Vero las: Wim van de Pol – Holleeders onderwereld

Ik vind boeken die over misdaad gaan altijd wel interessant en ik houd me vaak bezig hoe een crimineel erbij komt om crimineel te worden. Dus toen ik zag dat het boek ‘Holleeders onderwereld’ geschreven door Wim van de Pol bij Karakter uitgevers zou verschijnen heb ik meteen een mailtje gestuurd. Ik kreeg het boek dan ook na verschijning in de brievenbus om een recensie over te schrijven. Hier wil ik Karakter uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een unieke inkijk in Holleeders onderwereld.
Met exclusief voorwoord van Sander Janssen de advocaat van Holleeder.
Misdaadjournalist Wim van de Pol kreeg als enige toegang tot de complete politiedossiers van de strafzaak tegen Willem Holleeder,maar ook van tientallen andere moordzaken die ermee in verband blijken te staan. Dit geeft een heel ander beeld dan de beperkte geschiedenis die tot nu toe in de media is geschetst en ook de waarheidsgetrouwheid van Astrid Holleeders verhaal komt onder druk te staan.
In Holleeders onderwereld lezen we de rauwe werkelijkheid direct uit de originele politiedossiers, leesbaar gemaakt en van een toelichting voorzien door de auteur. Het zijn de oorspronkelijke, persoonlijke verhalen van de criminelen zelf, getuigen en slachtoffers die een nooit eerder vertoond beeld schetsen van de onderwereld waar Holleeder deel van uitmaakte, waarbij gebruik gemaakt wordt van passages uit de processen-verbaal.
Het boek bevat onthullingen en feiten over de liquidaties, de conflicten, de rol van Willem Holleeder en andere criminelen in de onderwereldoorlog die Nederland heeft geteisterd. Het biedt een historische en complete inkijk in de Amsterdamse penoze. Want de rechtszaak tegen Holleeder is veel meer dan een schilderachtige Amsterdams-Jordanese familieruzie, het is ook het einde van een tijdperk vol hebzucht en afrekeningen.

Cover

De cover is zwart/wit en er staat een portretfoto van Willem Holleeder op. Deze foto is gemaakt door William Rutten. Zijn stijl herken je ook meteen in de foto. De boze blik die Holleeder op de foto heeft geeft naar mijn gevoel echt weer hoe Holleeder altijd kijkt. Voor de rest staat er niks op de cover. Dit vind ik wel gedurfd. Maar het hoofd van Holleeder trekt al genoeg de aandacht denk ik waardoor tekst overbodig is. Deze cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

Mijn mening

Wim van de Pol heeft een uniek inkijkje gekregen in de dossiers die de advocaat van Holleeder, Sander Janssen, in bezit heeft. Deze dossiers heeft van de Pol proberen te vertalen naar begrijpelijke taal voor de lezer. Dit is hem goed gelukt. Wel had ik wat moeite om de verschillende personen uit elkaar te houden. Ook was het soms moeilijk te onthouden wie wat nu precies gedaan had volgens deze dossiers. Wat me hier wel bij opviel was dat naar mijn gevoel van de Pol erg zijn best deed om de lezer te overtuigen dat in de boeken ‘Judas‘ en ‘Dagboek van een getuige‘ van Astrid Holleeder erg veel onwaarheden staan en dat deze getuigen ongeloofwaardig zijn voor de rechtszaak. Ik heb de boeken ‘Judas’ en ‘Dagboek van een getuige’ beiden gelezen en natuurlijk weet ik, als leek niet, wat er waar is en wat niet, maar ik neem aan dat er toch minimaal een gedeelte waar is van wat Astrid in haar boeken geschreven heeft. Echter in dit boek krijg ik een beetje het gevoel alsof Holleeder wel dingen gedaan heeft die niet goed te keuren zijn, maar dat het meeste hem niet aan te rekenen is. Dat lijkt mij dan weer erg raar. En daardoor komt dit boek op mij dan toch weer wat gekleurd over. En ik denk als je, de boeken van Astrid Holleeder in combinatie met dit boek leest, je wellicht ergens in het midden de waarheid vindt.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Holleeders-onderwereld

Gegevens van dit boek:
Titel: Holleeders Onderwereld
Auteur: Wim van de Pol
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 336
ISBN paperback: 9789045216843
ISBN E-book: 9789045217659
Prijs paperback: € 22,99
Prijs E-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

One thought on “Vero las: Wim van de Pol – Holleeders onderwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge