Yrsa Sigurðardóttir – De prooi + Winactie

Ik ben fan van de Huldar & Freya-serie, dus was ik ook erg nieuwsgierig naar een losstaand verhaal van de hand van Yrsa, dus toen ik deze aangekondigd zag staan en de korte inhoud mij ook nog eens aansprak, heb ik een mailtje naar de uitgever gestuurd en ik kreeg al snel een positief antwoord terug. Rond de verschijningsdatum viel het recensie-exemplaar dan ook in onze brievenbus. Hier willen we uitgeverij Cargo uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Tijdens de koudste dagen van het jaar is een reddingsteam op de afgelegen hoogvlakten van IJsland op zoek naar een groep vermiste mensen. Wat bezielde deze groep om midden in een sneeuwstorm, bij extreme kou, op pad te gaan? Waarom verlieten ze de eenvoudige hut waar ze verbleven, totaal onvoorbereid op de barre weersomstandigheden? Ondertussen vinden er op het schiereiland Stokksnes mysterieuze gebeurtenissen plaats. Er wordt een onverklaarbare plas bloed gevonden in de sneeuw, een kinderschoen duikt op tientallen jaren nadat die begraven was en in de rotskust bij de zee ontstaat een groot zwart gat, dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mensen lijkt te hebben.

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de voorgaande boeken van Yrsa. Haar voornaam en de titel zijn goed leesbaar. Haar achternaam is wat vaag en er staat een wit porseleinen beeldje van een rendier voor. Doordat de cover in dezelfde stijl is als de voorgaande boeken van haar hand, zou deze mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik deze snel opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Yrsa Sigurðardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan vijftien thrillers, die in ruim dertig landen vertaald zijn. Sigurðardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik.

Het verhaal

Er worden vier mensen vermist en er wordt al snel een reddingsploeg samengesteld. .Jóhanna is vrijwilliger bij de reddingsdienst van IJsland en haar man Geiri is bij de politie in Höfn, van waaruit de zoektocht wordt georganiseerd. Zij worden beiden ingezet tijdens deze zoektocht. Ze begrijpen allemaal niet waarom deze mensen, hartje winter dit onherbergzaam IJslands landschap opgezocht hebben en ze de eenvoudige hut verlaten hebben, terwijl er een sneeuwstorm op komst was.

Hjörvar en Erlingur werken in een oud Amerikaans radarstation. Dit is een eenzame baan bij de kustwacht. Hjörvar maakt allerlei vreemde gebeurtenissen mee tijdens zijn diensten en begint langzaam aan zijn eigen geestelijke stabiliteit te twijfelen.

Mijn mening

De proloog begint dat een vrouw aan de deur staat bij Kolbeinn om een zware doos en een schoentje af te geven die in zijn ouderlijk huis waren blijven staan. Als hij het schoentje schoonmaakt komt de naam Salvör tevoorschijn. Deze naam zegt hem zo niks, maar op de manier hoe de naam in het schoentje staat weet hij bijna zeker dat dit door zijn moeder gedaan is. Hij besluit, samen met zijn broer, op onderzoek uit te gaan.

Hierna komen we bij het eigenlijke verhaal en leren we Jóhanna en Thórir, een reddingswerker uit Reykjavik, kennen. Zij zijn bezig met een zoektocht. Ook is er een verhaallijn over een oud radarstation waarbij Hjörvar samen met zijn collega Erlingur dit station draaiende houdt. Hier gebeuren vreemde dingen en volgens Erlingur zijn deze gewoon te verklaren, maar Hjörvar begint toch aan zijn eigen geestelijk vermogen te twijfelen en gedraagt zich steeds voorzichtiger. Er is ook nog een derde verhaallijn, die bepaalde zaken duidelijker maakt. Dit is namelijk de verhaallijn van een week van te voren. Deze verhaallijn volgt de groep vermiste personen en zo krijg je als lezer een duidelijk beeld wat er gebeurd is en hoe deze vermiste personen deze tocht gemaakt hebben en wat hier gebeurd is.

Tijdens de zoektocht naar de vermiste personen gebeuren er in het plaatsje Höfn, waar Geiri werkzaam is bij de politie en ook samenwoont met Jóhanna, vreemde dingen in hun huis. Ik vroeg me lang af wat hier nu aan de hand is en dit blijft een beetje vaag. Bovennatuurlijke verschijnselen?

Yrsa weet de sfeer echt supergoed neer te zetten, want tijdens het lezen had ik echt het gevoel alsof ik de ijzige kou meemaakte. Ik ben al een echte koukleum (vandaar ook onze websitenaam uiteraard), maar onder het lezen van dit boek, kroop ik toch nog wat dieper onder de deken. De sfeer en omgeving weet zij op zo’n beeldende manier neer te zetten, dat ik echt het gevoel had dat ik zelf in de sneeuwstorm rondliep en verdwaald raakte. Dit weet ze echt voortreffelijk te doen.

De personages heeft ze voldoende diep uitgewerkt, waardoor je je een goed beeld van ze kunt vormen. Op de een of andere manier had ik ook een enorm zwak voor het rendier wat een kleine rol speelt in het verhaal. Op een bepaald moment had ik wel een gevoel dat één persoon niet klopte, en dit gevoel was ook terecht, echter dat dit op deze manier in elkaar zat… Dat had ik er nooit van zijn leven uitgehaald. Wat heeft Yrsa dit op een geweldige manier uitgedacht. En dan ook nog op zo’n manier dat het allemaal gewoon perfect klopt.

Toch merkte ik dat ik soms de aandacht kwijt raakte bij het verhaal. Dit gebeurde mij bij de Huldar & Freya-serie van Yrsa eigenlijk nooit en ik denk persoonlijk dat dit komt door het kleine bovennatuurlijke element wat ze in het verhaal gebouwd heeft. Hier heb ik altijd mijn twijfels over, omdat ik het niet kan verklaren of geloven. Ik weet dat er dingen gebeuren die niet te verklaren zijn, maar hier lag het naar mijn gevoel eraan dat het echt gebruikt werd om spanning en angst in het verhaal te bouwen. Echter ondanks dat, heb ik toch weer genoten van deze nieuwe Yrsa Sigurðardóttir en kan ik hem iedereen aanraden die van een ijskoude scandithriller houdt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-prooi

Gegevens van dit boek:
Titel: De prooi
Auteur: Yrsa Sigurðardóttir
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Willemien Werkan
Aantal pagina’s paperback: 365
Aantal pagina’s e-book: 352
ISBN paperback: 9789403152516
ISBN e-book: 9789403191812
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Wij mogen één fysiek & één digitaal exemplaar van ‘De prooi’, geschreven door Yrsa Sigurðardóttir, verloten. Hier willen wij uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Geef antwoord op de vraag: Van welke serie, geschreven door Yrsa Sigurðardóttir is Veronique fan?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘De prooi’ en en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en welke extra stappen (Zie hieronder) je gedaan hebt om extra kans te maken.
  • Geef aan of je kans wilt maken op een fysiek of digitaal exemplaar. Zonder keuze kunnen we de deelname niet mee laten doen.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel de recensie en winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over de recensie en winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like en save de foto over de recensie en winactie bij Koukleum.nl en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over de recensie en winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 15 december 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “Yrsa Sigurðardóttir – De prooi + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge