Vero las: Viora Rebergen & Joost van Willigenburg – Beter op reis

Zoals diegene die ons al een tijdje volgen, wel weten, lezen wij erg graag non-fictie boeken. Dus toen wij zagen dat bij Xander uitgevers het boek ‘Beter op reis’ zou verschijnen, hoefden wij niet lang na te denken. Dit was een boek wat we wilden lezen, dus er werd een mailtje gestuurd en niet lang na verschijning ontvingen wij het boek op onze deurmat. Hier willen wij Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Viora te horen krijgt dat ze acute lymfatische leukemie heeft verandert alles: haar bruisende leven waarin ze samenwoont met haar vriend Joost, vijf keer per week sport en fulltime werkt staat volledig op zijn kop.
In ‘Beter op reis’ beschrijven Joost en Viora de rollercoaster waarin hun leven is veranderd: de gekke en aangrijpende situaties in het ziekenhuis, de hoop en wanhoop, kleine overwinningen en grote mijlpalen en hoe ze elkaar en hun relatie op de been houden. Na tweeënhalf jaar ziekenhuis wordt Viora genezen verklaard. Ze laten alles achter zich om hun droom waar te maken, en vertrekken voor een jaar op wereldreis.

De cover

Op de cover staan Viora en Joost samen in het zand. Ik denk ergens op de Utrechtse hei of tijdens hun wereldreis. Ze zijn vrolijk. Ik denk dat dit een foto is voordat Viora ziek werd of van de tijd toen ze weer beter was. Ze zien er gelukkig uit. Door de quote ‘Hoe leukemie ons leven voor altijd veranderde’ maakt mij nieuwsgierig en hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteurs

Joost van Willigenburg (1988) en Viora Rebergen (1991) studeerden allebei HBO Communicatie in Utrecht en woonden bij elkaar om de hoek, maar hadden toch een swipe op Tinder nodig om elkaar te leren kennen. Hun gedeelde passie voor sporten, koken en paprikachips zorgde voor de uiteindelijke match. Na vier maanden samenwonen werd er leukemie geconstateerd bij Viora. Ze besloot haar succesvolle fitgirl-account op Instagram om te gooien en haar ziekteproces online te delen. Inmiddels runnen Joost en Viora samen het Instagramaccount Be More Unicorn, waar ze hun tienduizenden volgers laten inzien dat er uit iedere dag iets moois te halen is.

Mijn mening

Ik lees graag waargebeurde verhalen. Zo zag ik ook dat ‘Beter op reis’ zou verschijnen. ‘Beter op reis’ gaat over Viora en Joost die moeten dealen met de diagnose Leukemie die Viora op 6 januari 2016 te horen krijgt. Het boek laat een rollercoaster aan emoties zien. Van hoge pieken en diepe dalen. Het verhaal wordt afwisselend door Viora en Joost verteld.

Sinds een tijdje hebben we ook Kobo Plus, omdat ik wat problemen met de concentratie heb, door het niet slapen, vind ik het tegenwoordig prettig om naast het boek het luisterboek erbij te nemen. En gelukkig stond van ‘Beter op reis’ het luisterboek ook op Kobo Plus. En dit verhaal wordt door Viora en Joost zelf verteld. Ik kan jullie zeggen dat het verhaal dan nog meer binnen komt dan wanneer dat een onbekend iemand verteld.
Het verhaal wordt gedetailleerd verteld, zowel vanuit Viora als door Joost. De behandelingen, de emoties, maar ook hun hoop en dromen. En door hun hoop en dromen merk je dat Viora en Joost een echte positieve instelling hebben. Ze hebben zeer zeker moeilijke momenten, maar door de steun die zij aan elkaar hebben, merk je dat ze bergen kunnen verzetten. Dit soort steun gun je iedereen die hiermee te maken krijgt.

Het boek lees je echt in één ruk uit, maar houd je wel, nog lang nadat het boek uit is, bezig. Het verhaal bleef na het lezen nog een tijdje door mijn hoofd spoken en dan vooral de positiviteit die van het verhaal afstraalt. Was het dan alleen maar een positief verhaal? Absoluut niet, want Viora en Joost maken een rollercoaster aan emoties mee en die hebben ze goed over weten te brengen op papier, want ik als lezer, ervaar deze emoties ook. Je hebt het ene moment een brok in de keel om even erna weer te moeten lachen om iets. Joost en Viora hebben het verhaal zo intens weten over te brengen dat ik tijdens het lezen soms het gevoel had dat ik op de ziekenhuiskamer bij Viora was.

Het is een redelijk heftig boek van een sterke vrouw, die gesteund wordt door een zorgzame, krachtige partner. Ook wordt duidelijk dat ze veel steun van hun ouders hebben en hierdoor ook dromen waar konden maken. En dat je ook dromen nodig hebt om de hoop niet te verliezen. Ik denk dat Viora en Joost voor veel mensen een voorbeeld kunnen zijn om hoop te houden, ook al lijkt de toekomst op het moment nog zo slecht. Probeer altijd dromen te blijven houden. En wees vooral dankbaar als je een goede gezondheid hebt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Beter-op-reis

Gegevens van dit boek:
Titel: Beter op reis
Auteur: Viora Rebergen & Joost van Willigenburg
Uitgever: Xander uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 236
Verteller luisterboek: Viora Rebergen & Joost van Willigenburg
Duur luisterboek: 4:59:04
ISBN paperback: 9789401613408
ISBN e-book: 9789401613361
ISBN luisterboek: 9789401614962
Prijs paperback: € 20.00
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

One thought on “Vero las: Viora Rebergen & Joost van Willigenburg – Beter op reis

  1. Wat een mooie mening geef je weer over beter op reis. Town ik las , dat het luisterboek door Viora en Joost zelf is ingesproken, kreeg ik kippenvel! Dat zal een bijzondere ervaring zijn.
    Ik heb dit boek ook gelezen. Een boek dat je ala lezer idd niet onberoerd laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge