Vero las: Simon Hammelburg – Van binnen is alles stuk

In de folder van uitgeverij Aspekt zag ik het boek ‘Van binnen is alles stuk’ geschreven door Simon Hammelburg staan. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging was ik overtuigd. Dit boek moest ik lezen. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, had ik het boek al snel in huis. Ik wil uitgeverij Aspekt dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een ‘gewoon’ leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt om de erfenis van vervolging en massamoord te moeten dragen, vindt in dit boek een aangrijpend antwoord. De auteur heft geen klaagzang aan, maar weet met de nodige humor en prachtige dialogen de leefwereld op te roepen van hemzelf en zijn generatiegenoten. Een uitermate boeiend verhaal, een eerlijk relaas, waardoor het grote zwijgen wordt doorbroken. Velen zullen zich herkennen en daardoor erkend voelen. De vorm die de auteur heeft gekozen om de resultaten van zijn uitgebreid onderzoek naar de tweede generatie te presenteren, in romanvorm, is bijzonder geslaagd omdat het ons lezers in staat stelt ons te verplaatsen in een op andere wijze onvoorstelbaar leed.

Cover

Op de cover zien we op de achtergrond een gezicht van een jonge vrouw. Op de voorgrond zien we twee handen in elkaar gevouwen met tussen de vingers een Jodenster aan een kettinkje. Dit boek zou me opgevallen zijn in de boekhandel, waardoor ik het opgepakt zou hebben om de achterflap te gaan lezen.

Auteur

Simon Hammelburg (Amsterdam, 28 februari 1952) is tekstschrijver, componist, journalist en auteur. Hij schreef meer dan 1000 liedjes. Simon werkte bovendien als presentator en reizend journalist voor AVRO’s Radiojournaal. Begin jaren tachtig werd hij correspondent in Amerika voor omroepen in Nederland in het buitenland en schreef hij voor diverse bladen.

Video

Mijn mening

Op de beginpagina staat dat het boek gebaseerd is op 1200 interviews met Holocaustoverlevenden en hun kinderen. Ook staat hier dat je achteraan een verklaring gegeven wordt van de meeste van oorsprong Hebreeuwse en Jiddische woorden die in het boek gebruikt worden. Dit is op zich een geruststelling, al moet ik achteraf zeggen dat ik tijdens het lezen niet in de lijst gekeken heb. De woorden werden tijdens het lezen eigenlijk al duidelijk.

Door het overlijden van zijn vrouw Daisy gaat de hoofdpersoon terug naar de mooie plekken die hij met zijn vrouw bezocht heeft. Hier ontmoet hij ook de verschillende vrienden en kennissen. Er worden ook herinneringen opgehaald. Tijdens deze herinneringen merk je dat ze allemaal iets meegemaakt hebben wat terug te leiden is naar de Holocaust. Je merkt tijdens het lezen dat ook bij deze generatie de Holocaust nog steeds schade toegebracht heeft. Hammelburg weet de vinger duidelijk op de zere plek te leggen. In ieder verhaal komt de pijn van vroeger naar voren en je merkt dat hierdoor het vroegtijdig overlijden van Daisy eigenlijk beschouwd wordt als iets wat niet zo ernstig is. Hierdoor wordt nogmaals pijnlijk duidelijk hoeveel invloed de Holocaust heeft en heeft gehad.

Dit boek is eerder verschenen als ‘Kaddisj voor Daisy’. Dit was het debuut van Simon Hammelburg. Hij heeft dit boek in 1996 herschreven en uitgebracht als ‘Van binnen is alles stuk’. Een titel die precies weergeeft wat de Holocaust teweeg gebracht heeft. Van buiten is niks te zien, maar van binnen is alles stuk.

Gegevens van dit boek:
Titel: Van binnen is alles stuk
Auteur: Simon Hammelburg
Uitgever: Aspekt
Aantal pagina’s paperback: 284
ISBN paperback: 9789463384438
Prijs paperback: € 17,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


3 thoughts on “Vero las: Simon Hammelburg – Van binnen is alles stuk

  1. Bevrijdend scherp (geen detail ontgaat hem) beschrijft Simon Hammelburg de psychische en fysieke beschadigingen van niet te bevatten onmenselijkheden. Hoe schier onbegrijpelijke gebeurtenissen tijdens en na de Sjoa snoeihard van invloed zijn op de overlevenden, de generaties erna en de toekomst. De wijze waarop dit wordt beschreven dwingt respect af. Nooit, in mijn beleving, is deze materie zo helder en soms zelfs humorvol, met liefde bij mij aangekomen. Ik herkende mijzelf en anderen, voel mij erkend, begrepen en getroost. Alsof het voor mij geschreven is. Kan dat alleen in boekvorm? Het onzegbare zeggen? Hoeveel studie, luisteren, begrip en tijd (decennia) heeft het de auteur gekost om menig taboe te doorbreken, een krachtig document op te tekenen waardoor de lezer uit zijn isolement wordt gehaald. Dit is een geschiedkundige roman die op onze middelbare scholen thuishoort. Kernachtig en prettig leesbaar. Wat is er gebeurd en wat zijn de gevolgen? En, niet alleen in het onderwijs. Dit boek is een ‘must read’ voor iedereen. Een historisch, psychologisch geschiedenisboek dat de lezer voelbaar liefheeft. Het is een boek om lief te hebben, te koesteren. Eenzaamheid, onmenselijk verdriet worden eindelijk benoemd uit het isolement gehaald. Een doorbroken, oorverdovende stilte over verschrikkingen die nooit plaats hadden mogen vinden en zo moeilijk zijn te benoemen. Te erg voor woorden? Toch niet. Getuige dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge