Vero las: Stefan Ahnhem – Motief X

Ik las op internet informatie over het boek ‘Motief X’. Ik werd hier meteen enthousiast over. Dus ik heb meteen de uitgever hierover gemaild en ik kreeg al vrij snel antwoord terug dat we het boek zouden ontvangen. En het boek kregen wij korte tijd later dan ook bezorgd. Hier wil ik The House of Books dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In Helsingborg vindt een reeks ogenschijnlijke willekeurige moorden plaats. Hoofdinspecteur Fabian Risk wordt geacht het onoplosbare op te lossen, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden. De moord op de jonge vluchteling lijkt niet gepleegd uit vluchtelingenhaat. De dood van de man in het winkelcentrum was een wrede executie. Objectief bekeken is het niks anders dan een reeks bloedige moorden zonder motief. Maar wat als dat precies de bedoeling is? Wat als moorden het enige doel van de dader is? En hoe ontmasker je dan een moordenaar zonder motief?

Fabian Risk wordt echter afgeleid van de zaak door zijn vastberadenheid om een corrupte collega te ontmaskeren en omdat hij zijn gezin bij elkaar moet proberen te houden. Terwijl de jacht op de dader steeds wanhopiger wordt, begint zijn hechte team uit elkaar te vallen.

De cover

Op de cover loopt iemand in een rode jas over een smal weggetje. Ik vraag me meteen af wat deze persoon hier zo alleen doet. Dit zou er zeker voor zorgen dat ik het boek opgepakt zou hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Stefan Ahnhem (1966) is een van de meest succesvolle nieuwe Scandinavische misdaadauteurs. Ahnhem is een scenarioschrijver met meer dan twee decennia ervaring. Sinds zijn debuut in 2014 heeft Ahnhem een auteurschap opgebouwd waarin de spanning en sfeer van Nordic noir wordt gecombineerd met de filmische kwaliteiten van scenarioschrijven. ‘Motief X vormt samen met het volgende boek, ‘X manieren om te sterven’ een tweeluik met in de hoofdrol inspecteur Fabian Risk.

Het verhaal

In Helsingborg moet hoofdinspecteur Fabian Risk een onmogelijke zaak oplossen. Er heeft een ogenschijnlijke willekeurige reeks moorden plaatsgevonden. Ze lijken absoluut geen verband met elkaar te hebben. Er is een jonge vluchteling vermoord, maar deze moord lijkt absoluut niks te maken te hebben met vluchtelingenhaat. De man die in het winkelcentrum dood gegaan is, lijkt een wrede executie. Het lijken allemaal bloederige moorden zonder motief. Wat als blijkt dat dit ook de bedoeling is? Wat als het alleen maar om het moorden gaat. En hoe ontmasker je een dader zonder motief?

Maar Fabian Risk wordt ontzettend afgeleid. Hij is niet alleen met deze zaak bezig. Hij is ook nog vastbesloten om een corrupte collega te ontmaskeren en hij moet moeite doen om zijn gezin bij elkaar te houden. De jacht op dader wordt steeds wanhopiger, en het hechte team lijkt steeds verder uit elkaar te vallen.

Mijn mening

Dit boek is voor mij mijn eerste kennismaking met Stefan Ahnhem. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet eerder van deze auteur gehoord had, maar nadat ik even op internet keek, zag ik dat hij al meerdere boeken in het Nederlands uitgebracht had. En het bleek zelfs dat er al meerdere delen waren met Fabian Risk in de hoofdrol. Ook al wordt Motief X als tweeluik aangekondigd. Het is zeer zeker losstaand van de andere delen te lezen, echter, ik merkte in het begin al snel dat ik toch wel het een en ander miste. Waarom lag de dochter van Risk in het ziekenhuis voor haar leven te vechten en wat had zijn zoon hier mee te maken? Dat blijft een beetje vaag. En dit geeft mij het gevoel dat ik toch de voorgaande delen had moeten lezen om alles te begrijpen.

Het verhaal wordt vanuit verschillende personages verteld en ondanks dat ze allemaal een eigen manier van schrijven hebben vond ik het vaak lastig en duurde het vaak even voor ik in de gaten had, wie nu aan het woord was. Dit is bij dit boek voor mij sowieso een minpunt. Er zijn veel personages, veel verhaallijnen, en er gebeurd veel, verschillende moorden, die niks met elkaar te maken lijken te hebben, een onderzoek naar een collega en dit werd me tijdens het lezen soms te veel. Het komt op mij wat wanordelijk over. Wellicht is zo de schrijfstijl van Ahnhem gewoon, maar ik had moeite om dit een plek te geven.

Het boek is opgedeeld in drie delen. Waarbij ik merkte dat voor mij het eerste deel wat beknopter had gemogen. Hier moest ik me soms echt door het verhaal slepen. Dit werd vanaf het tweede deel een stuk beter en hier werd ook de spanning opgebouwd. Hier merkte ik ook dat ik het verhaal ingezogen werd en verder wilde lezen.

In de ontknoping blijven nog heel wat verhaallijnen open liggen en hierdoor blijf je toch met een ietwat onbevredigend gevoel achter. Ik heb een beetje het gevoel alsof ze het boek in tweeën gehakt hebben omdat het, qua aantal pagina’s beter werkt, maar dat het eigenlijk als één boek gedacht was. Er blijven voor mijn gevoel te veel eindjes open liggen. Hierdoor word je natuurlijk wel getriggerd om ‘X manieren om te sterven’ te gaan lezen zodra deze verschijnt.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Motief X
Auteur: Stefan Ahnhem
Uitgever: The House of Books
Vertaald door: Tineke Jorissen-Wedzinga
Aantal pagina’s paperback: 528
ISBN paperback: 9789044359879
ISBN e-book: 9789044359886
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 3,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge