Vicky Bogaert – De Phonetograaf

Via New Book Collective ontving ik van Van Halewyck het boek “De phonetograaf” geschreven door Vicky Bogaert om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik New Book Collective en Van Halewyck hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Via onze smartphone delen we onze levens met anderen: van die versgebakken taart tot je laatste citytrip of dat zonnige terrasje met vrienden. Goede instagrammers en bloggers maken er een kunst van om een persoonlijke stijl te ontwikkelen voor hun foto’s. En dat kan iedereen!
Aan de hand van eenvoudige tips en veel voorbeelden toont professioneel phonetograaf Vicky Bogaert je hoe je betere foto’s maakt met je smartphone: portretten, landschappen, interieurfoto’s enzovoort. Dit boek leert je van alles over kadrering, lichtinval en nabewerking, zodat je van je snapshots echte pareltjes kunt maken. Oefenen doe je met tal van opdrachten, die je creativiteit prikkelen.
Binnen de kortste keren gelooft niemand nog dat je die foto’s maakte met een smartphone!

Ik was erg benieuwd naar dit boek. Ik heb heel lang gefotografeerd met een Spiegelreflex camera. Deze heb ik een aantal jaren geleden verkocht, omdat het qua gezondheid slechter ging en ik de tak van fotografie die ik toen het liefst deed, urbex fotografie, niet meer uit kon voeren. Urbex fotografie is het fotograferen van verlaten panden. Hier kwam je soms plaatjes tegen, waarbij je het gevoel had dat de bewoners jaren geleden weggegaan zijn en zo weer terug konden komen. Destijds had ik ook wel interesse in het fotograferen van dieren, maar ik was van mening als ik drie keer de dierentuin rond gewandeld was, ik het wel gehad had, met de dieren, omdat je dan toch iedere keer dezelfde foto zou krijgen. Tegenwoordig denk ik toch wel iets anders. đŸ™‚

Maar gelukkig worden de camera’s op de telefoons ook steeds beter en met het boek “De phonetograaf” krijg je ook nog handige tips die je kunt toepassen, waardoor de foto’s gemaakt met de telefoon van een nog betere kwaliteit worden.

Er worden verschillende fotografie onderwerpen behandeld in het boek.
Eerst krijg je een belangrijk hoofdstuk. Namelijk het hoofdstuk “Voor je begint”. In dit hoofdstuk wordt aandacht besteed aan hoe je camera, op de telefoon, in elkaar zit, en welke mogelijkheden er op je camera kunnen zitten. Ook worden de verschillende voorzetlenzen besproken. Ik heb hier wel al vaker over nagedacht, maar tot nog toe, had ik hier nooit zo veel vertrouwen in. Maar Vicky Bogaert is hier toch best te spreken over.

Ook worden hier de door Vicky veel gebruikte apps, VSCO en Snapseed kort besproken. Deze apps komen natuurlijk ook verder in het boek veelvuldig voor. Ik heb deze apps natuurlijk ook op mijn telefoon geĂ¯nstalleerd, maar ben er nog niet zo heel erg in thuis.

In de volgende hoofdstukken komen de verschillende onderwerpen ter sprake. Zo begint Vicky met Portret en Fotograferen met kinderen. Beide soorten doe ik niet zo snel. Ik ben niet zo veel met de camera bezig dat ik echt met portret fotografie aan de slag ga. Dit deed ik heel soms met de spiegelreflex camera, maar dat vind ik toch nog steeds een hele speciale categorie in het fotograferen. Zelfs veel professionele fotografen vind ik geen mooie portretfoto’s maken.

Hierna kwamen de onderwerpen “Landschap”, “Onderweg” en “Thuis” dit vind ik echt 3 onderwerpen waar de camera van de telefoon geschikt voor is. Ik gebruik de camera van de telefoon dus ook regelmatig als ik thuis ben of als ik mooie landschappen zie. Ook maak ik natuurlijk heel veel foto’s van onze beestenboel. Zo heb ik afgelopen zomer een aantal foto’s van Pebbles gemaakt en hier heb ik nu met Snapseed een foto nabewerkt. Ik ben tevreden met het resultaat.

Dankzij dit boek ben ik zeker nog meer te weten te komen over fotograferen met de telefoon, maar ook veel kennis die ik al wist van het fotograferen met een spiegelreflexcamera komt hier aan bod. Dit vind ik zelf wel plezierig. Vooral als je als beginnende fotograaf start met foto’s maken met de telefoon en later toch over wilt stappen naar een professionelere camera dan heb je toch al een bepaalde basis. Ik ga zeer zeker de apps vaker gebruiken die Vicky Bogaert adviseert in het boek. Maar ook wil ik de verschillende opdrachten nog gaan uitvoeren die in het boek staan. Zo wil ik een keer bij zonnig weer de schaduwen gaan fotograferen. Kijken wat er dan uitkomt. Maar ik merk aan mezelf met grijs weer heb ik zelf altijd minder zin om te fotograferen, doordat kleuren dan naar mijn gevoel toch minder sprankelen.

Dit boek is zeker een aanrader voor diegene die al langer fotograferen en zich nog meer erin willen verdiepen, maar ook de beginneling kan heel veel leren in dit boek, zonder dat het ergens te moeilijk wordt.

Gegevens van dit boek:
Titel: De phonetograaf
Auteur: Vicky Bogaert
Uitgever: Van Halewyck
Aantal pagina’s paperback: 192
ISBN paperback: 9789461317292
Prijs paperback: € 21,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge