Yvonne Bakker – De erfenis van mijn moeder

Van Yvonne Bakker ontving ik het boek “De erfenis van mijn moeder” om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Yvonne Bakker hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In ‘De erfenis van mijn moeder’ schrijft Yvonne Bakker het – grotendeels op waarheid berustende verhaal – van Paula.
Ze is één van de twee dochters van Sarah van Gelder die, als één van de weinigen uit een omvangrijke Joodse familie, de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Lees hoe Paula moet omgaan met haar moeders angsten, met het verdriet van de dood van haar vader en met het misdadige gedrag van haar stiefvader. Leef mee met de kleine Paula. Zal haar humor, karakter en positieve kijk op het leven haar in de toekomst als volwassene overeind houden?

Yvonne Bakker beschrijft het leven van de half Joodse Paula. De nasleep van de Tweede Wereldoorlog zal haar lang blijven achtervolgen.

Het boek laat haar pijn en verdriet, maar ook haar tomeloze levenslust zien.

Paula heeft een moeizame relatie met haar moeder Sarah van Gelder, die als overlevende van de oorlog, nog steeds kampt met de gevolgen hiervan. Je leert Paula kennen als een optimistisch en vrolijk meisje die opgroeit als een vrolijke vrouw die van doorzetten weet, ondanks de grillen van haar moeder en de tegenslagen die ze in haar leven te verwerken krijgt.

De cover is voornamelijk grijs met alleen wat rode details. De titel staat in rode letters en het meisje dat afgebeeld is, heeft een rood jasje, rode laarsjes en een rood strikje in de haren. Door deze cover moest ik meteen aan het oorlogsboek “Het meisje in de rode jas” geschreven door Roma Ligocka denken. Ik vermoed dat dit toevallig is, want het boek toont absoluut geen vergelijkenissen.

Toen ik het boek binnen kreeg, viel me meteen het gewicht van het boek op. Ondanks dat het boek niet heel dik is, heeft het toch een behoorlijk gewicht. Naar mijn idee is er gekozen voor een zware papierkwaliteit. Dit voel je dus ook als je het boek in handen hebt, echter slaat het hierdoor wel fijn om.

Het boek vertelt het verhaal van Paula. Van jong meisje tot het moment dat ze al enkele jaren oma is. Er is een open en eerlijke schrijfstijl gekozen en de moeizame band die Paula heeft met haar moeder Sara en haar zus Liesbeth heeft komt eerlijk aan bod. Paula blijft moeite doen om liefde van haar moeder te krijgen. Echter steeds weer wordt ze teleurgesteld. Je leert de hoofdpersonen goed kennen en door de open schrijfstijl leefde ik heel erg mee met Paula. De rode draad in het boek is naar mijn idee de zoektocht van Paula, waarom haar moeder is zoals ze is. En waarom ze geen liefde kan geven aan haar dochters. Het boek laat duidelijk zien hoe ver de gevolgen van de oorlog kunnen doorwerken op de nakomelingen van overlevenden van deze oorlog.

Gegevens van dit boek:
Titel: De erfenis van mijn moeder
Auteur: Yvonne Bakker
Uitgever: Yvonne Bakker Beheer B.V.
Aantal pagina’s paperback: 255
ISBN paperback: 9789081416429
Prijs paperback: € 17,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

2 thoughts on “Yvonne Bakker – De erfenis van mijn moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge