Vero las: Sarah Morgan – Winter in Schotland

Wij ontvingen van HarperCollins een persmail over het boek ‘Winter in Schotland’ geschreven door Sarah Morgan. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, wist ik dat ik dit boek wel zou willen lezen en heb ik op de persmail geantwoord. Vrij snel na verschijning ontving ik het boek dan ook in de brievenbus. Hier wil ik HarperCollins dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Emotioneel, heerlijk meeslepend en sprankelend.
Workaholic Hannah weet dat ze onmogelijk de rest van haar leven vakanties met haar familie kan vermijden. Alleen heeft ze naast hun hooggespannen verwachtingen nu ook stress vanwege het grote geheim dat ze sinds kort met zich meedraagt.
Huismoeder Beth zit in een persoonlijke crisis. Het enige wat zij van kerst verwacht is tijd om te besluiten of ze weer aan het werk zal gaan. De bedoeling was echter dat haar familie voor ontspanning zou zorgen, en niet het tegendeel!
Posy vraagt zich af of ze wel haar ‘beste leven’ leidt, maar durft niet te veranderen uit loyaliteit jegens haar ouders. Tot haar nieuwe buurman Luke de rust komt verstoren…
In de koude Schotse Hooglanden droomt Suzanne McBride van de perfecte kerst met haar drie totaal verschillende dochters. Maar zullen ze een hele vakantie met elkaar overleven? Suzanne zal moeten vertrouwen op de kracht van familiebanden om haar dochters weer bij elkaar te krijgen.

De cover

Op de cover staan 3 jonge vrouwen in een sneeuwlandschap. Ik stel me voor dat dit de zusjes McBride zijn. Het sneeuwt ook. Ik vind deze cover erg toepasselijk bij het boek. De cover straalt vrolijkheid uit. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

De auteursloopbaan van Sarah Morgan begon toen ze als achtjarige de biografie van haar hamster schreef. Sindsdien heeft ze haar aandacht ietwat verlegd: naar de medische wereld – ze is van oorsprong verpleegster, en in haar verhalen speelt het ziekenhuis nog vaak een rol – maar vooral naar romantiek.

Volgens eigen zeggen is Sarah getrouwd met de meest sexy man ter wereld, die nog dagelijks een inspiratiebron vormt bij het schrijven. Ze werkt nog steeds in de gezondheidszorg, parttime, en probeert daarnaast zo veel mogelijk tijd met haar gezin door te brengen. Verder is Sarah gek op wandelen en skiën – eigenlijk op alles wat je in de buitenlucht kunt doen.

Sarah heeft inmiddels tientallen romans geschreven, waarvan er in totaal meer dan 15 miljoen exemplaren zijn verkocht. Ze won meerdere prijzen voor ‘best romance-auteur’ in de Verenigde Staten en heeft fans over de hele wereld.

Het verhaal

Het is bijna kerstmis. En voor Suzanne Mcbride is dat de periode waarin zij droomt van een perfecte kerst met haar drie totaal verschillende dochters. Het is ieder jaar weer een spannende periode, gaan ze de hele vakantie met elkaar overleven?
De dochters Hannah, Beth en Posy zijn totaal verschillend. Hannah weet dat ze de vakantie met haar familie niet de rest van haar leven kan vermijden. En ze draagt sinds kort ook een groot geheim mee waar ze een hoop stress over heeft. Kan ze dit geheim houden?
Huismoeder Beth is bang dat ze niet veel meer voorstelt. Het enige waar ze nog mee bezig is, zijn haar kinderen. Daarom wil ze deze kerst besluiten om weer aan het werk te gaan. Echter dit loopt even iets anders dan verwacht….
Posy leeft haar leven, maar zou graag wat anders willen, maar durft dit niet te veranderen. Ze wil loyaal aan haar ouders blijven, maar dan heeft ze niet op haar nieuwe buurman Luke gerekend.
Wat gaat deze kerst allemaal brengen…

Mijn mening

Ondanks dat Sarah Morgan al meerdere boeken uitgebracht heeft, was ‘Winter in Schotland’ voor mij de eerste kennismaking met haar schrijfstijl. Wat hierbij meteen opviel is haar beeldende schrijfstijl. Tijdens het lezen waande ik me echt in het winterlandschap in Schotland, ik voelde de koude wind die regelmatig beschreven werd, en dat voelde als echte ‘Koukleum’ natuurlijk extra koud aan. Dus een extra dekentje tijdens het lezen was geen overbodige luxe. 🙂
Het verhaal wordt verteld vanuit de verschillende hoofdpersonages. In het begin had ik met sommige personages wat moeite en moest ik erg aan sommige personages wennen. Dit verandert in de loop van het verhaal, doordat duidelijk wordt waarom de personages op deze manier reageren en hierdoor sluit je ze ook in je hart. Dit boek is een roman met diepgang en dat waardeer ik altijd in een roman. Er is een reden waarom de hoofdpersonen zijn hoe ze zijn. En dit is meestal wel wat heftigs, zo ook in dit geval. Ik vond dit een heel origineel idee vooral hoe Morgan heel goed laat zien hoe dit jaren later nog invloed heeft op iedereen. Maar bij iedereen op een andere manier, terwijl eigenlijk niemand er ooit over durfde te praten, bang om de ander te kwetsen.

Op het moment dat ze door omstandigheden toch over de reden van hun zwijgen praten, merk je dat ieder op een eigen manier hier nog mee zit en hun leven hierdoor heeft laten bepalen. Als lezer leef je met de zussen mee en je zit op het puntje van je stoel als er aan het eind van het boek iets met Hannah gebeurd en je hoopt gewoon dat het goed komt want dit gun je haar op dat moment zo erg. En of dit goed komt…. Daar kom je natuurlijk achter als je dit boek leest. En ik kan je zeggen, als je dit boek leest, daar krijg je geen moment spijt van. Het is een roman met inhoud waardoor je bewust wordt dat het leven soms anders loopt als dat je denkt, maar dat je er ook dan een mooi leven van kunt maken en dat je door te praten je naasten pas echt kunt begrijpen. Ze kunnen natuurlijk niet weten wat er in je hoofd omgaat en je pas echt begrijpen als je aangeeft waarom je dingen op een bepaalde manier doet. En dan kun je er ook iets aan doen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Winter in Schotland
Auteur: Sarah Morgan
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 298
ISBN paperback: 9789402704396
ISBN e-book: 9789402759044
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge