Vero las: Viola Ardone – De kindertrein

In de catalogus van Xander uitgevers zagen wij het boek ‘De kindertrein’ geschreven door Viola Ardone. Nadat we gelezen hadden waar het boek overging wisten we dat dit een boek was wat mij wel aansprak. Dus na een mail gestuurd te hebben naar de uitgever, ontvingen wij al vrij snel bericht terug dat wij dit boek mochten gaan lezen. Wij ontvingen het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we Xander uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is 1946 als de zevenjarige Amerigo zijn arme buurt in Napels moet verlaten en door zijn moeder op een trein wordt gezet. Samen met duizenden andere kinderen uit het zuiden van Italië zal hij het hele land doorkruisen om een paar maanden in een gezin in het noorden door te brengen; een initiatief van de Communistische Partij om de kansarme kleintjes uit de ellende van na de oorlog te halen. Amerigo weet niet wat hem te wachten staat, maar eenmaal daar wordt hij vertroeteld en krijgt hij het grootste cadeau dat hij in zijn leven zal krijgen: een viool.

Met de verbazing en de eigenzinnigheid van een intelligent kind van zeven laat Amerigo ons zien hoe ingrijpende gebeurtenissen het leven beïnvloeden. De kindertrein is een epische en hartverscheurende roman over opgroeien, onmogelijke keuzes, loyaliteit en liefde.

De cover

De cover is donker en een jongetje kijkt over de vensterrand van de trein met een angstige blik naar buiten. Er boven staat de titel van het boek met de naam van de auteur. Door de angstige blik vraag je je af wat er met de jongen aan de hand is en zou ik het boek op gepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Viola Ardone (1974) studeerde Literatuur-wetenschappen en werkte jarenlang in het uitgeversvak. Met het boek ‘De kindertrein’ breekt ze internationaal door. Het boek is een nummer 1-bestseller in Italië, er werden al 100.000 exemplaren verkocht.

Het verhaal

Amerigo woont met zijn moeder in een 1-kamer appartement in een steegje. Ze hebben thuis niet veel te besteden. Op een bepaalde dag wordt Amerigo op een trein gezet om naar het noorden te gaan waar de kansarme kinderen enkele maanden mogen doorbrengen in gezinnen die het financieel beter hebben.
Amerigo komt terecht bij een vrouw van de partij, omdat het eigenlijke gezin hem niet kan opvangen. Amerigo voelt zich bijzonder onzeker en weet niet wat er van hem verwacht wordt. Hij brengt ook veel tijd door bij Rosa en haar gezin. De man van Rosa is instrumentenmaker en van hem krijgt hij zijn mooiste cadeau: Een viool’. Dit bepaalt zijn verdere toekomst.

Als hij weer terug moet naar zijn moeder is er geen geld meer voor muzieklessen. En Amerigo maakt hartverscheurende keuzes.

Mijn mening

Het boek bestaat uit 4 delen. In het eerste deel lees je over Amerigo en het leven met zijn moeder in een arme buurt in Napels. Hij wordt door zijn moeder op de trein gezet en vertrekt naar het rijkere zuiden, naar het dorpje Modena. De kinderen in de trein weten niet echt waar ze naar toe gaan en je merkt hun onzekerheid. Sommigen denken dat ze naar Rusland gaan anderen denken dat ze verkocht zijn. Amerigo houdt zich stoer maar is eigenlijk ook bang. Ardone weet dit gevoel perfect te omschrijven en weet zich goed in te leven in de kinderen.

In het twee deel lees je over de tijd die Amerigo in Modena heeft. Hoe hij in het begin zijn plekje moet vinden en alles vreemd vindt, en hoe hij na een tijdje zijn geluk gevonden heeft en zich in dit kleine dorpje op zijn plek voelt. Maar de logeerpartij in Modena is maar van tijdelijke aard en als het graan hoog staat weet Amerigo dat hij terug naar Napels moet.

In deel 3 lezen we dat Amerigo terug is in Napels. Je leest hierin de verscheuring van Amerigo. Hij wil zijn moeder niet afvallen, want het is en blijft zijn moeder. Maar als dan op een bepaald moment zijn meest geliefde cadeau weg is wat hij in Modena gekregen heeft. Hierdoor vlucht hij uiteindelijk weg uit Napels en komt hier nooit meer terug, zolang zijn moeder leeft.

Het vierde deel is jaren later. De eerste drie delen spelen zich in 1946 af. Het vierde en laatste deel speelt zich in 1994 af. En daarin lees je vooral hoe het Amerigo in de loop der jaren vergaan is. Hierin lees je ook hoe zijn moeder trots op Amerigo was terwijl Amerigo dat gevoel niet had. En hierdoor kun je je natuurlijk afvragen of zo’n kindertrein, hoe goed bedoeld ook, wel zo goed was? Je merkt dat Amerigo verscheurd is en hier zijn hele verdere leven last van heeft. Hoe moet een moeder die niets anders te bieden heeft dan zichzelf opboksen tegen een gezin wat alles te bieden heeft. Dit was voor mij wel een duidelijk teken wat hier bij mij naar voren kwam.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De kindertrein
Auteur: Viola Ardone
Uitgever: Xander uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 288
ISBN paperback: 9789401612081
ISBN e-book: 9789401612227
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge