Vero las: Wieke Hart & Maria Genova – Strafkind + Winactie

Waargebeurde verhalen zijn echt ons ding. Dus toen wij een persmail van het boek ‘Strafkind’ ontvingen hoefden wij ook niet lang na te denken en hebben we een mailtje terug gestuurd. En direct na verschijning ontvingen wij het boek dan ook in de brievenbus. Hier willen we Just Publishers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wieke Hart schreef het ontroerende verhaal ‘Strafkind’ naar aanleiding van een bericht over de ontdekking van honderden babylijkjes in een klooster in Ierland. In de opvanghuizen van dezelfde zusters in Nederland zaten duizenden meisjes opgesloten. Ze verrichtten dwangarbeid in wasserijen en naaiateliers.

Voor het eerst vertellen deze slachtoffers de schrijnende verhalen die ze zelfs aan hun eigen kinderen niet durfden te vertellen. Ze mochten als jonge meisjes vrijwel nooit met elkaar praten en kregen voor zowat alles straf. Ze werden gedrogeerd, vaak dagenlang in het donker opgesloten en moesten hun eigen braaksel opeten.

De cover

Op de cover staat een jong meisje. Ze kijkt in de camera. Het meisje heeft een doodse blik en lijkt me niet gelukkig. Het eerste wat ik denk is ‘Wat is er met haar aan de hand?’ Hierdoor zou ik het boek opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteurs

Maria Genova (1973) schreef verschillende bestsellers, onder meer ‘Het duivelskind’. Toen zij het manuscript van Wieke las, werd zij zo gegrepen door de subtiele schrijfstijl en de heftige inhoud dat ze besloot om de slachtoffers op te sporen.

Wieke Hart (1971) studeerde taal- en literatuurwetenschappen in Tilburg. Haar studentenhuis bleek een opvangtehuis van nonnen te zijn geweest. Wieke, zelf moeder die ook voor enkele pleegkinderen zorgt, kon zich niet voorstellen dat de nonnen zo wreed konden omgaan met kwetsbare kinderen.

Mijn mening

Strafkind is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel is een fictie verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten geschreven door Wieke Hart. In het tweede deel komen slachtoffers aan het woord. Deze gesprekken zijn opgetekend door Maria Genova. Deze slachtoffers vertellen voor het eerst hun verhaal en hopen dat ze door dit boek geloofd worden, want het verhaal is zo bizar, dat ze het vaak zelfs hun eigen kinderen niet verteld hebben.

Het eerste verhaal gaat over Erin, deze 78-jarige vrouw, is nadat ze haar man neergestoken heeft, in de gevangenis terechtgekomen. Ze is opgegroeid bij de Zusters van de Goede herder en daarna ‘weggegeven’ aan Peter, de broer van een van de nonnen. Ze trouwde met Peter, maar dit was niet de redding waarop ze gehoopt had. Het verhaal begint dat Peter halfzijdig verlamd is en op bed ligt. Hij commandeert Erin en je merkt dat er in dit huwelijk geen liefde kwam kijken. Erin wordt gebruikt als huisslaaf. De gruwelen van haar tijd bij de nonnen gaat verder in haar huwelijk.

Erin heeft in het klooster, en later ook bij Peter, altijd medicijnen gekregen zodat er altijd een mist in haar hoofd zat. In de gevangenis neemt ze dit medicijn niet meer en hierdoor klaart de mist in haar hoofd op en komen er steeds meer herinneringen naar boven.

Je leest de meest gruwelijke dingen en doordat Erin nooit heeft geleerd om huidcontact te maken of in gesprek te gaan met anderen, heeft ze het erg moeilijk in de gevangenis en wordt ze het mikpunt van de andere gevangenen.

Hierdoor komt ze bij de psycholoog terecht, die zelf ook genoeg problemen heeft. Door de gesprekken met de psycholoog kom je steeds meer te weten over het verleden van Erin en wat ze allemaal meegemaakt heeft bij de Zusters van de Goede Herders, zowel in Ierland als in Nederland. Tijdens het lezen, kun je je bijna niet voorstellen dat dit een paar jaar geleden nog gebeurde. Dit zijn dingen die je in de middeleeuwen verwacht en dan niet van nonnen, waarvan je altijd verwacht dat ze alles met veel liefde doen. Maar door dit boek, en dan vooral ook door de slachtoffergesprekken, word je je bewust dat dit, bij de Zusters van de Goede Herder, er toch heel anders aan toe ging.

Tijdens het lezen van het verhaal geschreven door Wieke Hart merkte ik, dat ik wel mijn aandacht bij het verhaal moest houden, omdat Erin als een verward persoon neergezet wordt en de psycholoog niet altijd even helder was, was het verhaal soms wat moeilijker te volgen. Echter het verhaal is zo geschreven dat je wel wilt weten hoe het verder gaat. En je hebt het gevoel alsof je een spannend verhaal aan het lezen bent, echter met in je achterhoofd dat deze gruwelijkheden ook daadwerkelijk gebeurd zijn.

En ik weet niet wat voor de slachtoffers erger is, de gruwelijkheden die hun aangedaan zijn bij de nonnen, de trauma’s die ze daar opgelopen hebben, of het ongeloof en onbegrip van hun omgeving.

Het is goed dat dit boek deze gruwelijkheden onder de aandacht brengt, en door het heftige verhaal wat Wieke geschreven heeft, word je er nog bewuster van, dat deze slachtoffers voor hun leven getekend zijn.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Strafkind

Gegevens van dit boek:
Titel: Strafkind
Auteur: Wieke Hart & Maria Genova
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 167
ISBN paperback: 9789089755797
ISBN e-book: 9789089750709
Prijs paperback: € 18,99
Prijs e-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Wij mogen twee fysieke gesigneerde (gesigneerd door Wieke Hart) exemplaren van ‘Strafkind’, geschreven door Wieke Hart & Maria Genova verloten. Hier willen wij Wieke Hart natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Strafkind’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 10 februari 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “Vero las: Wieke Hart & Maria Genova – Strafkind + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge