Vero las: Yelle Tieleman – Hoe kon dit gebeuren?

Ik zag dat bij HarperCollins het boek ‘Hoe kon dit gebeuren?’ geschreven door Yelle Tieleman uit zou komen. Ik denk dat velen deze vraag hebben gesteld toen bekend werd wie Anne Faber vermoord had en wat er allemaal mis gegaan was. Ik heb de berichtgeving over Anne Faber natuurlijk ook gevolgd, en ook lees ik vaker nieuwsartikelen die Yelle geschreven heeft en zijn schrijfstijl bevalt me. Dus nadat ik HarperCollins hierover gemaild had, ontvang ik het recensie-exemplaar in de brievenbus. Hier wil ik HarperCollins hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op vrijdagavond 29 september 2017 gaat de 25-jarige Anne Faber een rondje fietsen in de omgeving van Utrecht. De selfie die ze aan haar vriend stuurt blijkt haar laatste teken van leven.
Na haar vermissing ontstaat een zoekactie die heel Nederland bezighoudt. Dertien dagen later wordt haar lichaam op aanwijzing van verdachte Michael P. gevonden. Hij bekent Anne te hebben verkracht en vermoord.
Wie is Michael P.? Wat ging er mis in de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder, en wat zegt dat over dit soort klinieken? Hoe moet Nederland omgaan met tbs-weigeraars? En de belangrijkste vraag: hoe kon dit gebeuren?

Cover

De cover is eenvoudig gehouden. We zien een witte veer op een witte achtergrond. Hierover heen staat de titel met tussen de titel de zin ‘Over de zaak Anne Faber, collectieve woede en de lessen voor de toekomst. En ik denk dat dit heel goed de lading van het boek dekt. Dit boek zou ik zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

Auteur

Yelle Tieleman (1988) werkt als verslaggever bij het AD Utrechts Nieuwsblad. Hij onderscheidt zich door zich vast te bijten in grote en complexe zaken, waardoor hij boven water krijgt wat anderen liever verborgen houden.

Mijn mening

Yelle probeert in ‘Hoe kon dit gebeuren?’ het antwoord te vinden op de belangrijkste vraag die iedereen heeft. En dat is, zoals de titel al doet vermoeden ‘Hoe kon dit gebeuren?’ Natuurlijk is deze vraag niet geheel beantwoord want dan zou Tieleman moeten speculeren, maar wat hij wel gedaan heeft, is zich echt vastgebeten in de zaak en zich verdiept in de dader. Je leest in ‘Hoe kon dit gebeuren?’ hoe Tieleman op zoek is gegaan naar het verleden van Michael P. Je leest over de manier hoe Michael P. steeds verder ontspoort, maar ook lees je over de misstanden in de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder. Dat terwijl personeel ook al vaker aangegeven had dat dit niet werkte. Na het lezen van ‘Hoe kon dit gebeuren?’ is inderdaad, zoals Tieleman het zelf in het boek beschrijft duidelijk geworden dat bij deze zaak echt de wet van Murphy van toepassing is. Alles wat fout kon gaan ging ook fout. Het is te hopen dat door deze moord deze kwesties in ieder geval duidelijk geworden zijn en dat ze ook aangepakt zullen worden. Ik hoop dat diegene die hier verantwoordelijk voor zijn nu ook doorpakken en hun best doen dat zo’n moord als de moord op Anne Faber niet meer kan gebeuren.

In het boek las ik ook dat er deze maand het hoger beroep zal zijn. Dit zal voor de nabestaanden van Anne Faber weer een zware periode zijn. De zaak zal op 28 en 29 mei weer inhoudelijk behandeld worden. Ik hoop dat de nabestaanden na de uitspraak eindelijk hun rust krijgen en dan dit afschuwelijke drama een plekje kunnen geven.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie ook nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Hoe kon dit gebeuren?
Auteur: Yelle Tieleman
Uitgever: HarperCollin
Aantal pagina’s paperback: 192
Aantal pagina’s E-book: 112
ISBN paperback: 9789402702552
ISBN E-book: 9789402757729
Prijs paperback: € 17,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge