Vero las: Sharon Cameron – Bij mij ben je veilig

Bryan wees me een tijdje terug op het boek ‘Bij mij ben je veilig’, aangezien hij dacht dat het een boek zou zijn wat bij mij in de smaak zou vallen. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, wist ik dat dit inderdaad wel eens een boek voor mij kon zijn en heb ik de uitgever een mailtje gestuurd. Ik kreeg al snel antwoord terug dat we het boek zouden ontvangen. En niet veel later viel het boek dan ook op de deurmat. Hier willen we uitgeverij Mozaïek dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Polen, 1941. De zestienjarige Stefania Podgórska werkt voor de joodse familie Diamant in hun winkeltje in Przemyśl. Maar alles verandert wanneer het Duitse leger de stad binnenvalt. De familie Diamant wordt naar het getto gestuurd en Stefania blijft alleen achter in het grote huis. Als op een dag Max Diamant voor haar deur staat, besluit Stefania hem voor de Duitsers te verbergen, samen met nog eens twaalf andere joden. Maar dan wordt er op de deur geklopt en wordt het huis geconfisqueerd door de nazi’s…

De cover

Op de cover zie je een tafereel uit de oorlog. Er loopt een jonge vrouw onder een tunnel door. Ze kijkt achter zich. Aan de muur hangt een pamflet van de nazi’s en er loopt iemand van het leger achter haar, de andere kant op. Ik stel me voor dat de jonge vrouw op de voorgrond Stefania is. Door de cover weet je dat het een oorlogsboek is. Hierdoor zou ik het boek sowieso opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Sharon Cameron baseerde ‘Bij mij ben je veilig’ op het leven van Stefania Podgórska (1921-2018). Samen met haar zusje Helena werd Stefania onderscheiden door Yad Vashem voor hun heldendaden.

Het verhaal

De jonge Stefania Podgórska woont met haar moeder op een boerderij. Haar zussen wonen in het stadje Przemyśl en Stefania wil hier ook erg graag heen. Haar zus weet een baantje voor haar te regelen bij de familie Diamant en dan mag ze bij haar zussen blijven.
Maar dan valt het Duitse leger de stad binnen. De familie Diamant moet uiteindelijk naar het getto wat voor joden ingericht wordt. Stefania krijgt een kamer toegewezen in de woning en blijft alleen achter in dit grote huis. Dan staat op een dag Max weer voor de deur. Ze besluit uiteindelijk dat ze Max verbergt voor de Duitsers. En daar komen nog eens twaalf andere joden bij. Dit zorgt voor heel wat spannende momenten. En dan… wordt er op haar deur geklopt en wordt haar huis ingenomen door de nazi’s. Hoe moet ze haar joden verstopt houden?

Mijn mening

Ik lees altijd graag oorlogsboeken, dus toen Bryan mij op dit boek wees, was ik al snel overtuigd. Dit was weer echt een boek voor mij. De cover sprak me al heel erg aan, waardoor ik al half overtuigd was zonder de korte inhoud gelezen te hebben. Ik begon enthousiast te lezen en was al snel vertrokken naar de oorlogstijd in Polen. Ik kon me echt nog maar moeilijk uit het verhaal losmaken, maar soms moet dat, om bijvoorbeeld onze hondjes even uit te laten, eten te maken of toch even wat proberen te slapen. Maar iedere vrije minuut pakte ik het boek erbij om te gaan lezen. Dit is voor mij altijd een teken dat een boek in de smaak valt.

De schrijfstijl van Cameron is toegankelijk en spannend. Je hebt het gevoel alsof je zelf erbij bent. Tijdens het lezen kon ik me de straten van Przemyśl levendig voorstellen. Ook de angst van o.a. Fusia is voelbaar tijdens het lezen.

Tijdens het lezen val je regelmatig ook van de ene verbazing in de andere. Je weet dat het waargebeurd is en daardoor sta je versteld van de moed die Fusia getoond heeft, niet alleen voor de mensen die ze liefheeft, maar zelfs ook voor mensen die soms wat minder dankbaar waren en ook meer risico genomen hebben en Fusia en de verstopplek in gevaar gebracht hebben.

Wat ik erg mooi vond, is dat Cameron aan het eind nog foto’s en informatie toegevoegd heeft hoe het na de oorlog met de hoofdpersonen vergaan is. Dit vraag ik me toch vaker af tijdens het lezen van een oorlogsboek. En doordat dit nu in de Noot van de auteur beschreven staat is het boek echt compleet en is het boek mooi afgerond.

Mocht je van oorlogsboeken houden dan raad ik je dit boek dus echt aan om te lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker ook het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bij mij ben je veilig
Auteur: Sharon Cameron
Uitgever: Mozaïek
Vertaald door: Henriëtte de Wildt
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 399
ISBN paperback: 9789026623516
ISBN e-book: 9789026623523
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge