Vero las: Thysia Huisman – Close-up

We zagen op Instagram dat Thysia Huisman een boek geschreven had en nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, waren we overtuigd, dat het een boek was dat perfect aansluit bij ons. Na een berichtje gestuurd te hebben naar Thysia werd ons gevraagd om een mailtje te sturen naar de uitgever. Dit hebben wij natuurlijk gedaan en we kregen al snel antwoord terug en we kregen per kerende mail een digitaal recensie-exemplaar in onze mailbox. Hier willen we Pepperbooks hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet: Net als zo veel jonge meisjes wil Thysia van jongs af aan model worden. Wanneer ze een modellenwedstrijd wint, wordt die droom opeens werkelijkheid. Thysia blijkt een groot talent te hebben en haar carrière neemt een vlucht. Ze raakt in rap tempo bekend met de moordende concurrentie, de nooit aflatende eisen van agenten en fotografen en de gevaren van een eetstoornis. Maar wanneer ze op 18-jarige leeftijd door een bekende modellenscout wordt uitgenodigd in zijn huis in Parijs, twijfelt ze geen seconde; hij zal haar pas écht beroemd maken. In Parijs verandert echter alles, voorgoed. Pas ruim twintig jaar later – ná de opkomst van de #MeToo-beweging en de onthullingen rondom de veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein, en jaren van therapie – durft Thysia naar buiten te komen met haar bekentenis. Haar aangrijpende verhaal begint als een sprookje, maar verandert al snel in een nachtmerrie.

De cover

Op de cover staat een foto van Thysia. Met onder de titel de ondertitel ‘Het schokkende verhaal van een Nederlands fotomodel’. Deze ondertitel maakt me nieuwsgierig en zorgt er voor dat ik de achterflap ben gaan lezen. Toen was mijn interesse natuurlijk helemaal gewekt.

De auteur

Thysia Huisman woonde als kind in Amerika en Zuid-Frankrijk. Haar middelbareschooltijd bracht ze door in Leiden. Na haar tijd als model behaalde ze haar HBO-diploma Communicatie en begon aan een carrière bij de televisie. Inmiddels werkt Thysia al meer dan twintig jaar als regisseur en eindredacteur mee aan programma’s als Big Brother, Project Catwalk, Waar is de Mol? en De Reünie. Ze woont met haar gezin in Amsterdam.

Mijn mening

We lezen in huize Koukleum erg graag non-fictie boeken, dus toen wij zagen dat Thysia ook een boek geschreven had, was onze interesse gewekt. Thysia schrijft haar verhaal over haar tijd als fotomodel en het misbruik wat zij in die periode meegemaakt heeft.
Het boek is opgedeeld in drie delen. Het eerste gedeelte staat de modellenwedstrijd centraal waar ze als vijftienjarig meisje meedoet en uitgekozen wordt en een carrière als model voor haar in het verschiet ligt. Maar ondanks dat ze gewonnen heeft moet ze wel nog even afvallen want die paar centimeters te veel op de heupen kan echt niet. Je moet toch echt maatje 34 passen. Met als gevolg dat Thysia een eetstoornis ontwikkeld om die paar centimeter toch echt weg te krijgen. Echter, als ze dan door de eetstoornis te licht is en echt nog maar vel over been is wordt ze zonder pardon aan de kant geschoven en kan ze haar droom vergeten, maar zit ze wel met de gevolgen van haar eetstoornis.

In het tweede deel lees je hoe Thysia opnieuw in contact komt met iemand die voor haar een toekomst ziet in de modellenwereld. Ze gaat mee naar Parijs, echter al snel voelt het niet goed, maar deze kans kan ze niet laten gaan, want die krijgt ze nooit meer. Ze logeert in het appartement van modellenscout Brunel. Echter als ze dan misbruikt wordt door Brunel, vlucht ze het huis en Parijs uit.

Deel drie speelt zich af in 2017. Zesentwintig jaar na haar misbruik. Alle nieuwsuitzendingen openen met het #MeToo schandaal. Hierin wordt ze ook zelf aangemoedigd om toch aangifte te doen, om zo andere vrouwen, die hetzelfde meegemaakt hebben, over de streep te trekken. Dus uiteindelijk doet Thysia aangifte, ondanks dat het delict verjaard is.

Onder het lezen krijg je een inkijkje in de modellenwereld. Je ziet, naar mijn gevoel dat deze wereld gedomineerd wordt door mannen die macht willen hebben en jonge vrouwen willen kneden naar hun ideaal. Na het lezen van dit boek, heb ik nog meer het gevoel dat het om een ‘Veehandel’ gaat. Want de jonge vrouwen die model willen worden, worden iedere keer met een meetlint gemeten en iedere centimeter te veel worden ze op afgestraft. Hierdoor zie je denk ik ook bij heel veel modellen dat ze een eetstoornis hebben en dit zie je ook in ‘Close-up’. De eetstoornis wordt het model bijna aangepraat en zodra ze de eetstoornis hebben en niet meer kunnen stoppen, worden ze door de scouts aan de kant gezet.

Ik weet zeker dat er ook goede modellenbureaus zijn, echter er zullen ook heel veel foute scouts tussen zitten, zoals Brunel. Die zijn rijke vrienden gebruik liet maken van de jonge modellen. Met of zonder toestemming.

Je merkt dat het boek, in het begin, zonder veel emotie geschreven is. Over de eetstoornis wordt helemaal niet zo moeilijk gedaan, naar mijn gevoel. De vader van Thysia maakt zich hier wel zorgen over, maar Thysia stapt hier in haar boek redelijk makkelijk over heen, en geeft zelfs aan dat ze bepaald eten neemt, en daar genoeg bij moet drinken zodat het er ook weer goed uit kan komen. Ik zou dit zelf niet zo expliciet genoemd hebben, want ik denk jonge meiden die model willen worden en dit boek wellicht lezen, halen hier qua eetstoornis nog tips uit. Ik merkte tijdens het lezen dat in het derde deel naar mijn gevoel Thysia het meest haar emoties durfde te tonen. Hier geeft ze ook duidelijk aan wat dit in al die jaren met haar gedaan heeft. Vooral door dit laatste deel van het boek, is dit echt een mustread voor jonge meiden die een droom willen verwezenlijken in de modellenwereld. Waardoor ze bewust worden wat van hun verwacht wordt, en welke risico’s ze kunnen lopen als ze als model bij een verkeerde scout terecht komen. Gelukkig heeft Thysia uiteindelijk haar verhaal verteld en ons zo een inkijkje heeft gegeven in de gesloten wereld van de modellenwereld.

En toevallig las ik op Instagram van Thysia dat er een serie gemaakt wordt van haar boek. Hier ben ik zeer benieuwd naar en wij zullen deze serie zeer zeker gaan kijken. Ik ben benieuwd of de serie net zo goed uit de verf komt als het boek.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Close-up

Gegevens van dit boek:
Titel: Close-up
Auteur: Thysia Huisman
Uitgever: Pepperbooks
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 400
ISBN paperback: 9789020608892
ISBN e-book: 9789020631227
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge