Vero las: Tjeerd Langstraat – Evi

Toen we zagen dat er een nieuw boek met Jan Vos in de hoofdrol uitkwam, wisten we dat we deze weer wilden lezen. Deze thrillers zitten altijd goed in elkaar dus snel een berichtje naar Tjeerd Langstraat gestuurd en direct na verschijning vonden wij dan ook een exemplaar op onze deurmat. Hier willen we Jalapeño books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een jonge vrouw pleegt zelfmoord. Haar vader blijft radeloos achter met een afscheidsbrief die meer vragen oproept dan dat het antwoorden geeft. Een psychologisch spel volgt als hij probeert uit te vinden wat er precies is gebeurd. En, waar het lichaam van zijn dochter is gebleven…

Het voert hem door heel Europa op zoek naar antwoorden, maar hoe dieper hij graaft, hoe bizarder de zelfmoord van zijn dochter lijkt te zijn.

Wanneer wordt zelfmoord moord?

De cover

Op de cover is een jonge vrouw te zien met een vossenmasker met achter zich rode rook. Ik neem aan dat dit Evi is. Zij treedt altijd op met een vossenmasker op.. Ik vind de cover goed gekozen, maar ik weet niet of deze mij opgevallen zou zijn in de boekhandel.

De auteur

Tjeerd Langstraat (Rotterdam, 1981) studeerde een blauwe maandag bedrijfseconomie, cultuurwetenschappen en aan de Fotoacademie. Daarna werkte hij als freelancer, voornamelijk in de (reis-)journalistiek, en als schrijver. In 2017 richtte hij Jalapeño books op, een spicy uitgeverij die diverse auteurs in diverse genres uitgeeft.

Het verhaal

Hans Welberg heeft van zijn dochter Evi een afscheidsbrief gekregen. Hij is bang dat ze zelfmoord gepleegd heeft. Als hij aangifte gaat doen bij de politie, wordt hij niet echt serieus genomen. Als Olga het verhaal echter aan Jan vertelt, is zijn nieuwsgierigheid gewekt en hij besluit contact op te nemen met Hans. Als Hans op onderzoek uit wil gaan, gaat Jan met hem mee. Ze reizen af naar Spanje en van hieruit maken ze een reis door Europa op zoek naar antwoorden. Echter de zelfmoord lijkt steeds bizarder te worden. Wanneer wordt zelfmoord moord?

Mijn mening

Hans krijgt van zijn dochter Evi een afscheidsbrief en hij is vastbesloten om haar te vinden. Levend…. of dood. Doordat de politie niet veel met de afscheidsbrief doet, maar Olga deze wel ter sprake brengt bij haar bezoek aan Jan Vos, besluit deze er in te duiken, want zijn onderbuikgevoel zegt dat er meer aan de hand is. Jan is vastbesloten om Hans te helpen. En dit gebeurd dan ook. Jan neemt hierin het voortouw terwijl Hans redelijk volgzaam is. Wat hierbij meteen opvalt is dat het plot niet zo standaard is. En dat vind ik net zo goed aan de thrillers van Langstraat. Zijn thrillers zijn niet zoals je ze meteen verwacht. Er is wel een rechercheur, oké nu een rechercheur die ontslag genomen heeft, maar ze gaan wel op onderzoek uit, maar het is geen standaard onderzoek. En dat waardeer ik. Hierdoor worden de thrillers van Langstraat ook uniek en trekt hij de aandacht.

De hoofdstukken zijn aan de korte kant, wat er voor zorgt dat er veel vaart in het verhaal zit. Het verhaal wordt afgewisseld tussen het verhaal van Jan Vos en Hans, die op zoek zijn naar de dochter van Hans en steeds ergens net te laat komen. Aan de andere kant heb je de verhaallijn van de dochter van Hans, die met veel drugs te maken heeft, die in een ongezonde driehoeksverhouding zit en die soms een beetje apathisch overkomt. Hierdoor heb je als lezer meer informatie dan Hans en Jan die op zoek zijn naar Evi. De ontknoping was anders dan ik verwacht had, en laat je met een droevig gevoel achter, maar dit past wel bij het boek. Als dit boek een happy end had, had dit naar mijn gevoel afbreuk gedaan aan het verhaal. Maar Langstraat weet wat schrijven is en heeft naar mijn gevoel een unieke thriller geschreven. Je moet geen bloederige thriller verwachten deze keer… Het is een echte psychologische thriller die in je hoofd blijft malen… Zelfs nadat hij uit is…. Voor mij is Tjeerd Langstraat een van de betere Nederlandse thrillerauteurs en komt Evi op het lijstje van beste boeken van 2021.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Evi
Auteur: Tjeerd Langstraat
Serie: Jan Vos
Uitgever: Jalapeño Books
Aantal pagina’s paperback: 248
ISBN paperback: 9789082667974
ISBN e-book: 1230004614425
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge