Winactie: Wieke Hart & Rita Sterkeboer – Lief wezen

Wij mogen namens Wieke Hart maar liefst drie volgers blij maken met een fysiek exemplaar van het waargebeurde verhaal ‘Lief wezen’, dat ze samen met Rita Sterkeboer, geschreven heeft. Deze exemplaren zijn ook gesigneerd door Wieke & Rita. Wij zijn erg benieuwd naar deze non-fictie titel. Ben jij dat nu ook? Doe dan zeker hieronder mee. Wij willen Wieke Hart natuurlijk hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van deze winactie-exemplaren.

Waar gaat ‘Lief wezen’ over?

In Lief wezen groeit Rita op als kind van een prostituee in ‘warm Amsterdam.’ Het zijn de Wallen in de roerige jaren zestig. Rita’s moeder is behalve prostituee vooral een kreng van een moeder. Ze mishandelt het meisje en verhuurt haar aan ‘dure meneren’, waaronder bekende sportlieden. Ze moest ‘lief wezen’. (fragment) ’s Nachts schudde haar moeder Rita wakker. ‘Er is iemand voor je. Trek je mooie jurk aan. Lief wezen, hoor!’ riep ze nog aan de andere kant van de deur. Rita krijgt redding van een buurvrouw en agenten van het bureau Warmoesstraat. Als jeugdzorg haar naar een kindertehuis bij de nonnen stuurt, belandt ze in een nieuwe hel. Keer op keer, tussen het ene na het andere tehuis, haalt haar tiranieke moeder haar terug naar de Wallen. (fragment) ‘Juf?’ Rita leunde tegen de benen, die zacht aanvoelden onder de dikke lagen stof van het zwarte habijt. Deze zuster was zo anders dan de nonnen, die haar ‘s nachts urenlang op haar knieën dwongen, met haar armen uitgestrekt naar Hem, als ze van angst in bed had geplast. Op haar veertiende wordt Rita zwanger. Ten einde raad en tegen beter weten in zoekt Rita hulp bij de nonnen op de Oudezijds Voorburgwal. Zonder haar medeweten of overleg wordt ze in het naburige patronaat verdoofd en illegaal geaborteerd. Drie jaar opsluiting en dwangarbeid volgen. Uiteindelijk weet Rita los te breken van de katholieke opvanghuizen. Met grote levenskracht weet Rita haar positieve instelling voor een waardig bestaan te behouden. Haar levensverhaal is hartverscheurend, maar ook vol levenslust en veerkracht. Rita is een overlever.

Wat moet je hier voor doen?

 • Geef antwoord op de vraag: Met wie schreef Wieke haar vorige boek ‘Strafkind’?
 • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Lief wezen’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

 • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel deze winactie op Facebook.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze winactie bij Koukleum.nl en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 28 december 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

4 thoughts on “Winactie: Wieke Hart & Rita Sterkeboer – Lief wezen

 1. Dit is n boek wat volgens mij heel veel indruk maakt. Ja ik ding graag mee want dit boek geef ik graag n plaats in mijn boekenkast ????

 2. Wil het boek graag lezen
  Toen ik nog klein en jong was kwamen ik en mijn moeder en broer op visite
  Niet wetende dat dit daar afspeelde heel erg
  Eerst woonde ik in de pijlsteeg boven cafe wildeman in wonend bij fam van mij vader
  Was nog jong grt Ans Pors Romp

 3. Hallo,ik zou graag het boek lezen omdat ik graag romans lees die zich afspelen in oorlogstijd.Een drie_tal jaren geleden ben ik op vakantie geweest naar Polen.Heb dan ook Aushwicz en Birkenau bezocht.Vreselijk maar toch blij dat ik mocht bezoeken.Daarom ben ik geinteresseerd om het boek te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge