Vero las: Sheila Norton – Charlie de kat die een leven redde

In de catalogus van A.W. Bruna uitgevers stond het boek ‘Charlie de kat die een leven redde’ geschreven door Sheila Norton. Iemand die ons al een tijdje volgt, weet dat ik absolute fan ben van kattenboeken, dus mijn aandacht werd meteen naar het boek getrokken. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik het zeker. Dit boek was echt weer een boek voor mij. Na een mailtje naar de uitgever, ontvingen we het boek dan ook na een tijdje op de deurmat. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wat kon ik doen? Ik was maar een kat en niemand luisterde naar mij. Ik had mezelf beloofd dat ik alles zou doen om haar te helpen, hoe gevaarlijk ook en ongeacht de levens die ik daarbij zou verliezen.

Charlie heeft alles over voor zijn mens. De 11-jarige Caroline is net hersteld van een zware ziekte, en voelt zich niet op haar best. De komst van een nieuwe baby in huis geeft bovendien het gevoel dat ze niet belangrijk meer is. Dus wanneer Caroline besluit om weg te lopen, volgt Charlie haar, vastbesloten om haar te beschermen, wat er ook gebeurt. Maar voor zo’n kleine kat is de wereld groot. Hoe ver kan hij gaan om zijn grootste kompaan te redden?

De cover

Op de cover zit een kleine rode kat met een strikje om. Hij zit op een wit dekentje. We hebben zelf ook een rode kat en toen ik deze cover zag, moest ik ook meteen aan onze kat Simba denken, dus toen was de aandacht zeker meteen gewekt. Daarnaast houd ik gewoon van boeken waarin katten een hoofdrol spelen. Dus ik moest gewoon de korte inhoud lezen. Ik vind deze cover echt wel geslaagd.

De auteur

Sheila Norton woont in Essex met haar man. Ze won diverse prijzen in haar schrijfcarrière en publiceerde zowel artikelen voor tijdschriften als diverse boeken. Ze heeft door de jaren heen genoten van het gezelschap van honden en katten als huisdier. Veel van haar inspiratie voor haar boeken haalt ze uit de herinneringen aan hen.

Het verhaal

Charlie woont bij zijn mensen Julia en Laura en de mensenkittens Jessica en Caroline. Charlie leeft met iedereen erg mee en wil altijd het beste voor zijn mensen. Als Julian thuis komt en vertelt dat ze een maand op vakantie gaan naar Muddington on Sea is daar eigenlijk niemand blij mee. Charlie moet in eerste instantie naar een dierenhotel en hij is daar niet blij mee. Maar dan hoort hij dat hij toch mee mag en wordt het al een stuk leuker. Hij merkt dat het niet lekker gaat met Caroline. En maakt zich hier zorgen om, want Caroline zit niet lekker in haar vel. De vakantie is volgens Caroline saai en als haar vriendinnetje Grace op bezoek komt dan besluiten ze samen weg te lopen. En Charlie kan dan maar één ding doen en ze achterna gaan. En dit is het begin van zijn avonturen…

Mijn mening

Het verhaal wordt verteld door Charlie aan zijn kattenvrienden. Hij noemt kinderen mensenkittens en volgens Charlie hebben mensen ook pootjes. Dat zorgde regelmatig voor een glimlach op mijn gezicht. Tijdens het lezen had ik wel soms zoiets, wat is er allemaal aan de hand. Er was iets gebeurd met Oliver (de vriend van Charlie) en ook met de vader van Charlie is wat gebeurd. Echter dat blijft een beetje vaag. Nu blijkt dus inderdaad dat dit origineel het tweede boek is wat over Charlie gaat en in het eerste deel lees je dus inderdaad over Oliver en Caroline die ziek is enz. Dit zijn de dingen die in dit deel een beetje onderbelicht blijven. Maar dat is dan ook wel logisch. Ik vind het dan alleen jammer dat een uitgever er niet voor kiest om beide delen uit te geven.

Doordat het verhaal verteld wordt vanuit Charlie worden dialogen die mensen hebben anders verteld en als je dit niet gewend bent, kan dit zeker een beetje vreemd overkomen. Ik heb ondertussen een aantal boeken gelezen die van uit een kat geschreven zijn en ben dit ondertussen gewend. En vind dit wel prettig lezen.

Wat mij wel opviel is dat Charlie tijdens zijn avonturen regelmatig melk krijgt, en dan gewone melk, geen kattenmelk. En dat snap ik dan weer minder goed. Melk is slecht voor katten. En de schrijfster heeft zelf katten als huisdier gehad, dus die keuze snap ik hierin dan niet zo goed.

Ik had op sommige momenten wel het gevoel dat ik een jeugdboek aan het lezen was. Het boek is redelijk simpel geschreven en ik denk dan ook dat ook zeker jongeren die van katten houden zullen smullen van dit boek. Doordat het verhaal vanuit Charlie geschreven is blijven de mensen die in het verhaal voorkomen nogal oppervlakkig. Dat is natuurlijk ook doordat het verhaal echt om Charlie draait.
Ondanks dat het eenvoudig geschreven is, heb ik het boek met veel plezier gelezen en zag ik Charlie echt voor me tijdens zijn avonturen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Charlie-de-kat-die-een-leven-redde

Gegevens van dit boek:
Titel: Charlie de kat die een leven redde
Auteur: Sheila Norton
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Anna Livestro
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 255
ISBN paperback: 9789400512757
ISBN e-book: 9789044979541
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 9,49

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Vero las: Sheila Norton – Charlie de kat die een leven redde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge