Vero las: Tina Frennstedt – Verdwenen

We ontvingen een persmail van HarperCollins over het boek ‘ColdCase: Verdwenen’ geschreven door Tina Frennstedt. De korte inhoud sprak me ontzettend aan, dus ik heb terug gereageerd en korte tijd later viel het boek dan ook hier op de deurmat. Hier willen we HarperCollins dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Zestien jaar geleden verdween de negentienjarige Annika Johansson op een idyllische zomeravond in Zuid-Zweden. De zaak werd nooit opgelost en de vrouw is nog steeds vermist. Nu wordt Malmö geteisterd door een moordenaar die vrouwen in hun eigen huis aanvalt. Er zijn alarmerende overeenkomsten met de misdaden van de Deense moordenaar die jaren eerder vrouwen in Kopenhagen verkrachtte en vermoordde en nooit werd opgepakt.
De ambitieuze Tess Hjalmarsson, hoofd van het Zweedse coldcaseteam, wordt op de zaak gezet, samen met haar licht ontvlambare assistente Marie Erling. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot vingerafdrukken van de Malmö-misdaden terugkomen in het dossier van de verdwenen Annika. Was Annika het eerste slachtoffer of verbergt ze de waarheid over haar verdwijning? En wat is de link met de Deense moordenaar?

De cover

Op de cover zien we een vrouw op een uitzichtpunt staan. Tenminste ik denk dat het een uitzichtpunt is. Op de achtergrond zie je bergen en in de lucht vliegen een aantal vogels. Het komt op mij over alsof ze op een verlaten plek staat en uitzicht heeft over een dal of meer. De quote ‘Een moord in Malmö. Een vergeten, onopgeloste zaak. Is de moordenaar terug?’ maakt mij nieuwsgierig en hierdoor zou ik het boek opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Tina Frennstedt is een van de meest geprezen misdaadjournalisten van Zweden. Ze was redacteur bij ‘Svenska Dagbladet’, misdaadreporter bij ‘Expressen’ en werkt nu als omroepmanager voor ‘Crime Central’ op de Zweedse televisie. Ze groeide op in Zuid-Zweden en woont tegenwoordig met haar dochter in Stockholm.

Het verhaal

Zestien jaar geleden verdween de, toen negentienjarige, Annika Johansson, op een mooie zomeravond in Zuid-Zweden. Annika werd nooit terug gevonden en tot op heden wordt zij nog steeds vermist. Malmö wordt nu geteisterd door een moordenaar die vrouwen het ’s morgensvroeg in hun eigen huis aanvalt. Deze aanvallen hebben ontzettend veel overeenkomsten met een zaak die in Kopenhagen liep en waar vrouwen verkracht en vermoord werden en waar nooit een dader voor opgepakt is.

Tess Hjalmarsson, het ambitieuze hoofd van het Zweedse Coldcaseteam, mag deze zaak leiden, samen met haar snel geïrriteerde collega Marie Erling. Het onderzoek schiet niet echt op. Maar dan vinden ze vingerafdrukken die naar het dossier van Annika Johansson terug leiden. Tess gaat op onderzoek uit en hoopt ook deze oude zaak eindelijk te kunnen oplossen. Was Annika het eerste slachtoffer van deze dader of is hier iets anders aan de hand? En wat heeft de Deense moordenaar hier mee te maken?

Mijn mening

Tina Frennstedt was voor mij nog onbekend en ik vind het altijd erg leuk om voor mij onbekende auteurs te ontdekken. En ik kan zeggen, ik was aangenaam verrast.

Het verhaal begint meteen goed. Je bent als lezer meteen getuige hoe een vrouw alleen in een woning is en iets hoort. Er blijkt iemand in huis te zijn. De spanning zit hierdoor meteen goed in het verhaal.
Het verhaal wordt verder opgedeeld in dagen, hierdoor krijg je een idee hoeveel tijd en manschappen ze inzetten om deze zaken op te lossen. Want het zijn eigenlijk 2 verschillende zaken die opgelost moeten worden. Een cold case en een actuele zaak.

Wat meteen opvalt bij het rechercheursduo Tess Hjalmarsson en Marie Erling is dat ze beide problemen in hun relatie hebben en hier ook ruimte voor is in het verhaal. Dat zorgt er voor dat je dit duo wat beter leert kennen en je wat beter kunt verplaatsen en inleven in hun. Hierdoor merkte ik ook dat ik echt het verhaal ingezogen wordt en steeds verder wilde lezen. Vooral ook omdat niet alleen het verhaal vanuit het rechercheursduo (of vooral vanuit Tess) verteld wordt, maar ook vanuit verschillende andere personages die een belangrijke rol spelen in het verhaal.

De schrijfstijl van Frennstedt zorgt er voor dat ik steeds verder wilde lezen en dat ik het boek pas aan de kant heb gelegd toen ik het boek uit had, al deed ik dat ook met een grote zucht. Maar gelukkig had ik gelezen dat dit het eerste deel van een serie was en dat we het tweede deel van deze serie ‘Countdown’ nog dit jaar kunnen verwachten. Dus ik ga duimen dat we hier niet te lang op hoeven te wachten. Ik kijk er in ieder geval naar uit.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Verdwenen
Serie: Cold case (1)
Auteur: Tina Frennstedt
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 398
Aantal pagina’s e-book: 360
ISBN paperback: 9789402704228
ISBN e-book: 9789402758856
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge