Vero las: Yusra Mardini – Vlinderslag

Eind vorig jaar waren we bij een dubbel interview van Yvonne Franssen en Mascha Gesthuizen bij Boekhandel Krings en toen we stonden te wachten, hebben we altijd de neiging, zoals waarschijnlijk iedere leesfanaat, om even door de boeken te gaan zoeken. Op een bepaald moment zag ik het non-fictie hoekje en was ik meteen stil. Dat is echt ‘Het Hoekje’ voor mij. Hier vind ik toch meestal wel mijn favoriete boeken en tja, toen bleef ook het boek ‘Vlinderslag’ geschreven door Yusra Mardini aan mijn vingers plakken. En die moest en zou dus mee naar huis gaan.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Yusra Mardini ontvlucht Syrië in 2015. Aan de Turkse kust stapt ze in een kleine rubberboot vol vluchtelingen, die op weg gaat naar Griekenland. Al na een kwartier begeeft de motor het en begint de boot te zinken. Yusra en haar zus springen overboord en trekken de overvolle boot drieënhalf uur lang door open water, tot ze aankomen op het strand Lesbos. Daarmee redden ze het leven van alle opvarenden.
Vlinderslag is het verbluffende verhaal van deze inspirerende jonge vrouw, die haar reis begin in het geteisterde Damascus en via een levensgevaarlijke route door Europa uiteindelijk Berlijn bereikte. Vandaaruit kon ze haar olympische droom verwezenlijken: zwemmen op de Spelen in Rio de Janeiro.

Cover

Op de cover zien we een jonge vrouw met een roze hoodie aan. Op de achtergrond zie je water. Ik stel me voor dat dit Yusra is. De cover zorgde ervoor dat ik geprikkeld werd om het boek op te pakken en de achterflap te gaan lezen.

Auteur

Ysra Mardini is olympisch zwemster en UNCHR Goodwill Ambassador. Ze kwam tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro op het onderdeel Vlinderslag uit voor het olympisch vluchtelingenteam. Door ‘People’ en ‘Time’ werd ze genoemd als een van de invloedrijkste vrouwen van het moment. Mardini komt uit Syrië en woont tegenwoordig in Berlijn.

Mijn mening

Ik zat vrij snel in het verhaal. Het boek begint met een hoofdstukje ‘De boot’. Hierdoor word je meteen nieuwsgierig naar het verhaal. Hoe komen ze daar terecht en wat is er aan vooraf gegaan? Vervolgens begint het echte verhaal pas. Dit verhaal is opgedeeld in acht delen. Deze delen behelzen steeds een apart gedeelte van de overtocht, de tijd die eraan vooraf gegaan is of de eerste tijd erna. Dit houdt het boek ook erg overzichtelijk. En door de namen die aan deze stukken gegeven zijn krijg je wel al een klein idee waar dit gedeelte over zou gaan, zonder dat er al echt iets weg gegeven wordt.

In Syrië heeft Yusra het op zich best goed. Ze wonen in Damascus. Yusra en haar zus Sara zwemmen op hoog niveau en haar ouders laten hun best vrij. De droom van Yusra is om ooit op de olympische spelen uit te komen voor Syrië. Sara is al langer bezig dat ze wilt vluchten, maar ging er altijd van uit dat Yusra niet mee wilde. Als ze het hier samen over hebben, is Yusra verbaast. Ze wilt zeker weg, zodat ze door kan gaan met zwemmen. Je merkt hierin wel dat ze meteen zoiets hebben van ze moeten hun vader overtuigen anders gebeurt het niet. En dat lees je dus ook duidelijk terug in het verhaal.

Hun vader is op een bepaald moment overtuigd en ze vluchten samen weg, terwijl hun ouders en zusje achterblijven. Ze hopen dat hun ouders en zusje later na kunnen komen. Je leest natuurlijk hierin vooral het verhaal van Yusra en dus ook haar gedachten komen vooral aan bod. Hoe Sara over bepaalde dingen denkt komt maar sporadisch aan bod. Dit is ook wel logisch aangezien het boek over Yusra gaat. Je leest welke angsten ze doorstaan. Wat ze allemaal op hun pad tegen komen. Yusra geeft op een bepaald moment wel aan dat diegene die naar Duitsland en andere West-Europese landen vlucht, diegene waren die het in het thuisland financieel goed hadden. Anders zouden ze in tentenkampen in naburige landen zitten. En ik denk dat dit inderdaad wel klopt en dat dit ook het beeld is wat veel mensen van vluchtelingen hebben.

Ook ik, had vaak een beeld van vluchtelingen dat het vooral economische vluchtelingen waren die hierheen vluchten. En die zullen er inderdaad tussen zitten, maar ik ben nu wel overtuigd dat er ook mensen tussen zitten die in hun eigen land echt niet meer veilig waren en daarom hun thuisland ontvlucht zijn. En ze hopen dan natuurlijk dat ze het in een ander land beter krijgen, met meer mogelijkheden. Maar ze hebben dan ook een behoorlijk zwaar traject afgelegd. Ik zou in ieder geval niet met Yusra willen ruilen. Als ik denk aan de nachten dat ze buiten geslapen heeft en dat ze zich moest verstoppen voor de grenspolitie. Terwijl ze eigenlijk niks verkeerds gedaan heeft. Dat lijkt me echt verschrikkelijk. En dat doe je niet zomaar even.

Ik denk wel dat Yusra en Sara geluk hebben gehad waar ze terecht gekomen zijn. Doordat ze meteen opgenomen zijn in de gemeenschap en hier ook meteen de mogelijk kregen om in een zwemteam te gaan. Hier kreeg ze ook meteen een eigen woonplek aangeboden. Ik wist niet dat dit mogelijk was. Ik meen dat hier in Nederland asielzoekers eerst een bepaalde tijd in het asielzoekerscentrum moeten blijven voordat ze eigen woonruimte kunnen hebben.

Wat ik zelf ook erg leuk vind bij non-fictie boeken als hier een fotokatern toegevoegd is. Hierdoor krijg je toch een beter beeld van de persoon waar het boek over gaat. Dit is in dit boek ook het geval. Bij het fotokatern krijg je een extra inkijkje in het leven van Yusra.

Dit boek geeft je wel een duidelijk beeld van de weg die een vluchteling aflegt en welke ontberingen ze moeten doorstaan. Ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb en heb hierdoor een beter beeld gekregen hierover.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

leesfragment-Vlinderslag

Gegevens van dit boek:
Titel: Vlinderslag
Auteur: Yusra Mardini
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 308
Aantal pagina’s dwarsligger: 320
Aantal pagina’s E-book: 274
ISBN paperback: 9789026341755
ISBN dwarsligger: 9789049806958
ISBN E-book: 9789026341762
Prijs paperback: € 20,99
Prijs dwarsligger: € 18,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


One thought on “Vero las: Yusra Mardini – Vlinderslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge