Vero las: Suzanne Vermeer – Sneeuwexpress

We zagen in de folder van A.W.Bruna uitgevers dat er weer een nieuw boek van Suzanne Vermeer verscheen en dan hoeven we eigenlijk nooit lang te twijfelen. Dit zijn boeken die we altijd graag lezen. Dus na een mailtje naar de uitgever ontvingen we het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Zakelijk gaat het Anna van Laarhoven voor de wind. Als directrice van imagobureau Up-Grade! rekent ze voornamelijk BN’ers tot haar clientèle. In haar privéleven gaat het er wat minder rooskleurig aan toe. Ze vermoedt dat haar man Julian een affaire heeft, haar zoon Dennis is door de politie opgepakt vanwege een poging tot inbraak en haar dochter is een dwarse puber met wie geen land te bezeilen is. Tijd dus voor wat family time.

Anna boekt een skivakantie naar het Oostenrijkse Kirchberg in Tirol, waar ze met de trein naartoe zullen reizen. Door problemen met een nieuwe cliënt is ze echter genoodzaakt haar gezin vooruit te sturen en zelf later te komen. Maar wanneer ze een paar dagen later bij het chalet in Kirchberg arriveert, is het hele huis overhoopgehaald en haar gezin spoorloos. Op tafel ligt een briefje: Anna, geen politie, als je je man en kinderen levend wilt terugzien.

De cover

Op de cover zien we een jonge vrouw in de sneeuw in de buurt van een trein. Ik stel me voor dat dit Anna is. Ik snap de logica wel van de trein in bergachtig besneeuwd gebied, maar kan de jonge vrouw op de cover er dan niet echt bij plaatsen. Ik had de cover liever iets anders gezien. Echter de cover trekt wel mijn aandacht en ik zou hem ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten. Alle titels van Vermeer hebben de bestsellerlijst gehaald en twee titels werden genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Het verhaal

Anna van Lierop heeft het imagobedrijf Up-Grade! en dit loopt boven verwachting goed. Ze rekent voornamelijk bekende Nederlanders tot haar clientèle. In haar thuissituatie is het wat minder rooskleurig. Ze vermoedt dat haar man Julian een affaire heeft. Haar zoon Dennis wordt ’s nachts thuis gebracht door de politie omdat hij met zijn vriendje Jesse heeft proberen in te breken. Haar dochter Melissa is een dwarse puber die overal op tegen is. Dus vindt Anna het tijd worden voor wat familytime.

Julian boekt een skivakantie in het Oostenrijkse Kirchberg in Tirol. Op verzoek van Melissa reizen ze met de trein. Doordat er bij Up-Grade! problemen zijn met een cliënt is Anna genoodzaakt om haar gezin vooruit te sturen en zelf later te reizen. Als ze echter een aantal dagen later bij het chalet in Kirchberg aankomt, blijkt dit totaal overhoop gehaald te zijn. Haar gezin is nergens te vinden. Op tafel ligt het briefje ‘Anna, geen politie als je je man en kinderen levend wilt terugzien!’

Mijn mening

Het was voor mij alweer even geleden dat ik een boek van Suzanne Vermeer gelezen had. Er zijn er wel nog een aantal die ik graag wil lezen, maar door tijdgebrek kom ik er nog steeds niet aan toe. Normaal gesproken leest Bryan tegenwoordig de boeken van Suzanne Vermeer voor recensie. Echter, wij lezen de boeken altijd op volgorde en deze was de volgende op de lijst, dus vroeg ik aan Bryan of ik hem anders zou lezen, en dat vond hij oké. Dus ik begon enthousiast aan dit boek te lezen. En ik merkte dat ik al snel in het verhaal zat. Het verhaal wordt vanuit drie verschillende personages verteld. Vanuit zoon Dennis, Anna en een derde onbekend persoon.
Ondanks dat het verhaal gedeeltelijk van Dennis en Anna verteld wordt had ik niet het gevoel dat ik ze erg goed leerde kennen. De personages hadden wat mij betreft iets dieper uitgewerkt mogen worden, echter dit was niet heel erg storend voor het verhaal. De verhaallijn van Dennis komt een beetje over alsof je een young adult aan het lezen bent. Dit ben ik nog niet eerder tegen gekomen in de boeken van Vermeer. Maar omdat ik ook regelmatig young adult boeken lees, vond ik ook dit niet erg vervelend. Het viel alleen wel op.
Het verhaal is opgedeeld in vier delen, deze delen volgen elkaar perfect op, dus wat mij betreft had deze opdeling niet perse gehoeven, maar snap wel dat dit gedaan is om een afbakening te maken.
Ik had hierbij wel pas op het einde door hoe het nu precies in elkaar zat en normaal heb ik bij de boeken van Vermeer al veel eerder door wie de dader is. Dit was nu niet het geval. Ik had lange tijd geen idee, en deze dader had ik niet echt voor ogen.
En de epiloog is echt super gedaan en zorgt er voor dat er nog altijd ooit een vervolg op gemaakt kan worden. Want dit einde zorgt er voor dat je je dingen blijft afvragen…. Welke dingen…? Daar moet je toch echt het boek voor lezen. En dat is zeker geen straf. Ik heb er weer een aantal heerlijke leesuurtjes aan gehad.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Sneeuwexpress
Auteur: Suzanne Vermeer
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
ISBN paperback: 9789400511019
ISBN e-book: 9789044978438
ISBN luisterboek: 9789046173084
Verteller: Willemijn de Vries
Speelduur: 08:11:23
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 9,49
Prijs luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge