Vero las: T.Greenwood – De verdwijning van Sally Horner

In de folder van uitgeverij De Fontein zag ik dat het boek ‘De verdwijning van Sally Horner’ zou uitkomen bij hun. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, was mijn interesse gewekt. Nadat ik uitgeverij De Fontein doorgegeven had dat ik dit boek graag wilde lezen, ontving ik het boek ook na verschijning. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: “De verdwijning van Sally Horner’ (Rust and Stardust) van de Amerikaanse auteur T. Greenwood is een spannende roman over een zaak die Amerika jarenlang in de greep hield.

New Jersey, 1948. De 11-jarige Sally Horner steelt een schriftje in de plaatselijke supermarkt. Ze wordt erop aangesproken door de 52-jarige Frank La Salle die zich voordoet als fbi-agent. Hij overtuigt haar ervan dat ze gearresteerd zal worden, tenzij ze doet wat hij zegt. Dit is het begin van een ontvoering die ruim twee jaar zal duren en waarin Frank met Sally het hele land doorkruist om uit handen van de politie te blijven. Sally wordt misbruikt en gedwongen te liegen tegen de mensen die ze op hun weg tegenkomen.

De vermissing van Sally Horner domineerde eind jaren 40 het nieuws in Amerika. Dit is haar verhaal.

De cover

Op de cover zie je een oude lichtblauwe auto waar een jong meisje op zit. Zij heeft een jurkje aan en all-stars gympen. Je ziet het gezicht van het meisje niet. De cover zorgt er voor dat ik me afvraag wat er met dit meisje aan de hand is. En ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de winkel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

T. Greenwood woont met haar gezin in Californië. De verdwijning van Sally Horner is het eerste boek van haar hand dat in het Nederlands verschijnt. Ze heeft het ware verhaal van Sally Horner gefictionaliseerd en vertelt het vanuit meerdere perspectieven, wat het boek veel vaart en diepgang geeft.

Het verhaal

In ‘De verdwijning van Sally Horner’ komt de zaak ter sprake die vanaf 1948 Amerika volledig in zijn greep hield. Sally ziet de drie vriendinnen Bess, Vivi en Irene een bloedband smeden en zou hier graag bij horen. Echter om hier bij te horen moet ze een proef van moed doen. Hiervoor moet ze bij de Woolworth wat stelen. Ze steelt een schriftje en wordt door Frank La Salle aangesproken hierop. Frank doet alsof hij een FBI agent is en Sally gelooft dit. Hij zegt dat hij er voor kan zorgen dat ze minimaal bestraft wordt als ze maar naar hem luistert. Naïef als Sally is, gelooft ze het verhaal van Frank en gaat ze hierin mee. Sally vertelt haar moeder dat ze met een vriendinnetje mee op vakantie mag. Haar moeder Ella wil natuurlijk weten met wie ze mee gaat. Frank is echter zo uitgekookt dat hij het verhaal heel geloofwaardig aan Ella verteld zodat Ella dit verhaal gelooft. Sally vertrekt met Frank in de bus. Als Sally echter na een week nog niet terug is wordt de oudere zus Susan ongerust en wordt de politie ingeschakeld.

Ondertussen wordt Sally gedwongen door Frank om te liegen, terwijl ze nog steeds overtuigd is dat Frank van de FBI is. Op een bepaald moment wordt ze opgesloten en misbruikt. En ze vertrekken steeds weer naar andere plekken. Onderweg maakt ze soms toch enkele vrienden, maar durft ze mensen genoeg te vertrouwen om haar verhaal te vertellen?

Mijn mening

De verdwijning van Sally Horner heeft Amerika eind jaren 40 behoorlijk in zijn greep gehouden. Zoals T. Greenwood in haar nawoord al schrijft heeft ze van deze aangrijpende gebeurtenis een roman geschreven. Waarbij ze bepaalde feiten en personages aangehouden heeft, maar andere dingen ontstaan zijn uit de fantasie van de schrijver. De handelingen die er gebeurd zijn en de emoties die hierbij horen zijn volledig door de auteur verzonnen. Deze zijn ook bijna niet meer na te gaan.

Het verhaal wordt vanuit verschillende personen verteld. Het verhaal van Sally wordt ook echt geschreven alsof het verteld wordt door een jong meisje. En naarmate het verhaal vordert merk je dat Sally volwassener wordt en het naïeve een beetje verliest. Dit heeft Greenwood erg goed gedaan, want ik had het gevoel alsof Sally dit verhaal zelf vertelde aan mij als lezer.

Daarnaast kreeg je het verhaal van de verschillende andere hoofdpersonen te lezen. O.a. het verhaal van Ella (Sally’s moeder), Susan en Al (Sally’s zus en haar man) en de verschillende mensen die Sally onderweg leert kennen. Het boek is ook opgedeeld in 9 delen. Deze delen spelen zich steeds weer op een andere plek af. Frank reist met Sally steeds naar een andere plek als hij het idee krijgt dat de politie hem op de hielen zit.

Ondanks dat Greenwood een verhaal om de waarheid heen verzonnen heeft is dit boek zo realistisch geschreven dat je het gevoel hebt dat het ook echt zo gebeurd kan zijn. Je merkt dat Greenwood zich echt in deze vermissing verdiept heeft.

Dit is het eerste boek van Greenwood wat naar het Nederlands vertaald is. Ik zal een volgend boek van Greenwood zeker oppakken om te lezen waar het boek over gaat. Want zij weet een boek zo te schrijven dat je het gevoel hebt dat ze zelf bij het gebeuren aanwezig is geweest of de mensen die er mee te maken hebben uitgebreid geïnterviewd heeft.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-verdwijning-van-Sally-Horner

Gegevens van dit boek:
Titel: De verdwijning van Sally Horner
Auteur: T. Greenwood
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s E-book: 391
ISBN paperback: 9789026145889
ISBN E-book: 9789026145896
Prijs paperback: € 21,99
Prijs E-book: €9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij jouw lokale bibliotheek.

One thought on “Vero las: T.Greenwood – De verdwijning van Sally Horner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge