Victoria Selman – Niet mijn schuld

In de aanbiedingsfolder zagen we een boek met een interessante cover. Na de korte inhoud gelezen te hebben, waren we overtuigd: dit boek wilden we lezen. Na een mailtje naar de uitgever gestuurd te hebben, viel het boek rond de verschijningsdatum op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Volt uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Sophie is in shock: op haar deurmat ligt een envelop die is verstuurd vanuit Battlemouth Prison. De afzender? Matty Melgren, ook bekend als de ‘Shadow’, een seriemoordenaar die twintig jaar geleden Noord-Londen terroriseerde en meerdere jonge vrouwen vermoordde. Maar dat is niet hoe ze Matty kende.

Ze kent hem doordat hij in die periode een relatie had met haar moeder en hij als een vader voor haar was. Ze kent hem als de man die met haar speelde, die haar aan het lachen maakte en van wie ze zielsveel hield. Tot hij werd opgepakt en Sophie en haar moeder radeloos achterbleven, met talloze vragen, twijfels en schuldgevoelens.

En nu zoekt hij weer contact: hij wil haar zien. Dat betekent dat ze misschien eindelijk antwoord kan krijgen op de vragen waar ze al decennia mee rondloopt. Maar is ze er wel klaar voor om de waarheid te kennen?

De cover

De cover is eenvoudig. De achtergrond is zwart en er staat een rode roos op de cover. Door de roos staat de titel van het boek. Erboven staat de zin ‘Hoe kon je niet doorhebben dat hij een moordenaar was?’ Deze zin maakt mij nieuwsgierig en speelt ook een grote rol in het verhaal. De cover zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Victoria Selman heeft diploma’s in profiling en criminele psychologie en is journalist en auteur. Eerder schreef ze meerdere succesvolle politiethrillers. ‘Niet mijn schuld’ werd direct na verschijnen een Sunday Times-bestseller.

Het verhaal

Sophie vindt op haar deurmat een envelop vanuit Battlemouth Prison. Ze is meteen in shock. De afzender is Matty Melgren, ook bekend als de ‘Shadow’, een seriemoordenaar die twintig jaar geleden Noord-Londen in zijn greep hield. Hij terroriseerde en vermoordde meerdere jonge vrouwen. Maar daar kent zij Matty niet van.

Zij kent Matty heel anders. Hij had in die periode een relatie met haar moeder en hij was als een vader voor haar. Hij speelde met haar, maakte haar aan het lachen en ze hield zielsveel van hem. Maar dan wordt hij opgepakt en hij laat Sophie en haar moeder radeloos achter, met talloze vragen, twijfels en schuldgevoelens.

En nu wil hij opeens weer contact. Hij wil haar zien. Zou ze dan nu eindelijk antwoord krijgen op de vele vragen die ze heeft. Maar kan ze de antwoorden op deze vragen eigenlijk wel aan?

Mijn mening

Het verhaal begint met een stukje over een havik, die een mus als prooi te grazen neemt. Sophie, op dat moment nog een klein meisje, ziet dit en eerst kijkt ze gefascineerd naar de havik om vervolgens vol afschuw in tranen uit te barsten. Deze vergelijking is wellicht duidend voor het boek. De manier waarop Sophie ook naar Matty opkeek en die ook van zijn voetstuk afvalt, alhoewel, hier twijfelt Sophie jaren over.

Daarna begint het eigenlijke verhaal, op het moment dat Sophie een brief krijgt van Battlemouth Prison. Een brief van Matty, die haar graag wil spreken. Ze twijfelt. Moet ze dit doen? Zou ze dan eindelijk antwoord op haar vragen krijgen?

Hierna lezen we het verhaal van Sophie en gaan we soms terug in de tijd. Aan de ene kant lees je over Sophie in de huidige tijd, aan de andere kant lees je over Sophie als kind en de band die zij met Matty had, die als een vader voor haar was.

Het verhaal is voor mijn gevoel uniek, doordat je niet alleen het verhaal van de seriemoordenaar leest, maar vooral over de naasten van deze persoon, die hem als heel iemand anders zien. Als een persoon die lief heeft en van hen houdt. Dit laat duidelijk zien dat een seriemoordenaar ook een mens is, hoe gruwelijk zijn daden ook zijn. Selman laat ook duidelijk zien wat dit voor impact op het verdere leven van Sophie heeft gehad. Dat ze hierdoor niet het leven gekregen heeft, wat ze wilde en waar ze als kind van droomde.

De personages zijn erg goed uitgewerkt en vooral hoofdpersoon Sophie heeft ze tot in de puntjes uitgewerkt. Je leeft echt met haar mee en kunt je goed in haar verplaatsen. De emoties die Sophie ervaart weet Selman goed over te brengen.

Op het einde wordt het verhaal nog even opgeschud en zie je het verhaal opeens in een heel ander perspectief. Dit verhaal was voor mij de eerste kennismaking met Selman, maar zeer zeker niet de laatste. De manier waarop Selman in de geest van iemand kan kruipen is zo goed dat je het verhaal gewoon moet blijven lezen. En ondanks dat het verhaal niet echt nagelbijtend spannend was, heb ik genoten van iedere letter, vooral door de manier waarop Selman precies weet hoe ze de balans moet houden tussen de daden van de seriemoordenaar en de liefde voor zijn naasten.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Niet-mijn-schuld

Gegevens van dit boek:
Titel: Niet mijn schuld
Auteur: Victoria Selman
Uitgever: Volt
Vertaald door: Karin Pijl
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 253
Verteller luisterboek: Peggy Vrijens
Duur luisterboek: 07:24:0
ISBN paperback: 9789021468457
ISBN e-book: 9789021468464
ISBN luisterboek: 9789021479132
Prijs paperback: € 23,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge