Yrsa Sigurdardóttir – De pop + Winactie

Toen we in de zomercatalogus zagen dat er een nieuw deel van de ‘Freyja & Huldar’-serie zou verschijnen, hoefde ik niet lang te twijfelen. Ook dit deel wilde ik graag lezen. Na een mail naar de uitgever kregen we gelukkig al snel een positief antwoord en het boek werd dan ook vlak na verschijning bezorgd. Hier willen we uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer er een oude verweerde pop wordt gevonden in de netten van een vissersboot, neemt een vrouw die mee naar huis voor haar jonge dochter. Dit vriendelijke gebaar heeft echter grote gevolgen, en vijf jaar later worden in dezelfde oceaan de resten van een onbekend menselijk skelet gevonden. Maar in een land waar zowat iedereen elkaar kent lijkt het onmogelijk dat niemand weet van wie dit skelet kan zijn.
Terwijl de zoektocht naar de identiteit voortduurt, doet Huldar onderzoek naar de moord op een dakloze drugsverslaafde en houdt Freyja zich bezig met een vermeende kindermishandeling in een pleeggezin. Er is een getuige die de zaken met elkaar zou kunnen verbinden, maar zij is onvindbaar: het meisje dat jaren geleden de pop cadeau kreeg.

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de voorgaande delen. Hierdoor zou het boek mij zeker op gevallen zijn in de boekhandel, waar ik hem dan zeker opgepakt zou hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Yrsa Sigurdardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan vijftien thrillers, die in ruim dertig landen vertaald zijn. Sigurdardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik. ‘De pop’ is het vijfde deel in de succesvolle Freyja & Huldar-serie.

Het verhaal

Tijdens een visserstochtje wordt er een oude pop gevonden in de netten. Rosá, het elfjarig meisje wat op de boot aanwezig is, wil de pop mee naar huis nemen en haar moeder besluit dat dit goed is. Dit heeft echter grote gevolgen. Vijf jaar later wordt op dezelfde plek ook nog eens een onbekend menselijk skelet gevonden. Maar in een klein land zoals IJsland kent bijna iedereen elkaar, dus het is erg vreemd als niemand zou weten van wie dit skelet kan zijn. De zoektocht naar de identiteit gaat verder en Huldar doet ook nog onderzoek naar de moord op een dakloze drugsverslaafde. Freyja houdt zich ondertussen bezig met een vermoedelijke kindermishandeling in een pleeggezin. Een getuige zou al deze zaken wellicht met elkaar kunnen verbinden, echter zij is onvindbaar en heeft in de loop der jaren geleerd om van de radar te verdwijnen. Waar is Rosà?

Mijn mening

Ik heb de voorgaande delen ‘DNA‘, ‘Vortex‘, ‘RIP‘ en ‘Lava‘ met heel veel plezier gelezen. Dus ik keek echt uit om dit vijfde deel in de serie te gaan lezen. Het verhaal begint met een hoofdstuk waarin een pop opgevist wordt. Deze speelt een belangrijke rol in het boek en het blijkt lange tijd een mysterie wat de rol van deze pop nu precies is. Hierna maken we een sprong naar het heden. Ik moet dan heel even in het verhaal komen, want vraag me even af wat dit eerste stuk met de rest te maken heeft, maar dat wordt natuurlijk verderop in het verhaal duidelijker. Het boek bevat verschillende verhaallijnen en je weet dat je bij Yrsa door moet lezen en dat alles dan uiteindelijk toch duidelijk wordt. En dat is in dit deel natuurlijk ook weer het geval. In het begin blijft lange tijd onduidelijk hoe de puzzelstukjes nu in elkaar moeten passen, maar op ongeveer de helft begint er al iets in elkaar te passen en komt ook de spanning echt terug in het verhaal, waardoor vanaf dat moment het boek echt niet meer aan de kant gelegd kan worden. Je moet gewoon doorlezen, omdat je wilt weten hoe nu alles in elkaar zit en hoe deze zaken opgelost gaan worden. En wat ik me de hele tijd afvroeg: ziet Rosá nu werkelijk overal spoken of komt ze toch in de buurt van de waarheid? Natuurlijk moet je het boek zelf gaan lezen om er achter te komen hoe dit nu in elkaar zit.

Het boek zou je als standalone kunnen lezen, maar dit raad ik echt af. Je mist dan heel veel achtergrond van de hoofdpersonen Freyja en Huldar en dit zou zonde zijn. Daarbij is de serie ook gewoon veel te goed om niet in zijn geheel te lezen.

De hoofdpersonen maken in dit deel minder veranderingen door dan in de andere delen. In dit deel ligt meer de focus op de verschillende zaken en ik denk dat dit in dit deel ook goed is. Als de hoofdpersonages ook nog een hoop veranderingen door zouden maken in dit deel zou het boek denk ik te veel informatie bevatten en zou het te verwarrend worden. Nu zijn er kleine dingen in de privésfeer van Freyja en Huldar en ik ben benieuwd of deze in het volgende en laatste deel van de serie ‘Stilte’ verder uitgroeien. Gelukkig staat ‘Stilte’ al aangekondigd. Deze zal in januari 2022 verschijnen, maar is wel al te reserveren. Ik kijk er in ieder geval weer heel erg naar uit.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geleden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-pop-Yrsa-Sigurdardottir

Gegevens van dit boek:
Titel: De pop
Auteur: Yrsa Sigurdardòttir
Serie: Freyja & Huldar
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Willemien Werkman
Aantal pagina’s paperback: 464
Aantal pagina’s e-book: 464
ISBN paperback: 9789403122212
ISBN e-book: 9789403129419
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Wij mogen drie exemplaren van ‘De pop’, geschreven door Yrsa Sigurdardòttir, verloten. Hier willen wij Uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘De pop’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.
  • Vermeld ook in het mailtje of je een fysiek exemplaar of een e-book wenst als je wint!

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 14 juli 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

One thought on “Yrsa Sigurdardóttir – De pop + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge