Wendy Brokers – De laatste halte

In de folder van Best of YA zag ik het boek ‘De laatste halte’ geschreven door Wendy Brokers. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, wist ik… Dit boek wil ik lezen. Na verschijning ontving ik van de uitgever dan ook een recensie-exemplaar. Hier wil ik Best of YA dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek:  Jonas, Loïs, Naima en Ralph gaan met hun havo 4-klassen op werkweek naar Londen. Ze hebben tot nu toe eigenlijk nooit zoveel met elkaar te maken gehad. Loïs heeft stiekem een oogje op Jonas, maar ziet geen reden om hem dat te vertellen. Ralph heeft het juist niet zo op Naima en blijft het liefst bij haar uit de buurt. Als de vier in hetzelfde groepje worden ingedeeld, moeten ze elkaar wel beter leren kennen. Terwijl ze Londen doorkruisen van de ene naar de andere bezienswaardigheid, ontstaat er een bijzondere vriendschap. Maar wanneer ze op de metro wachten gebeurt er iets wat niemand ooit had kunnen voorzien. Ze moeten zichzelf in veiligheid zien te brengen, terwijl de straten van Londen een terroristisch toneel zijn geworden.
De laatste halte is een beklemmende thriller, over vier tieners die worstelen met hun eigen problemen en in een allesomvattende nachtmerrie belanden.

Cover

Op de cover zien we een voorbijrazende metro. De snelheid is goed op de foto te zien. Hier houd ik van. Op de metro is de titel geplaatst. Op de voorgrond zien we een leeg perron. Ik stel me voor dat dit een van de perrons is die in het boek voorkomen. Deze cover had zeker mijn aandacht getrokken in de boekhandel.

Auteur

Wendy Brokers ging na haar studie aan de slag als kinderverpleegkundige, maar was ook altijd geïnteresseerd in schrijven. In 2012 deed ze voor het eerst mee aan een schrijfwedstrijd, al snel volgde een column en twee korte verhalen. In 2017 verscheen haar debuutroman Geluk bij een ongeluk. Wendy woont met haar man en kinderen in Lopik.

Het verhaal

De 4e klassen van een middelbare school gaan een week op werkweek. Hierbij gaan ze niet ergens een plek bezoeken in Nederland, maar ze gaan naar Londen. Op een bepaald moment maken de begeleiders groepjes. Hierbij worden Jonas, Loïs, Naima en Ralph in een groepje ingedeeld. Ze hebben tot nog toe eigenlijk nooit zoveel met elkaar te maken gehad. Loïs heeft stiekem een oogje op Jonas. Terwijl Ralph door omstandigheden niet zo veel van Naima moet weten. Echter doordat ze bij elkaar ingedeeld worden, moeten ze elkaar wel beter leren kennen. Ze krijgen allerlei opdrachten waarbij ze de verschillende bezienswaardigheden van Londen bezoeken. Tijdens deze opdrachten merken ze dat ze een bijzondere vriendschap ontwikkelen. Voor de bezienswaardigheden te bezoeken moeten ze de metro nemen. Maar dan gebeurt er iets wat niemand had voorzien. Het enige wat nu nog telt, is zichzelf in veiligheid brengen, terwijl Londen een terroristisch toneel wordt.

Mijn mening

Het verhaal begint met een spannende proloog. Een gewonde jongen wordt onder een auto uitgetrokken en lange tijd blijft onduidelijk wie dit is of wanneer dit gebeurt is, maar op een bepaald moment wordt dit duidelijk en toen had ik echt een ‘aha’- momentje. Want toen viel de epiloog meteen op zijn plek.

Terroristische aanslagen zijn tegenwoordig helaas niet meer weg te denken en we worden er tegenwoordig heel vaak mee geconfronteerd. Hierdoor heeft Brokers een heel actueel onderwerp aangesneden. Door deze aanslagen worden mensen angstiger en oplettender. Ook deze angst en oplettendheid heeft ze goed weten te omschrijven in het boek. Ze schrijft heel realistisch hoe onze eigen veiligheid meteen prioriteit krijgt op het moment dat er iets gebeurt. De vier vrienden zorgen dat ze samen weg komen en de rest is even minder belangrijk. 

Het verhaal wordt verteld vanuit de vier jongeren. Hierdoor krijg je een compleet beeld en krijg je ook een gevoel hoe de jongeren zich voelen en hoe ze in de situatie staan. Doordat ze alle vier van alles mee gemaakt hebben, de een wat meer dan de ander, weten ze elkaar goed te steunen en wordt de vriendschap al snel veel hechter.
Ondanks de angst en het verdriet wat een aanslag met zich meebrengt laat Brokers ook duidelijk zien dat vriendschap en steun vinden bij elkaar na de aanslag ook een belangrijke rol speelt. En dat ondanks de aanslag de samenhorigheid in de groep veel groter is als voor de aanslag. En dit vind ik ook een mooi gegeven. Dit heeft Brokers ook erg mooi onder woorden gebracht.

Wel kan ik me voorstellen dat dit boek erg veel emoties los maakt bij jongeren die nog op werkvakantie naar het buitenland gaan. Of bij de ouders van deze kinderen. Door dat Brokers het zo realistisch geschreven heeft zie je het gebeuren al bijna voor je. Dit doet ze echt met grote klasse.

Ik hoop dat Brokers de smaak te pakken heeft en vaker young adult boeken gaat schrijven want de combinatie van spanning en emoties weet zij ontzettend goed bij elkaar te brengen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar.

Gegevens van dit boek:
Titel: De laatste halte
Auteur: Wendy Brokers
Uitgever: Best of YA
Aantal pagina’s Paperback: 256
Aantal pagina’s E-book: 207
ISBN Paperback: 9789000364169
ISBN E-book: 9789000364176
Prijs Paperback: € 15,99
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge