Vero las: Sarah Bailey – Het duistere meer

In de catalogus van Uitgeverij Marmer zagen wij het boek ‘Het duistere meer’ geschreven door Sarah Bailey staan. Nadat we de korte inhoud gelezen hadden waren we enthousiast en hebben we een mailtje gestuurd naar de uitgever. Wij ontvingen het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Wij willen uitgeverij Marmer dan ook hartelijk bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In het meer bij het Australisch stadje Smithson wordt het lichaam van de beeldschone Rosalind Ryan gevonden. De jonge vrouw is vermoord en op de plaats delict drijven rode rozen. Rechercheur Gemma Woodstock van de plaatselijke politie doet er alles aan om op de zaak gezet te worden en daarom verzwijgt ze dat ze de vermoorde vrouw kent: ze heeft jaren geleden met haar op de middelbare school gezeten.
Maar dat is niet het enige wat Gemma probeert achter te houden. Naarmate het onderzoek dieper graaft in het verleden van Rosalind, dreigen er meer geheimen aan het licht te komen, geheimen die beter verborgen hadden kunnen blijven.

De cover

Op de cover zie je een oever bij een water. Met een enkel rood bloemblaadje. De lucht is grauw. Midden op de cover staat in grote witte letters ‘Het duistere meer’. Bovenaan staat in rood de quote ‘Een hittegolf, een schokkende moord. Een stadje vol geheimen…’ Door de quote word ik nieuwsgierig. De rode blaadjes op de cover vind ik een beetje nep over komen en hadden van mij weggelaten mogen worden. Ik snap wel de keuze om deze toe te voegen aan de cover. Ik denk wel dat ik het boek opgepakt zou hebben om de achterflap te gaan lezen in de boekhandel.

De auteur

Sarah Bailey woont in Melbourne, Australië. ‘Het duistere meer’ werd bekroond tot het beste Australische thrillerdebuut 2017 en het boek is wereldwijd een bestseller. Inmiddels zijn ook de tweede en derde Gemma Woodstock-thriller in Australië lovend ontvangen. Into the night, het tweede deel in de serie, verschijnt in het voorjaar van 2020 in het Nederlands.

Het verhaal

In een meer bij het stadje Smithson, een plaatsje in Australië, wordt het lichaam van Rosalind Ryan gevonden. Deze knappe jonge vrouw is vermoord en bij het lichaam zijn rode rozen achtergelaten. Rechercheur Gemma Woodstock wil koste wat kost deze zaak onderzoeken en verzwijgt dat ze Rosalind kent. Gemma heeft bij Rosalind op school gezeten en had geen goede band met haar. Maar er zijn meer geheimen die Gemma probeert te verhullen. Des te verder ze in het verleden van Rosalind graven, des te meer geheimen dreigen er aan het licht te komen. Geheimen die beter geheim hadden kunnen blijven.

Mijn mening

Wat meteen opvalt als je de achterflap bekijkt zijn de lovende kritieken. Ik ben dan altijd een beetje huiverig als ik dit zie, want meestal denk ik er dan net anders over. Want volgens ‘Publishers weekly’ is het boek ‘Een pageturner die zowel spannend is als tot nadenken stemt.’. En er wordt gezegd ‘Verbluffend debuut, Wereldwijde bestseller, Verslavende misdaadthriller’. ‘Het duistere meer’ is in 2017 in Australië natuurlijk bekroond als beste Australische thrillerdebuut. Dus het debuut zal zeer zeker veel belovend zijn.

Sarah Bailey weet hoe ze moet schrijven. Ze wisselt soms heden en verleden af, zodat je meer over Gemma te weten komt en wat voor relatie er was tussen Gemma en de vermoorde Rosalind. Dit maakt het verhaal voor mij interessant, echter komen er ook heel wat verhaallijnen naar voren die korte tijd een rol spelen en dan weer verdwijnen, waardoor ik lange tijd moeite had om mijn gedachten erbij te houden. Ik had het gevoel dat Bailey dingen ook iets bondiger had kunnen schrijven. Hierdoor werd nu soms de vaart uit het verhaal gehaald en had ik soms het gevoel dat ik de draad een beetje kwijt was.

De hoofdstukken worden aangeduid met een datum en tijd. Hierdoor kun je ook goed volgen in welk tijdsbestek zich alles afspeelt. Dit is op zich een korte periode. De hoofdstukken uit het verleden worden dan ook heel toepasselijk ‘Toen’ genoemd. In deze hoofdstukken leer je Gemma beter kennen en ook haar geheimen. Dit zorgt er voor dat voor jou als lezer bepaalde puzzelstukjes eerder in elkaar vallen. Al blijven er voor mij wel enkele losse eindjes aanwezig waarvan ik hoop dat die in een volgend deel wellicht een plekje krijgen.

De ontknoping was dan wel weer verrassend en had ik niet direct aan zien komen. Hierdoor word ik dan toch weer nieuwsgierig naar het tweede deel van deze trilogie.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het duistere meer
Auteur: Sarah Bailey
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 448
Aantal pagina’s e-book: 448
ISBN paperback: 9789460684302
ISBN e-book: 9789460687211
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge