Vero las: Yrsa Sigurdardottir – DNA

Nadat ik gelezen had, waar DNA overging, was ik super enthousiast. Dit was, naar mijn idee weer zo’n heerlijke thriller, waarbij je gewoon steeds verder wilt lezen. Dus na een mailtje gestuurd te hebben na de uitgever, kreeg ik al snel antwoord terug dat ik het boek zou ontvangen. Enige tijd later had ik het boek dan ook in de bus liggen. Hier wil ik uitgeverij Cargo dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochter
verstopt zich onder haar bed en is de enige getuige. Wanneer niet veel later een tweede vrouw op eenzelfde manier ter dood wordt gebracht, staat de politie voor een raadsel: wat is het verband tussen de twee vrouwen?

Voor commissaris Huldar is het de eerste zaak in zijn nieuwe functie. Hij moet daarbij samenwerken met psychologe Freyja, die het getraumatiseerde meisje onder haar hoede heeft. De samenwerking wordt extra gecompliceerd door hun onenightstand, waarbij Huldar Freyja voorloog over zijn leven.

Ondertussen ontvangt een radioamateur gecodeerde berichten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen, maar niemand gelooft hem en hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

Cover

De cover is wit met over de titel en de naam van de auteur een groot stuk grijze tape met bloedvlekken geplakt. De cover was me als eerste opgevallen. Ik was erg nieuwsgierig wat er precies onder de tape stond en ik denk dat dit ook veel mensen in de boekhandel hebben. Mij viel het boek in ieder geval positief op.

Boektrailer

De auteur

Yrsa Sigurdardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan tien thrillers, die in ruim dertig landen in vertaling zijn verschenen. Sigurdardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik.

Het verhaal

Commisaris Huldar wordt aangewezen om de nieuwe zaak te leiden. Hierdoor wordt hij ook meteen in een andere functie gezet. Dit had Huldar nooit verwacht en hij vraagt zich regelmatig af waarom hij gekozen is. De zaak is gruwelijk. Er is een jonge vrouw op een gruwelijke wijze vermoord. Als de politie reeds enige tijd aanwezig is, blijkt opeens dat de zevenjarige dochter zich verstopt heeft onder het bed waar de vermoorde vrouw op ligt. Ze is de enige getuige.
Niet veel later wordt er een tweede vrouw op net zo’n gruwelijke wijze vermoordt. Wat hebben deze vrouwen gemeen? De politie staat voor een raadsel. Ze zijn afhankelijk van hun enige getuige.
Hierdoor moet Huldar samenwerken met psychologe Freyja, die het getraumatiseerde meisje onder haar hoede krijgt. Deze samenwerking wordt extra bemoeilijkt, want Freyja en Huldar kennen elkaar al van een onenightstand en toen heeft Huldar over zijn identiteit gelogen.
Een radioamateur ontvangt ondertussen gecodeerde berichten en legt de link met deze vrouwen. Maar voor hem blijft lange tijd onduidelijk wat hij hiermee te maken heeft. Als hij de politie waarschuwt geloven ze hem niet… Met alle gevolgen van dien…

Mijn mening

DNA is het eerste deel van een trilogie. En dat is altijd spannend. Als het eerste deel bevalt dan kun je altijd reikhalzend uitkijken naar de volgende delen. Nu is het voordeel bij deze trilogie dat het tweede deel ook al aangekondigd is. En ik kan je nu al zeggen… Het eerste deel beviel uitstekend. Dus ik tel af tot mei, dan wordt Vortex, deel twee in deze serie verwacht.

Het boek begint met een proloog, wat in dit boek het ‘Voorwoord’ genoemd wordt. Dit voorwoord speelt zich af in 1987 en je vraagt je lange tijd af wat dit voorwoord te maken heeft met de rest van het verhaal. Maar, geloof me, dit wordt nog duidelijk en dan valt er van alles op zijn plek. Hierna springen we meteen naar 2015 en als er een nieuwe dag aanbreekt lees je dat aan het begin van het hoofdstuk doordat er dan staat ‘Donderdag’ of ‘Vrijdag’ enz. Je zit meteen in het verhaal want er wordt meteen een gruwelijke moord gepleegd en ik kan zeggen dat dit op een erg originele manier gebeurd. Ik heb een hele tijd erover nagedacht of het mogelijk is op deze manier. En ik wil het eigenlijk niet eens weten of het echt kan of niet. (Op mijn recensie kreeg ik van Yrsa antwoord dat het inderdaad mogelijk is, dus ik hoef er niet meer over na te denken.) Het is duidelijk dat Yrsa Sigyrdardóttir een levendige fantasie heeft die erg ver gaat. Maar waardoor je wel een voortreffelijk verhaal voorgeschoteld krijgt.

De schrijfstijl is ook erg goed vind ik. Het houd je continue nieuwsgierig naar hoe het verhaal verder gaat en of Huldar en Freyja op tijd bij de dader kunnen komen voor er nog meer slachtoffers vallen.

Wat ik persoonlijk ook erg goed gedaan vind, is dat je dat kippenvel gevoel wat je krijgt als je het gevoel hebt dat iemand in je woning hebt, erg goed weet over te brengen, zodat je zelf ook dat gevoel ervaart.

Ik kijk dan ook erg uit naar het vervolg Vortex al denk ik dat Yrsa de lat op deze manier erg hoog voor zichzelf gelegd heeft. Maar dat lezen we beslist in Vortex waar ik heel erg naar uitkijk.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek na het lezen van mijn recensie? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com

Gegevens van dit boek:
Titel: DNA
Auteur: Yrsa Sigurdardòttir
Uitgever: Uitgeverij Cargo
Aantal pagina’s paperback: 448
Aantal pagina’s E-book: 448
ISBN paperback: 9789403107004
ISBN E-book: 9789403157405
Prijs paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

3 thoughts on “Vero las: Yrsa Sigurdardottir – DNA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge