
Ik zag dat bij uitgeverij Tic van het boek ‘Limburg op z’n lekkerst’ een jubileumeditie was verschenen. Nu kom ik natuurlijk uit Limburg en ben hier ook trots op en houd ik ontzettend van bakken. Dus ik was erg nieuwsgierig naar dit boek. Ik wil uitgeverij Tic dan ook bedanken voor dit recensie-exemplaar.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het beroemdste kook- en bakduo uit Limburg vormt het echtpaar Wil en Netty Engels-Geurts. Sinds Limburg op z’n lekkerst verscheen is het een groot succes. Dat bewijst dat de recepten in dit boek niet alleen traditioneel Limburgs zijn, maar ook in het heden nog populair en dat steeds nieuwe generaties willen leren hoe lekker Limburgse gerechten zijn en hoe gemakkelijk om te bereiden.
Soep, vlees, groenten, aardappelen, fruit, nagerechten, gebak en vlaai staan uitgebreid beschreven, zodat u een compleet Limburgs menu kunt samenstellen. Zowel ervaren koks als kokkerellende beginnelingen hebben veel aan de tips van het echtpaar.
Deze uitgave is een herziene en geactualiseerde druk van Limburg op z’n lekkerst, met nieuwe recepten en verbeterde uitleg. Veel plezier.
Cover
De cover komt op mij heel Limburgs over. Het zijn verschillende foto’s die met een houten raamwerk omringt zijn. Bovenin zie je de typische Limburgse vlaaien, links onderin enkele Limburgse gerechten en rechts onderin enkele vlees en broodsoorten. Midden op de cover staat de titel op een grijze balk. Ik zou dit boek zeker bekeken hebben in de boekhandel.
De auteurs
Wil en Netty Engels-Geurts hebben in de loop van veertig jaar veertig boeken uitgebracht met recepten en uitleg over eettradities uit Limburg. Het echtpaar uit Thull is daarbij altijd trouw gebleven aan de eigen Limburgse wortels en hebben hun kennis erover steeds verdiept en verbreed. Precies twintig jaar geleden verscheen Limburg op z’n lekkerst voor het eerst bij Uitgeverij TIC. Het boek beleefde druk na druk. De laatste, de 8-ste, verscheen alweer enkele jaren geleden. Talloze lezingen, demonstraties, interviews in bladen, kranten en radio en televisie hielpen de reuring om het Limburgse thema van het tweetal levendig te houden.
Mijn mening
Als Limburgse was ik natuurlijk erg benieuwd naar dit boek. En ik moet zeggen. Ik ben aangenaam verrast. Het boek bevat niet alleen recepten maar vertelt ook over de historie van Limburg en hoe bepaalde recepten ontstaan zijn. Zo kwam ik ook nog een hoop te weten wat ik nog niet wist. Erg leuk.
Het boek begint in principe met uit te leggen wat echt Limburgse gerechten zijn en wat zo kenmerkend is voor de Limburgse voeding. En dan is het vooral in het verleden. In de tijd dat bijna iedereen op het platteland een groentetuin en een varken had. Na de uitleg over Limburgse gerechten krijgen we de Limburgse gerechten. Deze zijn onderverdeeld in:
- Soep
- vlees, vis en ei
- Saus en jus
- Groenten
- Aardappelen
- Fruit
- Nagerecht
- Drank
- Broodbeleg
- Brood
- Vlaai
- Gebak

Zoals je ziet is er een uitgebreide lijst van producten die aan bod komen. En wat ik mooi vind, aan het begin van ieder hoofdstuk wordt er een stukje historie verteld. Zo lees je bijvoorbeeld dat vroeger de mensen op een gewone dag om 12 uur tijdens het middageten alleen aardappelen, groenten en een stukje vlees, vis of spek aten. Soep of een nagerecht werden alleen gegeten op een heel speciale dag zoals met de kermis, kerstmis of een trouwfeest. Dit zijn leuke feitjes vind ik. En ik vraag me dan af of dit alleen in Limburg zo was of dat dit in de rest van Nederland ook zo was.
Er staan voor mij bekende recepten in, maar ook heel onbekende gerechten. En ook recepten waar je eigenlijk niet bij stilstaat dat die vroeger thuis gemaakt werden. Producten die je eigenlijk zonder na te denken in de winkel koopt, zoals bijvoorbeeld zuurkool. Dit zijn echt superleuke dingen om te lezen.
Maar er staan ook echt heerlijke recepten in die eenvoudig zelf te maken zijn en die door de heldere uitleg ook goed te begrijpen zijn. Ook nodigen de foto’s uit om de recepten uit te gaan proberen. De foto’s zijn zo genomen dat de recepten die gemaakt zijn er allemaal even lekker uit zien en je helemaal nieuwsgierig maken om de recepten uit te proberen.

En wat ik, als Limburgse die Limburgs spreekt, heel leuk vind, is dat als de recepten een Limburgse benaming hebben die ook bij het recept erbij vermeldt staat. Hierdoor blijft ook de Limburgse taal nog bewaard.

Ook als je niet uit Limburg komt, is dit boek een aanrader, aangezien de recepten gewoon erg lekker zijn en de herkomst van de recepten zijn erg leuk om te lezen en maakt naar mijn gevoel een recept net extra bijzonder.
Gegevens van dit boek:
Titel: Limburg op z’n lekkerst
Auteur: Wil en Netty Engels- Geurts
Uitgeverij: Uitgeverij Tic
Aantal pagina’s: 157
ISBNnummer: 9789491561993
Prijs: € 14,90
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.
heb verschillende boeken van hun nu wil ik vragen in het maastrichts dialect de oorsprong van het stevemenneke heb deze zelf deze week gebakken
b.v.d
Een mooi en veelzijdig kookboek. Het is wel jammer dat de juiste hoeveelheden niet worden genoemd.
Mischien een idee voor een volgend kookboek?
De verkeerde hoeveelheden is mij nog niet opgevallen. Bij de recepten die ik gemaakt heb klopten ze wel. En een volgend kookboek denk ik niet dat er nog komt Netty is overleden.
Het gaat, denk ik, niet om de juiste hoeveelheden maar om überhaupt de hoeveelheden. Bij veel gerechten worden die niet aangegeven. Als voorbeeld noem ik zoer vleisj (blz. 40)
Er staan alleen maar ingrediënten en niet hoeveel je daarvan moet gebruiken. Dat wordt lastig. Iemand een idee?