Vero las: Yrsa Sigurdardóttir – Lava + Winactie

Sinds het eerste deel van de serie, met Huldar & Freyja in de hoofdrol, in Nederland verschenen is, ben ik enthousiast over deze serie, dus toen ik zag dat er een nieuw deel verscheen hoefde ik niet lang na te denken. We hebben de uitgever een mailtje gestuurd en bij verschijning vonden wij het boek op onze deurmat. Hier willen wij uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een verweerd en somber lavaveld net buiten Reykjavik staat de Galgenrots. Het is een plek waar ooit misdadigers werden geëxecuteerd, maar het is nu een toeristische bezienswaardigheid. Tot het moment dat er opnieuw een lichaam wordt gevonden, hangend aan de rots. De spijker in de borst van de man bewijst dat het geen zelfmoord was, en van het briefje dat met de spijker op het lichaam was gespietst is nog slechts een snipper papier overgebleven.
Wanneer de politie het appartement van de man bezoekt, wacht hun nog een raadsel: een vierjarige jongen is er moederziel alleen achtergelaten. Hij weet niet waarom hij daar is, lijkt geen verband te hebben met het slachtoffer, zijn ouders zijn spoorloos verdwenen, en zijn tekeningen laten zien dat hij getuige is geweest van iets vreselijks.
Terwijl rechercheur Huldar op de moordenaar jaagt en kinderpsycholoog Freyja op zoek gaat naar de ouders van de jongen, ontvouwt zich langzaam een verhaal van geweld en wraak.

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de voorgaande delen uit deze serie. En alleen hierdoor zou het boek mij al opgevallen zijn in de boekhandel. Het lijkt alsof de cover gedeeltelijk verbrand is en hierdoor kun je de naam van de auteur niet lezen. Dat is eigenlijk bij alle delen op de een of andere manier zo gemaakt dat de naam van de auteur of de titel niet leesbaar is. Ik denk dat dit toch wel uniek is, en alleen daardoor vallen ze naar mijn gevoel al op.

De auteur

Yrsa Sigurdardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan tien thrillers, die in ruim 30 landen vertaald zijn. Sigurdardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik. Lava is het vierde deel in de Freyja en Huldar-serie.

Het verhaal

Net buiten Reykjavik staat de Galgenrots. Hier werden vroeger misdadigers opgehangen. Als er op een dag een man wordt gevonden die zich opgehangen heeft, wordt in eerste instantie gedacht aan zelfmoord. Echter de man heeft een spijker in de borst, dit bewijst dat het geen zelfmoord was. Aan de spijker zit nog een stukje papier, maar de rest van het briefje is verdwenen.
In het appartement van de vermoorde man vinden ze een vierjarig jongetje. Hij is moederziel alleen achtergelaten. Hij heeft geen link met het slachtoffer en het enige wat hij wil is terug naar zijn ouders, maar die zijn spoorloos verdwenen. Uit de tekeningen die het jongetje maakt blijkt dat hij iets gruwelijks heeft meegemaakt.

Rechercheur Huldar gaat op jacht naar de moordenaar, terwijl kinderpsycholoog Freyja op zoek gaat naar de ouders van de jongen. En dan blijkt er een hoop geweld in het spel te zijn die met wraak te maken heeft.

Mijn mening

Dit is al het vierde boek wat ik lees met Huldar en Freyja in de hoofdrol. De eerdere boeken, ‘DNA‘, ‘Vortex‘ en ‘RIP‘ waren stuk voor stuk aanraders dus ik had weer hoge verwachtingen van Lava.

Het verhaal begint meteen spannend. Er wordt iemand vermoord, maar je weet nog helemaal niks over deze persoon. Hierdoor had ik meteen het gevoel dat ik door wilde lezen. Ik wilde weten wat er nu aan de hand was en waarom deze persoon vermoord was. Maar je blijft lang op je honger zitten, want het moordonderzoek loopt ontzettend moeizaam en ik had tijdens het lezen soms het gevoel alsof ze geen stap dichterbij kwamen. En dan is er nog het vierjarig jongetje. Wat heeft hij hier mee te maken? Wat is de link tussen hem en de vermoorde man? Ook dit blijft lang onduidelijk en dit wordt eigenlijk pas op het laatst opgelost.

Als je de voorgaande delen gelezen hebt, weet je dat er een bepaalde spanning hing tussen Huldar en Freyja. In dit deel merk je dat deze spanning minder is en er meer op de zaak en de andere personages gefocust wordt. Zo komt in dit deel o.a. de stagiaire Lína naar voren. Dit zorgt voor wat humor in het verhaal, want Lína kan heerlijk direct uit de hoek komen en het is duidelijk dat ze een slimme meid is, en van mij zou zij een vaste rol in de serie mogen krijgen. Vooral de interactie tussen Lína en Erla kon mij wel bevallen.

Je merkt ook dat de privélevens van Huldar en Freyja een stuk minder aan bod komen. Dat is in het begin wel een beetje vreemd, ik miste dit in eerste instantie wel een beetje, echter naderhand vond ik het ook wel prettig dat de focus nu echt bij de moordzaak lag. Al hoop ik zelf… dat er in het volgende deel weer een stukje privéleven terug komt en we wellicht ook iets meer lezen over de nieuwe woonplek van Freyja. Want op de een of andere manier heb ik het gevoel dat daar ook nog heel wat kan gebeuren.

Gelukkig hoeven we niet meer al te lang op een volgend deel van Yrsa’s hand. In april verschijnt ‘De pop‘. Deze is natuurlijk ook al te reserveren. Ik kijk er in ieder geval weer naar uit en kan niet wachten om weer meer over Huldat en Freyja te lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Lava

Gegevens van dit boek:
Titel: Lava
Auteur: Yrsa Sigurdardóttir
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Willemien Werkman
Aantal pagina’s paperback: 448
Aantal pagina’s e-book: 448
Verteller luisterboek: Margo Dames
Duur luisterboek: 12:03:00
ISBN paperback: 9789403197500
ISBN e-book: 9789403197807
ISBN luisterboek: 9789403109718
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Lava’, geschreven door Yrsa Sigurdardóttir, verloten. Hier willen wij Uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Lava’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 29 januari 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “Vero las: Yrsa Sigurdardóttir – Lava + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge