Willy Janssen-Savelkoul – Nieuw leven in coma

In De Limburger zagen wij een artikel over ‘Nieuw leven in coma’, en Koukleum leest, zoals de meesten wel weten, graag non-fictie boeken, dus toen wij het stuk in ‘De limburger’ zagen, was onze interesse dan ook gelijk gewekt. Na een mailtje naar de uitgever gestuurd te hebben, kregen we al snel een positief antwoord terug en het boek viel dan ook niet veel later door onze brievenbus. Hier willen we uitgeverij Elikser dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Jacqueline Jansen en Bjorn La Haije vormen met hun zoontje Milan een gelukkig jong gezin. Jacqueline is 26 weken zwanger van hun tweede kind als ze longontsteking krijgt. Al snel wordt ze zo ziek dat ze in het ziekenhuis in Heerlen in coma gebracht moet worden. Het leven van moeder en kind hangt lange tijd aan een zijden draadje. In het ziekenhuis van Maastricht wordt alles op alles gezet om beiden in leven te houden. Twee maanden later ontwaakt Jacqueline op de intensive care in Groningen. Zonder baby in haar buik…

De cover

Op de cover zit een jonge vrouw boven aan een trapje. Onderaan staat een jong meisje die onderweg is naar de jonge vrouw. Ik denk dat dit Jacqueline is met hun dochter? Vooral de titel trekt mijn aandacht. Dit in combinatie met het, voor mijn gevoel, kiekje, zorgt er voor dat ik het boek ook in de boekhandel opgepakt zou hebben. Want dan weet je vaak dat er een heel persoonlijk verhaal achter schuil gaat.

De auteur

Willy Janssen-Savelkoul (1964) schrijft als zzp’er sinds 2000 via haar eigen tekstbureau Creataal voor bedrijven, zorginstellingen en media. Daarnaast geeft ze workshops en coaching in zakelijk schrijven. Haar belangstelling voor de persoonlijke verhalen die ze interviewt, leidde ook tot een bijzondere interesse in het verhaal van Jacqueline Jansen. In 2019 besloten ze samen op zoek te gaan naar de ontbrekende puzzelstukjes van de twee maanden die Jacqueline in coma lag. De interviews met de hoofdpersonen uit die tijd vormen de basis voor het boek ‘Nieuw leven in coma’.

Mijn mening

Ik zag het krantenartikel over ‘Nieuw leven in coma’ en dit verhaal was zo bizar dat ik het gewoon wilde lezen. Het moet je maar gebeuren. Je bent zwanger van je tweede kindje, voelt je ziek, gaat voor de zekerheid toch even langs de gynaecoloog en vervolgens word je in coma gebracht en wordt je, weken later, aan de andere kant van het land, wakker zonder kind in je buik. Dit is zo’n rollercoaster, dit moest ik lezen. En wat een boek. Ik ben onder de indruk. Het is zo’n bijzonder verhaal, dat moet je gewoon lezen. Vooral de manier hoe Bjorn (de partner van Jacqueline) zich op de been heeft gehouden al die tijd vind ik bewonderenswaardig.

Je maakt als lezer de hele emotionele rollercoaster van Bjorn en zijn familie mee. Doordat zij machteloos moeten toezien wat er allemaal gebeurd en Bjorn voor moeilijke beslissingen komt te staan, want hoe kun je als partner een beslissing nemen voor het kind of de moeder. En als deze beslissing genomen is, wordt hij weer gedwongen tot andere moeilijke beslissingen. En toch blijft Bjorn doorgaan en behoudt hij het overzicht. Ik heb heel veel respect voor hem gekregen, hoe hij beslissingen neemt en ook op een bepaald moment beslissingen durft te nemen waar de ouders van Jacqueline minder gelukkig mee zijn, maar die voor hem goed voelen.

Het is een verhaal wat je in zijn greep houdt. Het zorgt ervoor dat ik het boek door moest blijven lezen. En tijdens het lezen had ik echt het gevoel alsof ik vanaf de zijlijn dit verhaal echt meemaakte. Je voelde de verschillende emoties, de boosheid, frustratie, de zorgen, maar ook uiteindelijk de opluchting en blijdschap.

Ik denk dat dit boek ook echt een verplicht stuk leeskost zou moeten zijn voor iedereen die in de zorg gaat werken. Om te ervaren hoe bepaalde zaken op de familie van de patiënt overkomt en om te leren van de verpleging van de afdeling waar Jacqueline het grootste deel van de tijd behandeld is. Want je merkte echt dat ze als mens behandeld werd.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Nieuw-leven-in-coma

Gegevens van dit boek:
Titel: Nieuw leven in coma
Auteur: Willy Janssen-Savelkoul
Uitgever: Elikser
Aantal pagina’s paperback: 216
ISBN paperback: 9789463653343
Prijs paperback: € 19,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge