
Na een gesprekje met Marianne van NAU Uitgeverij over het boek ‘Costen ende Baeten’ geschreven door Willem Bol gaf ik aan dat mij dit boek ook erg interessant leek. Hierop gaf zij aan dat ik hier best een recensie over mocht schrijven en niet veel later had ik het boek op de deurmat liggen. Hier wil ik NAU Uitgeverij natuurlijk hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Willem Bol beschrijft in ‘Costen ende Baeten’ zijn jarenlange strijd tegen verzekeraars. De financiële malaise voor zijn gezin en zijn eigen lichamelijke malaise begon rond 2009 toen hij wegens een hernia arbeidsongeschikt raakte. Hij deed een beroep op zijn AOV verzekering van Generali. Deze verzekeringsmaatschappij stopte de uitkering vervolgens wegens – in hun ogen vastgestelde fraude door hem. Ook meldde ze Willem Bol aan bij het externe frauderegister.
Al vele kranten, tijdschriften en televisieprogramma’s interviewden Willem Bol de afgelopen jaren. Dit boek schetst een verbijsterend beeld van deze en andere verzekeringsmaatschappijen. Die, zonder enige zelfreflectie, niet schromen om alles uit de kast te halen voor het realiseren van meer ‘Baeten’. Alles komt voorbij in ‘Costen ende Baeten’: van frauderende keuringsartsen, geheimzinnige bezoekjes en bedreigingen, anonieme brieven aan journalisten en detectives. Zelfs tot aan valsheid in geschrifte door het rommelen van de verzekeringsmaatschappij met een rechtbankvonnis.
Generali durfde Willem Bol nooit voor verzekeringsfraude aan te klagen. Maar hij werd wel een immens verzekeringsslachtoffer.
De juridische strijd is anno 2018 nog steeds niet afgewikkeld.
Cover
Op de cover zien we een foto van Willem Bol. Met in het rood de titel onder aan de foto. Ook lees je de slogan van de voormalige Generali verzekeringsgroep: ‘Wij beloven niet, wij verzekeren’. Onderaan staat de quote ‘Een onthutsende inkijk in de wereld van verzekeraars, een verhaal waarvan je denkt, kan dit in Nederland?’ Vooral deze quote maakt me nieuwsgierig naar dit verhaal.
Auteur
De sleutel tot succes in zijn werk was “altijd transparant opereren, geen gekonkel en geen spelletjes spelen’. Na een carrière in het bankwezen, werd hij bij het publiek bekend als de populaire NCRV televisiepresentator. Daarna maakte hij achter de schermen talloze televisieprogramma’s. Hij was onder andere bedenker van RTL Business Update en maakte als Uitvoerend Producent van Domino Day een Europees televisiesucces.
“Het leven heeft mij geleerd, dat men altijd eenzaam is wanneer het onrecht bestreden moet worden. Het enige wat men nodig heeft is een sterke vuist en een onbevreesd gemoed!”
Mijn mening
Ik lees altijd graag waargebeurde verhalen en verhalen over misstanden. Dus ik was ook nieuwsgierig over het verhaal achter ‘Costen ende Baeten’, hoe de verzekeringswereld in elkaar zit en hoe hier met de verzekerde omgesprongen wordt.
Ik kende Willem Bol al uit de tijd dat hij op televisie was. Dat hij een conflict had met de verzekering heb ik eigenlijk nooit in het nieuws meegekregen, terwijl ik gaandeweg het lezen, wel in de gaten kreeg dat er regelmatig over geschreven is in het nieuws.
Tijdens het lezen merkte ik dat ik regelmatig van de ene verbazing in de andere viel. Generali schilderde Bol af als verzekeringsfraudeur. Er werden detectives in gehuurd en zelfs valsheid in geschrifte gepleegd om Bol slecht af te schilderen. Ik had nooit gedacht dat verzekeringen zo ver gingen om maar niet uit te betalen en zelfs uitspraken van rechters negeren of op een eigen manier interpreteren.
Ik meende altijd dat een verzekerde eerder een verzekeringsmaatschappij op deed lichten door een claim in te dienen die hoger was als noodzakelijk of iets indienen wat stuk was, terwijl het niet echt stuk was. Echter nu begin ik serieus te twijfelen of verzekeringsmaatschappijen niet eerder de verzekerde oplicht door hem uit te sluiten als het moment van uitbetaling daar is, of allerlei smoesjes verzint om maar niet te hoeven uitbetalen. Met alle gevolgen van dien, zoals we in dit boek kunnen lezen. Zo is de familie Bol hun huis kwijt geraakt en hebben ze een hoop privé bezittingen moeten verkopen om in hun levensonderhoud te voorzien en griffierskosten en dergelijke te betalen.
Wat op mij ook erg veel indruk maakte waren de dagboekfragmenten van dochter Veerle. Aan het eind van ieder hoofdstuk kon je iedere keer een klein dagboekfragmentje lezen van Veerle, waarin duidelijk wordt, hoeveel impact deze zaak ook op haar had. En hoe haar jeugd getekend is door o.a. Generali.
Ik mag me zelf gelukkig prijzen dat ik hier nooit problemen mee gehad heb. Het lijkt me ontzettend moeilijk en pijnlijk dat je ongevraagd in deze situatie terecht komt en naast je ziektes ook nog moet vechten tegen deze verzekeringsmaatschappijen. Ik denk dat Willem daarnaast heel blij kan zijn met een vrouw als Simone naast zich. Die hem blijft steunen en samen met hem tegen de verzekeringen vecht.
Door dit boek wordt nog eens extra duidelijk, zeker door de dagboekfragmenten van Veerle. Dat niet alleen Willem getroffen is door dit gevecht, maar het hele gezin Bol.
Gegevens van dit boek:
Titel: Costen ende Baeten
Auteur: Willem Bol
Uitgever: NAU Uitgeverij
Aantal pagina’s paperback: 300
ISBN paperback: 9789491535697
Prijs paperback: € 20,00
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.