Vero las: Wilson Boldewijn – Big Mike

Op twitter zag ik dat Just Publishers een winactie had met het boek ‘Big Mike’ geschreven door Wilson Boldewijn. Omdat ik non-fictie boeken eigenlijk altijd interessant vind, hoefde ik niet lang te twijfelen en deed ik mee aan de winactie. Aan het einde van de winactie bleek dat ik één van de winnaars was. Ik wil Just Publishers dan ook bedanken voor dit boek.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Binnen tien jaar werkte Mike Passenier zich op van een onbekende trainer tot de godfather van het Nederlandse en het internationale kickboksen.

Met zijn eerste pupil Joerie Mes stoot Mike door tot de top van het middengewicht kickboksen. Met Melvin Manhoef en Badr Hari verovert hij de wereld. Zijn roem als trainer brengt hem naar de Verenigde Staten, Japan en Rusland. Overal waar hij komt gaat de loper voor Mike uit en wordt hij geroemd om de kampioenen die hij aflevert. De ring is zijn leven.

Naast de vele successen zijn er ook tegenslagen. Mike’s eerste sportschool brandt tot de grond toe af. Er vloeien tranen als freefighter Hans Nijman, een van zijn beste vrienden, wordt geliquideerd. Ook zijn er spanningen. Want naast atleten vragen ook onderwereldfiguren Mike om privé-trainingen.

Dit boek vertelt het levensverhaal van een Amsterdamse volksjongen uit Betondorp die zijn dromen en ambities waarmaakte zonder ooit zijn afkomst te ontkennen.

De cover

Op de cover staat een foto van Mike Passenier. Het is een foto dat hij bij de ring staat en hij een shirt van zijn gym aan heeft. Helemaal bovenaan staat de titel ‘Big Mike’ met eronder de ondertitel ‘Hoe Mike Passenier de bekendste kickbokstrainer ter wereld werd’. Ook staat er een cirkel met de tekst ‘Mike heeft me gemaakt tot de kickbokser die ik ben’ -Badr Hari. Verder is de achtergrond donker. Dit boek zou me in de boekhandel waarschijnlijk niet zo snel opgevallen zijn.

Auteur

Wilson Boldewijn (1975) werkte o.a. bij AT5 Nieuws en RTL4. Sinds 2017 is hij anchor man van het online platform van De Telegraaf. Eerder verscheen van hem ‘Meesterdief’ over Van Gogh-rover Okkie Durhan.

Mijn mening

Ik heb zelf eigenlijk helemaal niks met kickboksen en snap dan ook eerlijk gezegd niks van de hele sport. Maar een tijdje terug lag ik het fictie boek ‘Hoek‘, dit gaat ook over een kickbokser, maar dan een kickbokser die een dubbelleven leidt. Ik merkte tijdens het lezen van dat boek dat ik wel echt mee kon leven met de kickbokser in dat verhaal. Dus ik was wel benieuwd naar een trainer die deze sport echt naar een hoger niveau gebracht heeft in Nederland. En wat heel duidelijk in dit verhaal naar voren komt is dat Mike Passenier wel hield van een handeltje, zoals kleding verkoop aan de bar en gerommel met strippenkaarten van openbaar vervoer, maar dat hij zich nooit echt met het criminele circuit ingelaten heeft. Hij heeft eerder de jeugd die bij hem kwam trainen behoedt dat ze op het verkeerde pad terecht kwamen.

In ‘Big Mike’ lees je hoe Mike als 16-jarige scholier, in de horeca belandt en vandaar uit heel langzaam in het kickbokswereldje terecht komt. Ook lees je hoe het kickboksen opkomt in Nederland, want in de tijd dat Mike zich bezig gaat houden met kickboksen, is ook de tijd dat kickboksen in Nederland bekend wordt. Je leest over de verschillende soorten kickboks gala’s in Nederland, maar vooral hoe de sport populair is in Japan. En de sporters dus veel moeten reizen om toernooien te spelen.

Maar ondanks alle positieve dingen die Mike overkomt is het ook een harde leerschool voor hem. Hij moet ook dealen met verlies. Met dingen die achter de schermen gebeuren, maar ook als zijn gym afbrandt, en hij op dat moment aan de andere kant van de wereld zit, of bijvoorbeeld de liquidatie van zijn vriend Hans Nijman. Wat hem nog steeds zwaar valt.

Je merkt tijdens het lezen van dit boek dat Mike Passenier een fanatieke sporter is die weet wat hij wil bereiken met zijn pupillen. Hij is recht door zee, maar durft ook rustig zijn eigen fouten en tekortkomingen toe te geven.

Als je meer wilt weten over kickboksen of gewoon geïnteresseerd bent in het leven van een trainer en hoe hij ervoor gezorgd heeft dat hij een van de bekendste trainers op het gebied van kickboksen geworden is, zonder zijn afkomst te vergeten, dan is dit zeker een boek voor jou.

Gegevens van dit boek:
Titel: Big Mike
Auteur: Wilson Boldewijn
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789089756831
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge