
We lazen een tijd terug op sociale media dat Wieke Hart met een nieuw boek bezig was en dat dit eigenlijk naar aanleiding van ‘Strafkind’ gekomen was. Aangezien ik dat boek met heel veel interesse gelezen had, was ik ook erg benieuwd naar haar nieuwe boek. En nadat het boek verschenen was, kregen we dan ook een berichtje van Wieke en niet veel later viel er een exemplaar van ‘Lief wezen’ in onze brievenbus. Hier willen wij Wieke Hart hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Rita groeit op aan de Amsterdamse Wallen in de roerige jaren vijftig en zestig. Haar moeder is prostituee. Ze mishandelt het meisje en verhuurt haar aan ‘dure’ meneren’, waaronder bekende sportlieden.
’s Nachts schudde haar moeder Rita wakker. ‘Er is iemand voor je. Trek je mooie jurk aan. Lief wezen, hoor!, riep ze nog aan de andere kant van de deur.
Als jeugdzorg Rita naar een kindertehuis bij de nonnen stuurt belandt ze in een nieuwe hel. Telkens haalt haar tirannieke moeder Rita terug naar de Wallen waar ze opnieuw wordt misbruikt. Op haar veertiende raakt Rita zwanger. Ten einde raad zoekt ze hulp bij de nonnen. In het naburige patronaat wordt ze verdoofd en illegaal geaborteerd. Drie jaar dwangarbeid bij de Zusters van de Goede Herder volgen.
Jarenlang kampte Rita met gevoelens van schuld, schaamte en angst om niet geloofd te worden. In ‘Lief wezen’ vertelt ze haar schokkende verhaal. Spoken uit het verleden verdwijnen pas in het volle licht. Dus zet Rita de échte schuldigen in de schijnwerpers. Niet zij, maar haar moeder, de nonnen en jeugdzorg moeten zich schamen.
De cover
Op de cover zit een klein meisje op een trap. Ze kijkt niet echt gelukkig. Bovenaan staat de titel ‘Lief wezen’. En eronder ‘ Overleven op de wallen. Gevangen bij de nonnen’. Vooral die ondertitel in combinatie met de foto maakte mij razend nieuwsgierig naar dit boek.
De auteurs
Wieke Hart (1971) studeerde literatuur in Tilburg. Door haar pleegkinderen kent ze de problematiek van een onveilige jeugd van dichtbij. Eerder publiceerde ze ‘Strafkind, gevangen bij de nonnen‘.
Rita Sterkeboer (1946) is een slachtoffer van kinderdwangarbeid bij de Zusters van de Goede Herder.
Mijn mening
Zoals de meesten wel weten, lezen we erg graag waargebeurde verhalen. Dus toen wij hoorden dat Wieke Hart een nieuw boek uit zou gaan brengen, wist ik dat dit weer een boek voor mij zou zijn. Zeker nadat ik de korte inhoud gelezen had.
Bij de titel van het boek heb ik steeds de betekenis van ‘Lief wezen’ als lief persoon in mijn gedachten en dat is Rita naar mijn gevoel ook geweest. Ze probeerde het altijd voor iedereen goed te doen. Maar de titel verwijst naar de woorden die haar moeder steeds tegen haar zei als ze meegegeven werd aan de verschillende mannen.
Het verhaal gaat over de jonge Rita (mede-auteur van dit boek), hoe zij als jong meisje opgroeit tot jonge vrouw. Het boek begint met een voorwoord, hoe Wieke in contact is gekomen met Rita en waarom ze dit boek wilde schrijven. En dit zorgt al meteen ervoor dat ik verder wil lezen. Haar vorige boek ‘Strafkind’ maakte al veel indruk, maar als Wieke dit verhaal nog apart wil toelichten, dan moet dit voor mijn gevoel nog veel heftiger zijn. En ik kan je nu al zeggen, dat het ook werkelijk heftiger is. Doordat Rita het leed van de nonnen mee moest maken, maar van daaruit naar misschien nog wel een grotere hel ging, weer terug naar huis. Gruwelijk.
Vooral als je bedenkt op wat voor jonge leeftijd Rita al misbruikt wordt door ‘dure meneren’. Onder het lezen denk je soms dat Rita al veel ouder is, maar even later word je dan weer keihard met de neus op de feiten gedrukt door een volgende zin, waaruit blijkt dat Rita nog gewoon heel jong is.
Een meisje die op veertienjarige leeftijd denkt als een volwassenen vrouw, die zwanger wil worden van de eerste jongen die lief tegen haar doet, zodat ze kan trouwen en weg kan uit de situatie waarin ze zit. En dan verdwijnt deze persoon waar ze nog iets van vertrouwen in had en roept ze uit nood hulp in en komt ze weer bij de nonnen terecht. Waar ze onder narcose gebracht wordt en geaborteerd wordt. Als ze daarna over haar ongeboren kind praat, wordt ze voor gek verklaard en volgen zware straffen. Toen ik dit stuk las, vroeg ik me echt af waar deze nonnen überhaupt hun geloof gelaten hadden, want in deze kloosters waar de kinderen en jonge vrouwen geplaatst werden, kan echt niet gesproken worden over een geloof en naastenliefde, want dat was daar echt niet aanwezig.
Ook sta ik heel erg versteld, dat de betrokken instanties niks in de gaten hadden. Niet hoe het bij Rita thuis er aan toe ging, maar ook niet hoe het in de kloosters ging. Naar mijn gevoel mogen deze instanties zich, ondanks dat dit al wat jaartjes geleden is, nog steeds schamen dat ze deze misstanden niet opgemerkt hebben.
Dit boek is nog gruwelijker als de spannendste thriller en dan besef je dat dit echt gebeurd is en wordt het nog een tikje gruwelijker. Dit boek laat daar naast ook zien dat Rita ondanks al deze gruwelijkheden opgegroeid is tot een, naar mijn gevoel, ontzettend lieve vrouw, die zichzelf wellicht nog iets te vaak wegcijfert.
Leesfragment
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.
Lief-wezenGegevens van dit boek:
Titel: Lief wezen
Auteur: Wieke Hart & Rita Sterkeboer
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 272
Aantal pagina’s e-book: 316
ISBN paperback: 9789089754349
ISBN e-book: 9789089757449
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,95
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.