Vero las: Rosamund Lupton – Drie uur

Ik zag in de folder van uitgeverij Boekerij dat Rosamund Lupton een nieuw boek zou krijgen. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, was mijn interesse gewekt. Ik stuurde een mailtje naar de uitgever en het boek viel nog voor verschijning in de bus. Hier wil ik uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Drie uur is 180 minuten of 10.800 seconden. Het kan een ochtend werken zijn, een bezoek aan het theater, een wandeling door een besneeuwd bos. Of een eeuwigheid wachten op nieuws, terwijl de seconden aftellen naar iets verschrikkelijks…

Op een koude winterdag wordt een vooruitstrevende Engelse school opgeschrikt door een brute gijzeling. De dader heeft aangekondigd dat drie uur na het eerste schot een bloedbad zal volgen. Wie is hij? Is hij alleen? En waarom heeft hij het juist op deze school gemunt? Terwijl de angstaanjagende waarheid stukje bij beetje aan het licht komt, tikt de klok meedogenloos door…

De cover

De cover ziet er uit als een raam, waardoor je naar buiten kijkt. Buiten ligt sneeuw. Op het raam is drie uur geschreven. Onder de drie uur staat klein ‘Om degene van wie je houdt te redden’. Dit zorgt meteen voor spanning, wat is er aan de hand, wat gaat er gebeuren. Hierdoor zou ik meteen het boek oppakken om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Rosamund Lupton was jarenlang scriptschrijver voor televisie en film. Haar debuutthriller ‘Zusje’ verscheen in 2010 en werd in Engeland een grote hit. Ze won o.a. de Richard & Judy Award voor Beste Debuut van 2011, er zijn meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht en inmiddels zijn de filmrechten ook verkocht.

Het verhaal

Een moderne Engelse school wordt opgeschrikt door een gruwelijke gijzeling. De directeur wordt meteen neergeschoten en de dader heeft aangekondigd dat na drie uur een bloedbad zal volgen. Al snel ontstaat de vraag wie hij is, en waarom hij het juist op deze moderne school gemunt heeft. De angstaanjagende waarheid komt stukje bij beetje aan het licht en de klok tikt meedogenloos door…

Mijn mening

Het verhaal begint meteen midden in de gijzeling op het moment dat directeur meneer Marrs neergeschoten wordt. Dit zorgt ervoor dat je meteen verder wilt lezen. Echter hierna komt het verhaal in een rustiger vaarwater en gaat het verhaal vooral over de verschillende personages in het boek. En de verhoudingen met elkaar. Van echte actie is dan eigenlijk geen sprake meer. En dit vind ik jammer, want dit had ik eigenlijk wel een beetje verwacht.

Ook de schrijfstijl van Lupton was niet echt toegankelijk. Ze gebruikt lange zinnen en hierdoor moest ik soms zinnen twee keer lezen en mijn gedachten echt continue bij het boek houden, want anders was ik zo de draad van het verhaal kwijt. En dit haalt voor mij ook de vaart nog meer uit het verhaal.

Lupton heeft wel heel duidelijk een actueel thema aangesneden. Ze brengt de gevolgen van haat en rechts-extremisme duidelijk onder woorden en laat dit ook duidelijk merken dat dit speelt onder de daders. Doordat ze een belangrijke, positieve rol in het boek heeft voor de uit Syrië afkomstige Rafi wordt duidelijk dat ze wilt laten zien dat afkomst niet belangrijk is maar de intentie van iemand wel. Dit vond ik wel erg mooi om te lezen. Echter doordat het boek het genre thriller draagt had hier wat mij betreft wel wat meer vaart in het verhaal mogen zitten. Ik had nu eerder het gevoel alsof ik een spannende roman aan het lezen was, waarbij de onderlinge verhoudingen tussen personen erg belangrijk waren. Deze, voor mij eerste kennismaking met Lupton, was helaas minder positief dan verwacht.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Drie-uur

Gegevens van dit boek:
Titel: Drie uur
Auteur: Rosamund Lupton
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 368
ISBN paperback: 9789022586228
ISBN e-book: 9789402313390
Prijs paperback: € 16,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge