Wim van Eynde – Bekentenissen van een meestersmokkelaar

Via New Book Collective ontving ik van Uitgeverij Van Halewyck het boek “Bekentenissen van een meestersmokkelaar” om te lezen en er een recensie over te schrijven. Hier wil ik New Book Collective en Uitgeverij van Halewyck hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Paulus Meyer was het kopstuk van ‘de bende van 700 miljoen’, een legendarische groep drugssmokkelaars die de onderwereld van de Lage Landen een tiental jaar regeerde, tot ze in 2007 werd opgerold. De bijnaam komt van het geschatte bedrag dat de bende heeft buitgemaakt. Meyer heeft er een jarenlange gevangenisstraf op zitten. Acht maanden zat hij vast in Bangkok Hilton, een van de gevaarlijkste gevangenissen ter wereld. Nu is hij weer vrij en blikt zonder taboes terug op zijn criminele carrière. ‘Ja, ik was fout,’ zegt hij, ‘maar ik heb the time of my life gehad.’
In Bekentenissen van een meestersmokkelaar neemt Meyer ons mee naar de fascinerende wereld van de internationale illegale handel, met de Georgische georganiseerde misdaad op het Antwerpse Falconplein, Oost-Europese drugsbaronnen, de Britse maffia in Marbella en Marokkaans-Nederlandse drugskartels, én naar het paradijseiland Koh Samui in de Golf van Thailand, waar hij nog steeds een luxeresort bezit dat hij uit de handen van het gerecht heeft weten te houden.
‘Ik ben groot geworden zonder ooit geweld gebruikt te hebben’, zegt Meyer. Zijn briljante geest, zijn onmiskenbare charmes en zijn ondernemingszin zijn zijn troeven. Zijn levensverhaal leest als een schelmenroman.

De cover laat een aantal containers zien met er boven bijna doorzichtig het gezicht van Paul Meyer. Dit geeft mij het gevoel alsof hij overal achter zit maar zich niet duidelijk laat zien. Ik vind de cover intrigerend en blijf me afvragen wat zit er in die containers. De cover vind ik goed uitgedacht en goed bij het verhaal passen.

In “Bekentenissen van een meestersmokkelaar” leren we niet alleen Paul Meyer kennen maar ook de mensen die om hem heen staan. En die direct of indirect met hem te maken hebben. Door de gesprekken die Wim van den Eynde heeft met Paul Meyer kom je er achter hoe intelligent hij is. En hoe goed hij bepaalde dingen aangepakt heeft en wat hij allemaal gedaan heeft in het verleden.

Wat ik erg goed vind aan dit boek is dat, zoals alles, heeft ook dit verhaal twee kanten, maar niet alleen het verhaal van Paul Meyer wordt verteld maar ook van mensen die met hem te maken hebben gehad. Hoe keken en kijken hun tegen Paul Meyer aan en hoe was hun samenwerking? Zo zie je dat Paul Meyer ondanks zijn criminele verleden “eerlijkheid” hoog in het vaandel had staan. Deze eerlijkheid was dan wel tussen de criminelen onderling. Een afspraak was een afspraak en Paul Meyer wilde absoluut geen geweld gebruiken. Dit is ook vrijwel zijn hele criminele carrière gelukt. Wat ik toch best knap vind, aangezien je meestal andere dingen hoort.

Het boek geeft een open en eerlijke verhaal over de tijd dat Meyer als grootste smokkelaar van België bekend stond en zijn bende de naam “De bende van 700 miljoen” kreeg. Deze naam hebben ze te danken aan het geschatte bedrag wat de bende buit gemaakt heeft. Paul Meyer zegt dat hij nu op het rechte pad is en wil blijven, maar als ik zijn boek gelezen heb, betwijfel ik of hij dit doet en blijft doen. Ik denk door zijn charmante voorkomen heeft hij waarschijnlijk moeite om bepaalde aanboden af te houden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bekentenissen van een meestersmokkelaar
Auteur: Wim van den Eynde, Paul Meyer
Uitgever: uitgeverij Van Halewyck
Aantal pagina’s paperback: 344
Aantal pagina’s E-book: 250
ISBN paperback: 9789461317315
ISBN E-book: 9789461317780
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

One thought on “Wim van Eynde – Bekentenissen van een meestersmokkelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge