Workshop Brushletteren

Aangezien ik graag bezig ben met brushletteren, ben ik ook altijd nieuwsgierig naar boeken die over brushletteren gaan. Bij BBNC uitgevers is het boek “Workshop brushletteren”, geschreven door Kelly Klapstein, verschenen, ik mocht dit boek uittesten en recenseren. Hier wil ik BBNC uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In haar Workshop Brushletteren biedt Kelly Klapstein een simpele en serene benadering van de kunst van het handletteren met kleurrijke brushpennen. Kelly is een populair Instagrammer over brushletteren, leraar en oprichter van KellyCreates.ca. Dit prachtige en inspirerende boek bevat alles wat je moet weten over handletteren met brushpennen:
– Een makkelijke instructie over brushpennen en hoe deze te gebruiken
– Een uitgebreide uitleg over basistechnieken, lijnen en lettertypen
– Een wijd spectrum van speciale creatieve effecten zoals schaduw, markeringen, patronen en het blenden van kleuren
– Instructie over freestyle letteren, moderne kalligrafie, krullen en faux kalligrafie
– Bonus! Makkelijk uit te scheuren werkbladen voor zowel brede als smalle brushpennen
Dus of je nu net begint met letteren of een ervaren kalligraaf bent die met brushpennen aan de slag wil, Workshop Brushletteren zal je begeleiden en inspireren op jouw creatieve ontdekkingsreis!

Wie is Kelly Klapstein?

Kelly Klapstein is vooral bekend van haar eigen website KellyCreates. Ze is voornamelijk bekend als scrapbooker en ze schrijft ook voor het tijdschrift Creative Scrapbooker. Ook is Kelly actief op Instagram, waar ze een hoop volgers heeft. Hier deelt ze vooral haar werk wat met schrijven en kalligraferen te maken heeft. Ze is gepassioneerd bezig met handlettering en Brushlettering en ze geniet van de mediterende kracht die hier van uit gaat. Daarnaast geeft Kelly workshops over de hele wereld. En nu is er dan ook een boek van Kelly verschenen.

Het boek

Het boek “Workshop Brushletteren” neemt je stap voor stap mee op weg naar een volleerd brushletteraar. Je leert de verschillende letters als kleine letter, maar ook als hoofdletter te maken. Het boek is mooi opgedeeld in hoofdstukken, waarbij je in de verschillende hoofdstukken steeds de focus op iets anders legt. Je begint eerst met wat theorie. Om via Lichaam & geest, Pen & papier bij de beginoefeningen te komen. De elementaire streken. Vanuit deze elementaire streken kun je over stappen naar de verschillende letters en zo het alfabet schrijven. Eerst in kleine letters, en vervolgens in hoofdletters. Ook wordt er in dit boek aandacht besteed aan freestyle letteren en faux kalligrafie. Aan het eind van het boek vind je nog een hoop oefenbladen om zelf de letters te gaan oefenen.

Mijn mening

Het boek “Workshop brushletteren” is het eerste boek, wat ik zie, die ook aandacht besteed aan oefeningen om je handen & vingers en schouders & nek te ontspannen, zodat je niet te verkrampt bezig bent met schrijven. Dit vind ik persoonlijk erg goed en fijn, want ik merk zelf ook vaak dat ik na een tijdje toch wel kramp in de schouders of handen krijg.

Dit boek is verder echt toegespitst op aandacht op de basis van het brushletteren. Hoe moet ik brushletteren. Hoe begin ik en waar moet ik op letten. Maar ook als je langer bezig bent, zoals ik, merk ik toch dat deze basisoefeningen toch altijd handig blijven. Er sluipen toch altijd weer foutjes in, die je in je gehaastheid of door je eigen stijl anders doet dan dat het eigenlijk zou moeten. Nu heeft dit natuurlijk ook zijn charmes… Maar ik denk dat het herhalen van streken en alfabetten schrijven echt geen overbodige luxe is. Zelfs niet als je al heel lang bezig bent.

Het boek besteed echt uitgebreid aandacht aan de op en neerhalen. Ook wordt er regelmatig in het boek tips gegeven in een groen kader, waar je extra op moet letten of hoe je makkelijker kunt oefenen.

Daarnaast legt het boek op een goede en duidelijke manier uit hoe de verschillende letters opgebouwd zijn en hoe je deze het beste kunt schrijven. Zo heb je bepaalde letters die heel veel op elkaar lijken en die je het beste na elkaar kunt oefenen. Zo is de t eigenlijk een verlengde i zonder puntje en met een extra streep. En zo zijn er meer letters. En zo leer je eenvoudig alle letters te maken. Dus niet op volgorde van het alfabet, maar zodanig dat ze het beste bij elkaar passen. Dit vind ik persoonlijk erg handig. Hierdoor leer je de letters veel sneller en makkelijker dan wanneer je dit inzicht niet krijgt en echt iedere letter afzonderlijk gaat leren.

Als je de letters behandelt hebt. Zowel kleine letters en hoofdletters. Word er nog kort aandacht besteed aan freestyle en faux kalligrafie. Aan de freestyle had wat mij betreft wel wat meer aandacht besteed mogen worden. Dan zou het boek ook voor de gevorderde brushletteraar interessanter zijn. Nu zal het vooral voor de beginner interessant zijn. Faux kalligrafie vind ik eerder een onderdeel wat bij handletteren hoort en minder bij brushletteren, aangezien je hier al werkt met brushpennen en dus ook al de brushstreken automatisch maakt. Wat ik wel heel handig vind in dit boek zijn de oefenbladen achter in het boek. Wat ik echter wel jammer vind, is dat op de achterflap staat dat de werkbladen makkelijk uitscheurbaar zijn. Echter deze zijn helaas niet uitscheurbaar. Als je deze uitscheurt, dan scheur je het hele boek stuk, en dat is dan weer zonde. Dus je zou de oefenbladen wel vanuit het boek kunnen kopiëren, al ben ik bang dat je dan de letters aan de binnenrand moeilijker kunt overtrekken, door de kromming van het boek. Dat is wel iets waar BBNC iets beter naar had mogen kijken.

Ik heb zelf gewoon 80 grams kopieer papier gebruikt om te oefenen en heb dit over de dik gedrukte letters gelegd. Omdat ik het boek niet uit elkaar wilde halen. Dit ging echter ook zonder problemen. Ik heb eerst met een grote brushpen geschreven de Pentel  Pocket brush. Hierna heb ik de kleine letters ook nog met een kleine brushpen geschreven. Hier heb ik de Tombow Fudenosuke brush pen zwart-grijs voor gebruikt. Ik heb ook een alfabet geschreven met schaduw in grijs. Dit alfabet heb ik ook met de Tombow Fudenosuke brush pen zwart-grijs geschreven, waarbij ik eerst het alfabet met zwart geschreven heb, en dan de schaduw met grijs aangebracht heb.

Ik denk dat dit boek vooral interessant is voor diegene die net begint met brushletteren of die moeite blijft houden met de afzonderlijke letters en hier zijn focus op wilt leggen. Als je al langer bezig bent met brushletteren zal deze “Workshop brushletteren” wellicht wat weinig uitdaging hebben. Maar ik raad dit boek zeer zeker aan voor de beginner. Vooral omdat de afzonderlijke letters echt de aandacht krijgen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Workshop Brushletteren
Auteur: Kelly Klapstein
Uitgever: BBNC uitgevers
Aantal pagina’s: 160
Afmetingen:15 x 254 x 217 mm
ISBN: 9789045322346
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & BBNC Uitgevers.

Van BBNC Uitgevers/MUS Creatief mag ik één maal een exemplaar van Workshop Brushletteren weggeven. Lees er alles over in het blog “Winactie Workshop Brushletteren“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge