Warner Prevoo & Karin Overmars – Echte dokters huilen ook

Ik zag dat het boek ‘Echte dokters huilen ook’ uitgekomen was. En ik heb een zwak voor non-fictie boeken. En als ze dan ook nog over gezondheid gaan, dan moet ik ze gewoon lezen. Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en de uitgever een mailtje gestuurd. Ik kreeg vrij snel antwoord terug dat ik hier een recensie-exemplaar van toegestuurd zou krijgen. Ik wil Ambo Anthos dan ook hartelijk bedanken hiervoor.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Echte dokters huilen ook van Warner Prevoo is het indringende verhaal van een kankerspecialist die zélf longkanker krijgt. Hij vertelt open, eerlijk en met humor over zijn ziekteproces. Het gaat over pijn, doodziek zijn, eenzaamheid, het zoeken naar de juiste woorden, maar bovenal gaat het over de liefde voor het leven. Gewoon doorleven, hoe doe je dat?
Warner wordt nu geconfronteerd met de andere kant van kanker. De kant van de patiënt, die ook vader, geliefde, vriend en collega is.
Nu hijzelf patiënt is raakt hij gefascineerd door alles wat hij doormaakt als hij geen doktersjas draagt: de emoties en angsten, het fysieke lijden, de eenzaamheid van ziek zijn, de reactie van de buitenwereld, het verblijf in een bed in zijn ‘eigen’ ziekenhuis, verpleegd worden door zijn collega’s.
De ziekte verandert zijn blik op kankerpatiënten voorgoed, evenals de vitale nuchtere manier waarop hij met tegenslagen omgaat: er is niets meer te verliezen, dus wat kan je nog gebeuren?
In Echte dokters huilen ook vertelt Warner Prevoo zijn verhaal aan Karin Overmars.

Cover

De cover is eenvoudig. Maar ik vind dit perfect passen bij dit boek. Het is een rode kaft, waarin in witte letters Echte dokters, en in zwarte letters huilen ook en een stethoscoop staan. Waarbij het uiteinde van de stethoscoop weer wit is. Ik vraag me voor het lezen hierdoor wel af of alles in uitersten is bij de schrijver. Aangezien er duidelijk voor zwart en wit gekozen is.

Auteur

Warner Prevoo (1963) is sinds zestien jaar werkzaam als interventieradioloog in een gerenommeerd ziekenhuis gespecialiseerd in de behandeling van kanker. Hij is zelf gespecialiseerd in de minimaal invasieve beeldgestuurde behandeling van kanker.

Karin Overmars studeerde Frans en werkte als journalist en literair recensent voor o.a. Het Parool. Eerder schreef zij de romans Vermoorde onschuld (1997) en Nadine (2007).

Mijn mening

Qua boeken heb ik echt een zwak voor non-fictie boeken die over gezondheid gaan. Of dit nu bij volwassenen of kinderen betreft. Dat maakt niet zo veel uit. Beiden vind ik erg interessant. Wellicht doordat ik zelf chronisch ziek ben, maar ook denk ik, doordat ik zelf als apothekersassistente gewerkt heb voordat ik in de WAO terecht kwam. Dus toen ik zag dat er een boek uitkwam over een arts die ook nog ziek bleek te zijn, was mijn interesse gewekt.
Hierna zag ik ook nog een stukje van Warner Prevoo bij RTL Late Night en toen was ik helemaal nieuwsgierig. Wat me meteen opviel… Deze arts was veel menselijker dan de artsen die ik zelf in mijn ‘ziekte loopbaan’ tegen gekomen ben. Dus ik was benieuwd of dit in dit boek terug te vinden was, dit menselijke wat hij bij Late Night liet zien. En daar kan ik volmondig ja op zeggen.

Je leest in het boek op een open en humoristische manier hoe Warner Prevoo met zijn ziekte om gaat. Maar ook geeft hij op een eerlijke manier aan dat hij, ondanks dat hij voor zijn gevoel altijd een empathische arts was, hij zich ervan bewust is dat hij zich nooit echt kon verplaatsen in zijn patiënt. Zoals hij zelf zegt hij kon van te voren echt niet weten hoe moe een kankerpatiënt was.

Warner Prevoo heeft zijn verhaal aan Karin Overmans verteld en zij heeft dit verhaal op zo’n mooie manier opgetekend dat je soms het gevoel hebt, dat je er zelf bij bent. Dat je zo kunt aansluiten bij de donderdagavond borrel, maar ook dat je stiekem mee gekeken hebt op de momenten dat Warner met zijn zoon en vriendin een hele dag in bed door bracht.

Ook denk ik dat het voor iedere arts wellicht een eyeopener is, dat al die onderzoeken, die bijwerkingen, de zenuwen voor een uitslag niet zo maar iets zijn, maar dat ze voor de patiënt vaak behoorlijk heftig zijn. Zoals Prevoo het zo mooi verwoord bij een onderzoek waarbij hij tegenwoordig aangeeft dat het middeltje ontzettend goor smaakt. Van te voren wist hij dit niet. En dat komt mij dan heel bekend voor. In de periode dat ik in de bereidingsapotheek werkte, en we aparte drankjes en dergelijke maakten, proefden we ook vaker om te proeven of het drankje wel drinkbaar was. Dit om te weten of het wel naar beneden te krijgen was voor de patiënt. En dit zouden artsen wellicht ook vaker moeten doen, zonder dat hier een ernstige ziekte aan te pas komt. Want ik heb Warner in het boek als een sympathiek persoon leren kennen die ook gewoon angsten heeft net als iedere normale patiënt en ik denk dat dat niet vergeten mag worden.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Echte dokters huilen ook
Auteur: Warner Prevoo & Karin Overmars
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 223
Aantal pagina’s E-book: 201
ISBN paperback: 9789026343469
ISBN E-book: 9789026343476
Prijs paperback: € 20,00
Prijs E-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge