Vero las: Ruth Ware – Door het sleutelgat

Ik zag in de catalogus van LS Amsterdam dat Ruth Ware een nieuw boek zou krijgen. Aangezien ik eerder van haar al boeken met veel plezier gelezen heb, was ik natuurlijk meteen nieuwsgierig naar de korte inhoud. Nadat ik deze gelezen had, was ik helemaal benieuwd naar het boek. En hoefde ik me ook niet lang te bedenken en wist ik dat dit een van de boeken was die ik graag voor deze uitgever zou willen recenseren. Na een mailtje naar de uitgever kreeg ik al snel de bevestiging dat dit akkoord was en vlak na verschijning ontvingen wij het boek in de bus. Hier willen we LS Amsterdam hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer Rowan online een vacature tegenkomt, lijkt het bijna te mooi om waar te zijn: een betrekking als inwonend oppas met een onthutsend riant salaris. Als ze arriveert bij Heatherbrae House, valt ze meteen als een blok voor deze luxueuze slimme woning en de perfecte familie die er woont.

Wat ze niet weet is dat ze in een regelrechte nachtmerrie terechtkomt – een die eindigt met een dood kind en met Rowan in de cel, beschuldigd van moord.

Ze weet dat ze fouten heeft gemaakt. Maar ze is niet schuldig – zeker niet aan moord. Wat betekent dat iemand anders dat wel is…

De cover

De titel van het boek staat midden over de cover. Je ziet een gang. Achter in de gang, in de deuropening, staat een jong meisje. Achter haar zie je een fel licht. De cover houdt mijn aandacht vast, al weet ik niet precies waarom. Het is alsof je de cover ingetrokken wordt en dat vind ik wel gaaf gedaan. Dit zorgt ervoor dat de cover mij opvalt en ik hem ook in de boekhandel zeker opgepakt zou hebben.

De auteur

De thrillers van Ruth Ware, bekend van o.a. In een donker, donker bos en De dood van mevrouw Westaway, werden een wereldwijd succes. Niet voor niets wordt zij de Queen of Suspense genoemd. In Nederland werden er al bijna 60.000 exemplaren van haar boeken verkocht.

Het verhaal

Rowan werkt in de kinderopvang, maar als ze online een vacature tegenkomt die te mooi om waar te zijn lijkt, hoeft ze niet lang na te denken. Ze solliciteert als inwonende oppas met een gigantisch salaris. Het is een vacature op Heatherbrae House. Als ze aankomt bij dit imponerende huis valt ze als een blok voor deze luxueuze en slimme woning. Ook is ze meteen dol op de perfecte familie die er woont.

Maar dan blijkt dat ze in een echte nachtmerrie is beland. En deze nachtmerrie eindigt met een dood kind, en Rowan die beschuldigd wordt van moord en in de cel beland. Rowan weet dat ze zeker niet perfect is en ook fouten gemaakt heeft, maar ze is niet schuldig… zeker niet aan moord… Maar wie is dit dan wel?

Mijn mening

Wat meteen opvalt is dat het verhaal grotendeels verteld wordt door brieven die Rowan stuurt aan meneer Wrexham, een advocaat, waarvan ze hoopt dat hij haar gaat verdedigen. Hierdoor weet je al vanaf het begin dat Rowan vast zit maar niet precies waarvoor. Dit blijft lange tijd onduidelijk. En dat zorgt ook voor de nodige spanning en plotwendingen.

Het blijft erg lang onduidelijk hoe alles nu precies in elkaar zit en als lezer blijf je lang in het donker tasten wat er nu precies aan de hand is. Maar er wordt steeds net genoeg informatie gegeven dat je nieuwsgierig blijft en de spanning steeds voldoende aanwezig blijft.

De verschillende personages die voor komen in het boek zijn voldoende uitgewerkt. Gedurende het verhaal leer je de verschillende personages goed kennen, en ze komen allemaal geloofwaardig over.

Er was één ding wat op mij een beetje ongeloofwaardig overkwam en dat was dat Rowan net als oppas aan de slag is en al meteen voor langere tijd alleen gelaten wordt met de kinderen. Ik denk als ouders wil je toch eerst kijken hoe het klikt met de kinderen. Ik heb geen kinderen, maar dat lijkt me toch ergens het meest logische. Maar dit is het enige kleine minpuntje wat ik kan bedenken. Want ik wilde het boek in één ruk uitlezen om dat ik wilde weten hoe het boek nu af zou lopen en hoe het nu in elkaar zat en ik had dit einde echt niet aan zien komen. En dat waardeer ik altijd als een schrijver dit voor elkaar krijgt.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Door het sleutelgat
Auteur: Ruth Ware
Uitgever: LS Amsterdam
Vertaald door: Hanneke van Soest
Aantal pagina’s paperback: 312
ISBN paperback: 9789024588596
ISBN e-book: 9789024588602
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge