek gelaten door jeugdzorg en heeft geen recht op juridische bijstand.

Brent dreigt er mee dat als Yvonne hem verlaat hij er voor zorgt dat ze de kinderen nooit meer ziet en dat hij de kinderen naar Mexico zal ontvoeren. Hij bedreigt Yvonne dat hij iedereen zal vertellen dat ze gestoord is en dat hij het huis nooit zal verlaten. Hij zal haar financieel kapot maken en pas rusten als ze zelfmoord pleegt. Hij zegt dit echter altijd zo dat niemand anders dit meekrijgt. Met andere mensen erbij is hij de meest charmante persoon.

Mijn mening

Ik zat al vrij snel in het verhaal en was wel verwonderd over de naïviteit van Yvonne. Brent zet haar al vrij snel bij bepaalde beslissingen voor het blok en toch gaat ze als een mak lammetje in alles met Brent mee. Dit vind ik erg verwonderlijk. Echter ondanks dit geloof ik dat ze de eerste jaren een goed huwelijk hebben. Echter nadat de problemen beginnen en je dus eigenlijk in het verhaal belandt, merk je dat Yvonne echt gemanipuleerd wordt door Brent en haar leven en dat van haar kinderen kapot gemaakt wordt. Ook is het ongelofelijk wat Yvonne allemaal moet doorstaan qua Kinderbescherming, politie en dergelijke. Ik heb respect voor Yvonne hoe zij toch blijft doorvechten voor haar kinderen en zichzelf iedere keer opnieuw wegcijfert vanwege haar kinderen. Hopelijk lezen de verschillende instanties dit boek ook en denken dan ook eens na als er een vechtscheiding ontstaat waarbij kinderen een rol spelen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Tot de dood ons scheidt
Auteur: Yvonne Floor
Uitgever: Uitgeverij Bertram + de Leeuw
Aantal pagina’s paperback: 240
ISBN paperback: 9789461562449
Prijs paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

8 thoughts on “Yvonne Floor – Tot de dood ons scheidt

 1. Beste Koukleum,

  Inmiddels is dit boek uit de handel gehaald, na een rechterlijke uitspraak. Dit was een lasterlijk boek, met name voor de kinderen van de auteur.

 2. Uit de handel gehaald omdat t met name voor de kinderen van de auteur lasterlijk was?? Ik denk dat het voornamelijk heeeel cinfronterend was voor de ex en jeugdzorg (in verschillende vormen) omdat het zo een duidelijk verhaal over hun miskleunen ging, daarbij zal iedereen die t boek las, toch met iets andere ogen naar de “eeuwige” charmeur kijken…

 3. Een bizar verhaal over het falende systeem van politie, justitie en jeugdhulpverlening.
  Geen van deze voornoemde betrokken partijen doen aan waarheidsvinding.
  Als je verbaal gezien niet opgewassen bent tegen instanties sta je met je rug tegen de muur.

 4. Helaas is dit boek nergens meer te krijgen en wil m zo graag lezen misschien iemand hier die m wil verkopen ?

  1. Klopt, Sissy, dit boek is het haar ex gelukt om dit boek uit de handel te krijgen. Wellicht dat je via Yvonne Floor zelf nog een exemplaar kunt bemachtigen? Dat durf ik niet te zeggen.

Comments are closed.