
Nadat ik eerder, met veel plezier, ‘Scones & Spotlights‘ gelezen had, was ik natuurlijk meteen benieuwd, toen wij de persmail ontvingen van Polaroids en Poederdozen. We hebben dan ook gelijk terug gemaild naar de uitgever dat we deze graag zouden willen lezen en niet veel later hadden we het boek dan ook in onze digitale brievenbus. Hier willen we Loft Books hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op internet over dit boek: De tweeëntwintigjarige Kim is terug uit Italië, waar ze samen met haar “grote liefde’ Fabian een studio zou opzetten en aan haar afstudeerproject voor de opleiding fotografie zou werken. Maar alles liep anders: er was geen studio en Fabian had Kims geïnvesteerde geld in eigen zak gestoken. Tienduizend euro armer, nog altijd niet afgestudeerd en met haar hart aan diggelen keerde Kim terug naar Nederland. Inmiddels is ze drie maanden thuis, maar ze voelt zich nog altijd niet zichzelf. Ze heeft haar camera al tijden niet opgepakt. Gelukkig nodigt haar artistieke tante Pauline haar uit om een poosje in Berlijn te komen wonen. Pauline deelt er een huis met drie andere kunstenaars, met wie Kim de bruisende stad en het Berlijnse nachtleven ontdekt. Langzaamaan lijkt ze haar draai weer te vinden, maar dan zet een verliefdheid weer het een en ander op losse schroeven.
De cover
De cover is in dezelfde stijl als ‘Scones en Spotlights’ en hierdoor valt hij mij meteen op. Er staat nu alleen een andere vrouw op de voorkant. Ik neem aan dat dit Kim is. Ik zou het zelf alleen passender gevonden hebben als zij met een camera op de cover gestaan zou hebben.
De auteur
Susan Muskee is freelance copywriter en woonachtig in Deventer. ‘Scones & Spotlights’ was haar feelgood-debuut. Onlangs won Susan de Kobo X Elegance schrijfwedstrijd met ‘Eerst rennen dan vliegen’, een kort verhaal van haar hand.
Het verhaal
Kim is terug uit Italië. Ze zou hier samen met haar ‘grote liefde’ Fabian een studio opzetten en ze zou hier aan haar afstudeerproject voor haar opleiding fotografie werken. Maar dat liep allemaal anders. Er was geen studio en het geld van Kim had Fabian in eigen zak gestoken. Hierdoor was Kim tienduizend euro armer, had ze nog steeds geen afstudeerproject en haar hart was gebroken. Ze is inmiddels alweer drie maanden terug in Nederland, maar ze is nog altijd niet zichzelf. Haar camera ligt ongebruikt in de kast. Maar dan nodigt haar artistieke tante Pauline haar uit om een poosje in Berlijn te komen wonen. Pauline woont samen met drie andere kunstenaars in een huis en Kim besluit inderdaad, in eerste instantie voor twee weken, naar Berlijn te gaan. Samen met de medebewoners ontdekt ze het Berlijnse nachtleven. Ze begint haar leven weer langzaam op orde te krijgen, maar dan wordt ze opnieuw verliefd en komt alles weer op losse schroeven te staan.
Mijn mening
Ik heb erg genoten van ‘Scones en Spotlights’ dus ik begon erg enthousiast te lezen. Het voelde een beetje als thuiskomen. Ik wist meteen weer wie wie was. En doordat het boek begint met een stukje ‘Wat voorafging’ zit je al meteen heel goed in het verhaal.
In Scones en Spotlights stond Cleo centraal. In dit deel is dat Kim. Met Kim hebben we al even kennis gemaakt in het vorige deel. En hier kwam ze op mij nog al naïef over, echter nu blijkt dat ze helemaal niet zo naïef is als dat ik in eerste instantie dacht. In het boek worden we meegenomen naar de bruisende stad Berlijn. En deze stad leeft 24 uur per dag. Dat merk je ook tijdens het lezen. Kim is in het begin weinig bezig met fotograferen, maar druk in het nachtleven. Maar dit is net leuk om te lezen en houdt het boek afwisselend. Op een bepaald moment kun je wel al bedenken waar de verhaallijn zich naar zal ontwikkelen, echter dit is niet storend en vaker het geval bij een feelgood.
Tijdens het lezen merk je dat de vier vriendinnen echt hecht met elkaar zijn en dit weet Muskee erg goed over te brengen. Je hebt tijdens het lezen echt het gevoel alsof je langzaam de vriendengroep steeds beter begint te kennen.
Het is dan ook een verhaal wat je niet snel aan de kant legt, want door de prettige schrijfstijl en de aangename personages wil je steeds verder blijven lezen, maar aan de andere kant wil je eigenlijk ook geen afscheid nemen van de vriendinnen, dus wil je ook niet dat het boek uit is. Dat is voor mij een teken dat het boek me erg goed bevallen is.
Doordat je ook een stukje ‘Wat voorafging’ in het begin van het boek hebt, zou je dit boek ook best goed losstaand kunnen lezen. De belangrijke elementen die bij het verhaal aansluiten, worden in het ‘Wat voorafging’ stukje verteld, hierdoor mis je geen belangrijke dingen. Echter zou ik het persoonlijk wel jammer vinden als je niet de gehele serie zou lezen, aangezien de serie hier gewoon te leuk voor is.
Ik kijk dan ook erg uit naar het derde en vierde deel van de Liefde Natuurlijk serie, want ik ben benieuwd naar de belevenissen van Abigail en Sophie.
Gegevens van dit boek:
Titel: Polaroids en Poederdozen
Serie: Liefde Natuurlijk
Auteur: Susan Muskee
Uitgever: Loft Books
Aantal pagina’s e-book: 231
Verteller luisterboek: Christanne de Bruijn
Duur luisterboek: 9:13
ISBN e-book: 9789047205487
ISBN luisterboek: 9789047205494
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 5,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bruna.