Vero las: Bram Bakker – De dokter als patiënt

Ik kwam online het boek ‘De dokter als patiënt’ geschreven door Bram Bakker tegen. Nadat ik gelezen had, waar het boek over ging was mijn interesse gewekt. Vooral door de tekst op de achterflap waarin gezegd wordt dat de kloof tussen de patiënt en de arts steeds groter wordt. Dit gevoel heb ik zelf ook lange tijd ervaren dus ik heb een mailtje gestuurd naar de uitgever en kreeg al snel antwoord dat ik het boek in de bus zou krijgen. Hier wil ik Uitgeverij Water hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Bram Bakker is 54 jaar en leidt een druk leven als psychiater en publicist van onder meer kritische stukken over zijn vak. Ook daarnaast is zijn leven best hectisch. Maar alles loopt, en op het oog zijn er geen grote, onoplosbare problemen in zijn leven.
Dat verandert van de ene op de andere dag als hij wordt getroffen door een mysterieuze aandoening, die ermee begint dat hij niet meer normaal kan lopen. Met tegenzin neemt hij de rol van patiënt aan, en meldt zich met deze klacht bij zijn huisarts. Die is, terecht, gealarmeerd en verwijst hem door naar een ziekenhuis in de buurt.
Wat volgt is een bizarre tocht door de medische wereld in Nederland. Als medisch specialist ervaart Bakker “aan de andere kant van het bureau” hoe groot de kloof kan zijn tussen een patiënt en een deskundige professional. En hoeveel er gebeurt in het leven van iemand met een ziekte – iets waarvoor geen aandacht is in de opleiding tot arts, en waarvan de meeste artsen zelfs helemaal geen weet hebben, laat staan er oog voor hebben. De kritiek die hij eerder had op het tekortschieten van het medische model in de psychiatrie komt in een ander, breder daglicht te staan. De reguliere geneeskunde heeft geen antwoord voor de mensen met onbegrepen klachten. En daarvan zijn er steeds meer.
De dokter als patiënt is het verhaal van een arts die aan den lijve ervaart hoe ziek zijn je leven en je kijk op het leven compleet op z’n kop zet, maar ook hoe ziek de gezondheidszorg zelf is geworden.

Cover

De cover van dit boek is eenvoudig. Maar door zijn eenvoud valt de cover op. De cover is wit en met grote letters staat de titel er in paars op gedrukt. Door de eenvoud zou de cover me wel opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik hem zeker opgepakt hebben.

Auteur

Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Hij specialiseerde zich daarna tot psychiater aan de Valeriuskliniek in Amsterdam. Hij promoveerde op de behandeling van de paniekstoornis met antidepressiva of cognitieve therapie. In 2003 verscheen zijn eerste boek, ‘Te gek om los te lopen’, en sindsdien is hij actief als publicist in kranten, tijdschriften en boeken.
Momenteel schrijft op vaste basis columns voor ‘Plus magazine’ en ‘Lef magazine’.
Hij is uitgever van boeken over sport, voeding en gezondheid bij uitgeverij Lucht.

Mijn mening

De psychiater Bram Bakker loopt van de een op andere dag heel vreemd. Zijn vriendin wijst hem hierop en de dag erna wijzen ook zijn kinderen hem erop. Hij had dit zelf ook al gemerkt, maar wijt dit zelf aan de restverschijnselen van de griep. Na aandringen, brengt hij toch een bezoek aan zijn huisarts. En deze neemt de klachten serieus en stuurt hem meteen door. Hierdoor rolt hij als patiënt het medische circuit binnen en hij dacht het wereldje aardig te kennen, maar valt toch nog van de ene verbazing in de andere.

Hij is een veelgevraagde spreker als een onderwerp raakvlakken heeft met de psychiatrie, aangezien hij durft kritisch te zijn. Dus toen hij zelf als patiënt met de gezondheidszorg te maken kreeg, durfde hij ook de kritiek te uitten. Dit vind ik zelf erg goed. Ik heb zelf ook een verleden met onbegrepen klachten. En ik herkende dus heel veel wat Bakker beschrijft. Je wordt een beetje als gek verklaard door de medische wereld en afgeschilderd alsof je niks mankeert. Ik ben zelf toen verder gegaan door me door te laten verwijzen naar België en ik merkte dat artsen daar anders reageerden en verder door zochten. Wellicht heb ik daar toevallig een goede arts gehad. Of wordt er in België wel naar de persoon achter de patiënt gekeken. Want Bram Bakker beschrijft het erg goed dat hij zich vaak erg onbegrepen voelde. Wat voor Bakker natuurlijk een klein voordeel is, is dat hij connecties heeft als arts, waardoor hij soms kan afdwingen dat onderzoeken eerder gedaan worden, maar of hij er werkelijk iets mee op geschoten is, betwijfel ik. Want een echte diagnose heeft hij niet gekregen door deze onderzoeken en beter begrepen wordt hij door zijn “collega-artsen” ook niet. Ik vind het wel erg goed dat iemand die werkzaam is in de gezondheidszorg ook zelf kritisch durft te zijn naar het systeem waarin hij werkt. Het zou alleen fijn zijn als dit systeem ook iets met deze kanttekeningen zou doen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van dit boek nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De dokter als patiënt
Auteur: Bram Bakker
Uitgever: Uitgeverij Water
Aantal pagina’s paperback: 176
Aantal pagina’s E-book: 233
ISBN paperback: 9789492495501
ISBN E-book: 9789492495532
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge