Vero las: Yrsa Sigurdardóttir – RIP

Ik zag in de catalogus van uitgeverij Cargo dat Yrsa Sigurdardóttir een nieuw boek in de serie rond Huldar & Freyja uit zou brengen. Dus ik hoefde niet lang na te denken, aangezien ik van de eerdere delen erg genoten had, wist ik dat ik dit deel ook erg graag wilde lezen. Nadat ik de uitgever een mailtje gestuurd had, kreeg ik het boek na verschijning in de brievenbus. Hier wil ik uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een meisje wordt op afschuwelijke wijze aangevallen in de bioscoop waar ze werkt. Even later ontvangen haar vrienden via Snapchat filmpjes waarop ze doodsbang om vergeving smeekt. Als haar dode lichaam eindelijk wordt gevonden, is het gemerkt met een ‘2’. Een jongen wordt enkele dagen daarna op gelijke wijze omgebracht. Zijn levenloze lichaam is voorzien van een ‘3’.

Politiecommissaris Huldar wordt op het moordonderzoek gezet. Hij moet daarbij opnieuw samenwerken met Freyja, die wordt opgeroepen om de pubers te ondervragen. Samen gaan ze op zoek naar lichaam nummer ‘1’, dat hopelijk meer licht op de zaak zal werpen. Freyja is ervan overtuigd dat de moordenaar het slachtoffer is geweest van pesterijen, en nu wraak neemt. Zoals ze dat ooit zelf ook wilde doen.

De cover

De cover is grijs en net als bij de voorgaande delen is de achternaam van de schrijfster niet te lezen. Het ziet er uit alsof de naam met zwarte verf doorgestreept is. Dit past erg goed in de serie met de andere 2 covers. En deze zou me daarom ook opgevallen zijn in de boekhandel, waarnaar ik hem zeker opgepakt zou hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Yrsa Sigurdardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan tien thrillers, die in ruim dertig landen in vertaling zijn verschenen. Sigurdardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik.

Het verhaal

Een jong meisje, Stella, werkt in de bioscoop en krijgt via Snapchat opeens snaps van Bara13. Ze kent de afzender niet en vraagt zich dan ook af wie haar ongevraagd snaps stuurt. Ze heeft haar collega’s beloofd dat zij zou afsluiten, want zij hoeft als enige niet met de bus naar huis…. Dan hoort ze voetstappen… Even later krijgen haar vrienden via Snapchat filmpjes waar Stella doodsbang om vergeving smeekt. Haar vrienden denken eerst dat dit een grap is, maar dan wordt enkele dagen later haar dode lichaam gevonden. Bij haar lichaam ligt het cijfer ‘2’.

Als Egill enkele dagen vermist wordt en de vrienden van deze jongen gelijksoortige snaps ontvangen, begint er voor Huldar en zijn team een heksenjacht om hem te vinden. Echter, enkele dagen later, wordt het levenloze lichaam van deze jongen gevonden. Zijn lichaam is voorzien van het cijfer ‘3’.

Huldar moet wederom de hulp van Freyja inroepen om de pubers te verhoren. Ze moeten op zoek naar het eerste lichaam. En wat hebben de pesterijen van Stella en Egill met de moorden te maken. Freyja vermoedt dat iemand wraak neemt vanwege deze pesterijen, zoals zij vroeger ook had willen doen….

Mijn mening

Nadat ik erg genoten heb van ‘DNA‘ en ‘Vortex‘ was ik natuurlijk erg benieuwd naar dit derde deel uit de serie met Huldar en Freyja in de hoofdrol. Echter wat al vrij snel op valt is dat vooral Freyja in dit deel maar een klein rolletje speelt en naar mijn gevoel maar weinig aan bod komt. Dit had wat mij betreft wel meer mogen zijn. Ze heeft natuurlijk haar eigen problemen, maar vooral doordat ze zelf gepest is, zou dit een ideale situatie zijn om hier een actievere rol voor haar weg te leggen.

Ik miste in dit verhaal sowieso een beetje de spanning zoals ik dit in ‘DNA’ en ‘Vortex’ wel voelde. Echter, de auteur maakte het verhaal op een andere manier spannend en dat vond ik dan ook weer zo interessant dat ik toch door bleef lezen en het boek mij toch aan zich gebonden hield. Hoe dan zul je je afvragen. Door het gevoel wat Yrsa heel goed weet te omschrijven wat bijvoorbeeld de Snaps teweeg kunnen brengen. Foto’s of filmpjes die na één keer kijken verdwenen zijn, maar die wel zo schokkend zijn dat ze voor altijd indruk achter laten. Daarnaast blijf je tijdens het lezen ontzettend nieuwsgierig naar de dader en naar het eerste lijk. Wie was het eerste slachtoffer en wie zit er achter deze moorden en waarom. Of waarom eigenlijk niet, want waarom is al vrij snel duidelijk. De moordenaar heeft iets tegen pesten.

Yrsa brengt hiermee ook erg goed onder de aandacht wat pesten voor gevolgen heeft. Niet alleen voor de gepeste, maar ook voor de mensen om diegene heen. Ouders worden wanhopig. Maar ook de pester kan zich op latere leeftijd hiervoor schamen. En ik denk dat vooral dit laatste ook iets is, waar vaak aan voorbij gegaan wordt.

Yrsa heeft het plot goed uitgedacht. De hulpeloosheid waar de dader zich in bevindt, wordt gebruikt om hem tot dader te maken. Dit zorgt er voor dat ik lange tijd een andere dader voor ogen had en ik had wel een tijdje het gevoel dat het verhaal zo enigszins in elkaar zou zitten, maar bepaalde elementen had ik anders in geschat. Dit vind ik goed en origineel uitgedacht.

De hoofdstukken zijn weer redelijk kort, waardoor je snel geneigd bent om nog snel een hoofdstuk te lezen. Wel heb ik Scandinavische boeken vaak dat ik de aandacht erbij moet houden om alle namen te onthouden. Dit is bij ‘RIP’ niet anders. Echter door in het begin even door te lezen en je aandacht er goed bij te houden, heb je al snel door wie wie is en zijn de namen geen probleem meer, want dit haal je dan al snel uit het verhaal.

Gelukkig hoeven we voor het nieuwe boek van Yrsa Sigurdardótttir niet al te lang te wachten, want in september komt al haar nieuwe boek ‘Lava‘ uit, waar ik natuurlijk ook weer reikhalzend naar uit kijk.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

RIP

Gegevens van dit boek:
Titel: RIP
Auteur: Yrsa Sigurdardóttir
Uitgever: Cargo
Aantal pagina’s paperback: 448
Duur luisterboek: 13:39:07
ISBN paperback: 9789403177502
ISBN e-book: 9789403178905
ISBN luisterboek: 9789403191508
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge