Yrsa Sigurdardóttir – Stilte + Winactie

In de catalogus van uitgeverij Cargo zagen wij dat er een nieuw deel in de Huldar & Freyja-serie zou verschijnen. Dit zou tevens het laatste deel zijn. Aangezien ik de voorgaande delen met veel plezier gelezen had, hoefde ik niet lang te twijfelen. Dit laatste deel wilde ik ook graag lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een bevestiging en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een koude dag in Reykjavik verdwijnt een baby uit een kinderwagen. Op haar plek vindt de vader het lijkje van een ander kind. Het onderzoek naar de vermiste baby leidt al snel naar de draagmoeder. De dader van de verdwijning wordt echter niet gevonden, en de baby blijft spoorloos.
Elf jaar later overlijdt een meisje aan het mazelenvirus. Haar vader gaat op zoek naar de drager van het virus om wraak te nemen voor de dood van zijn dochter. Ondertussen wordt in een ander deel van de stad in een verlaten auto het lichaam van een vrouw gevonden.
Politieagent Huldar en kinderpsycholoog Freyja worden geconfronteerd met drie heel verschillende zaken, die met een onzichtbare draad met elkaar verbonden lijken te zijn. En alle drie de zaken worden omringd door een hoge muur van stilte.

De cover

De cover is geel met in het midden wit, waar de naam van de auteur en de titel staat. Hierover heen lijkt een geel net te zitten, waardoor de letters niet in zijn geheel op de cover staan. De cover is in de zelfde stijl als de voorgaande delen en hierdoor zou het boek mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Yrsa Sigurdardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan vijftien thrillers, die in ruim dertig landen vertaald zijn. Sigurdardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik. Stilte is het zesde en laatste deel in de succesvolle Freyja & Huldar-serie.

Het verhaal

Als een vader zijn jonge baby op koude dag buiten in de kinderwagen legt in Reykjavik blijkt ze op een bepaald moment verdwenen. Daarvoor in de plaats vindt hij het lijkje van een ander kind. Het onderzoek naar deze verdwenen baby leidt al snel naar de draagmoeder, echter de dader van de verdwijning wordt nooit gevonden en ook de baby blijft spoorloos.
Elf jaar later overlijdt een jong meisje aan de mazelen. Doordat ze ziek is, werkt haar vaccin niet meer en wacht ze op een nieuw vaccin. Haar vader start een onderzoek hoe zijn dochter besmet kon raken met het mazelenvirus. Hij wil wraak nemen voor de dood van zijn dochter. Ondertussen wordt er in een onbeheerde auto het lichaam van een jonge vrouw gevonden.
Politieagent Huldar en kinderpsycholoog Freyja worden met drie heel verschillende zaken geconfronteerd die toch allemaal iets met elkaar te maken lijken te hebben. En om alle zaken hangt heel veel stilte.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit zesde en laatste deel van deze serie. De voorgaande delen waren erg goed, dus ik was benieuwd hoe Sigurdardóttir deze serie zou laten eindigen. Dus ik begon snel te lezen.

Het verhaal begint elf jaar geleden en wordt het ‘voorwoord’ genoemd. Hierin lees je dat Númi onder de douche staat terwijl hij zijn dochter even buiten in de kinderwagen gezet heeft, met de babyfoon naast haar, zodat hij het meteen hoort als ze wakker wordt. Echter op een bepaald moment hoort hij een vreemd geluid en als hij onder de douche uitspringt en naar zijn dochtertje Mia toesnelt, blijkt dat niet zij, maar een vreemde baby in de kinderwagen ligt… En deze baby is dood. Hierna maken we meteen een sprong in de tijd naar vijf maanden geleden, waar we op de begrafenis zijn van een jong meisje die gestorven is aan het mazelenvirus. Haar vader wil uitzoeken door wie zij het mazelenvirus gekregen heeft en zint op wraak.
Hierna zijn we weer in het nu en komen we Huldar en Freyja tegen. Freyja werkt nu volledig bij de politie en is niet meer in dienst van het kindertehuis.
Ik had in het begin wat moeite om de verschillende zaken te kunnen volgen en vond het begin dan ook redelijk chaotisch. Later werd dit beter in het verhaal en kwam er ook wat structuur in het verhaal, naar mijn gevoel. Hierdoor had ik langer nodig om echt in het verhaal te komen. Dit komt volgens mij ook doordat er zoveel in één keer speelde. Aan de ene kant moest natuurlijk de moord op de vrouw opgelost worden, maar ook de vader van het kind wat gestorven is aan de mazelen krijgt een duidelijke stem in het boek. Daarnaast komt de vader van de verdwenen baby nog ruimschoots aan bod en hierdoor vroeg ik me regelmatig af wat deze zaken allemaal met elkaar te maken hadden. Deze verhaallijnen komen natuurlijk allemaal mooi samen naar het einde toe. Op een bepaald moment wordt een en ander ook duidelijker waardoor het lezen ook prettiger wordt.

De verschillende personages die geen rol spelen in de serie zijn goed uitgewerkt en komen op mij echt over. De gevoelens van de personages komen geloofwaardig over en hierdoor had ik het gevoel alsof deze dingen echt gebeurd zouden kunnen zijn. De seriepersonages blijven in dit deel een beetje op de vlakte. Doordat er qua misdaad al zoveel gebeurd, is het ook begrijpelijk dat hier minder aandacht aan besteed is. Echter, wat ik persoonlijk wel jammer vind, is dat de persoonlijke verhaallijnen van Huldar en Freyja in dit laatste deel een beetje op de achtergrond blijven en als afsluiter blijf je een beetje op je honger zitten hoe het nu met hun afloopt. Er blijven naar mijn gevoel toch enkele losse eindjes achter, waardoor je je toch stiekem afvraagt of Siggurdardóttir wellicht de deur op een kiertje heeft laten staan om toch nog een vervolg te kunnen schrijven.

Ik zal Huldar en Freyja zeker gaan missen en hoop dat er snel een nieuwe serie van Yrsa Sigurdardóttir verschijnt.

Leesfragment

Ben jij benieuwd naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Stilte

Gegevens van dit boek:
Titel: Stilte
Serie: Huldar & Freyja
Auteur: Yrsa Sigurdardóttir
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Willemien Werkman
Aantal pagina’s paperback: 448
Aantal pagina’s e-book: 448
ISBN paperback: 9789403122410
ISBN e-book: 9789403158211
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Stilte’, geschreven door Yrsa Sigurdardóttir, verloten. Hier willen wij uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Geef antwoord op de vraag: In welk jaar debuteerde Yrsa Sigurdardóttir?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Stilte’ en vermeld daarnaast je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en de eventuele extra stappen (Zie hieronder) die je gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 2 maart 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes.

3 thoughts on “Yrsa Sigurdardóttir – Stilte + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge