Vero las: Vivian Wezenberg – Van rups naar vlinder

Wij zagen het boek ‘Van rups naar vlinder’ online voorbij komen en omdat wij erg graag waargebeurde verhalen lezen was onze interesse gewekt en hebben we contact opgenomen met de auteur. Niet veel later hadden wij het boek in de brievenbus liggen. Hier willen we Vivian Wezenberg hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Vanaf mijn 8ste tot mijn 15de werd ik gepest en ondertussen ook seksueel misbruikt. Thuis durfde, wilde en kon ik er niet over praten. Ik begon mijzelf terug te trekken en het gevoel van eenzaamheid nam mijn leven over. Ik veranderde in een rups die niks meer durfde. Ik ontwikkelde gedachtepatronen die voor mij realiteit werden. Ik ontwikkelde een eetstoornis en blowverslaving. Ik ontwikkelde een depressie en was al lange tijd bezig met mijzelf te beschadigen. Toen ik op mijn 20ste en 22ste nog twee keer aangerand werd, verdronk ik mijzelf in een wereld van destructiviteit. Ik leefde in een wereld waarin ik dacht dat ik de enigste was en dat alles mijn eigen schuld was. Ik leefde in een wereld waarin alles wat ik mee gemaakt had al 15 jaar een geheim was. Ik leefde door totdat ik lotgenoten tegen kwam en stap voor stap begon ik te praten. Inmiddels praat ik niet alleen mét lotgenoten, maar ook vóór lotgenoten. Inmiddels praat ik om met mijn ervaringen anderen het gevoel te geven dat zij niet alleen zijn. Ik praat om te laten zien dat herstel mogelijk is! Want inmiddels heb ik als vlinder mijn vleugels gespreid en vlieg ik de toekomst met positiviteit tegemoet.

De cover

Op de cover staat een portretfoto van Vivian Wezenberg. Hierdoor heb je al snel door dat het een waargebeurd verhaal is en daarom zou ik het boek ook in de boekhandel zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Vivian is iemand die een dosis flauwe humor enorm kan waarderen. Die dit zowel gebruikt om even lekker ongegeneerd te lachen en om even alles te vergeten. Of zij gebruikt dit om er een stukje kracht uit te halen. Dit stukje zet haar kracht bij om even het negatieve randje om te zetten naar iets positiefs en weer door te kunnen pakken. Vivian heeft namelijk altijd een doel voor ogen en daar gaat ze dan ook met de volle 100% voor. Lukt het haar niet linksom dan doet ze het rechtsom. En dat maakt haar enorm doelbewust en een echte vechter.

Vivian is een gezellig en oprecht mens, die jou altijd de waarheid zal vertellen. Ook al is dit niet altijd fijn om te horen. Als je haar om haar mening vraagt, dan krijg je die ook. In welke vorm en mate dat ligt aan de situatie, maar ze zal het niet overbrengen op een manier waardoor de ander misschien met een naar gevoel blijft zitten. Dit maakt haar een eerlijk en oprecht mens. En voor mij de definitie van een echte vriendin – Raquel.

Mijn mening

Ik lees altijd graag waargebeurde verhalen. Deze boeken weten me meestal net wat meer te raken dan een fictief verhaal. Ik heb ook al enkele boeken gelezen over personen die een eetstoornis hebben en het gevecht, niet alleen lichamelijk maar vooral geestelijk vind ik boeiend om te lezen. Want de eetstoornis ontstaat eigenlijk altijd door iets geestelijks. Een onzekerheid of misbruik. En bij Vivian zijn beide het geval en ik vind het ontzettend moedig dat ze haar verhaal opgeschreven heeft, vooral omdat je in het boek ook haar verhaal leest over hoe ze gevochten heeft om haar familie haar geheim te vertellen.

Tussen de tekst vind je op sommige momenten persoonlijke foto’s van Vivian. Dit vind ik altijd een pluspunt bij een non-fictie boek. Dit maakt het verhaal altijd een stuk krachtiger. Soms zie je wel eens boeken waarbij in het midden een fotokatern zit, dan is het door de onderschriften vaak al duidelijk waar de foto bij hoort. Vivian heeft er voor gekozen om de foto te plaatsen bij de bijbehorende tekst en ik vind dit erg goed gekozen, aangezien je hierdoor haar situatie van dat moment beter begrijpt.

Wel had ik tijdens het lezen het gevoel dat er geen redacteur aan het boek meegewerkt heeft en dat is naar mijn gevoel een gemiste kans. Want daar is nog winst te halen, waardoor het boek fijner zou lezen.

Waar zij eerst uitlegde wat de bedoeling was en na een proef voorbeeld gemaakt te hebben en een gezellige lunch samen met Ron, zijn we aan de slag gegaan. Zijn we aan de slag gegaan met bedenken hoe ik het vorm wilde geven. Zijn we aan de slag gegaan met de eerste laag waarbij ik het schilderdoek in 3 delen heb verdeeld. Zijn we aan de slag gegaan om uiteindelijk, met alle emoties die erbij kwamen een prachtig resultaat te bereiken.

Deze bovenstaande tekst zou naar mijn gevoel aangepast kunnen worden waardoor het prettiger te lezen zou zijn. En zo zijn er meer teksten helaas. Ook werden de emoties wel benoemd in het boek, zoals boosheid en verdriet, echter kwamen deze niet op mij over. Ik voelde deze niet tijdens het lezen, dat vind ik jammer. Tijdens het lezen heb ik liever dat deze emoties minder snel benoemd worden, maar dat ik ze zelf uit de tekst haal.

Ik denk als Vivian met haar verhaal naar een redacteur zou gaan er een sterk verhaal op papier zou komen, want ze heeft zeer zeker een verhaal te vertellen. Echter, nu wordt dit soms overschaduwd door de schrijfwijze.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Van-rups-naar-vlinder

Gegevens van dit boek:
Titel: Van rups naar vlinder
Auteur: Vivian Wezenberg
Uitgever: Brave new Books
Aantal pagina’s paperback: 185
ISBN paperback: 9789464059083
Prijs paperback: € 23,66

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge