Vero las: Romy Hausmann – Dag en nacht

We ontvingen van HarperCollins een persmail over het boek ‘Dag en nacht’ geschreven door Romy Hausmann. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, was mijn nieuwsgierigheid gewekt en heb ik op de persmail geantwoord. Ik ontving het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier wil ik HarperCollins hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hij wil controle. Hij neemt controle. Hij houdt controle.
Lena is al veertien jaar spoorloos verdwenen. Tot haar ouders plots het verlossende bericht krijgen dat ze gevonden zou zijn. Maar dan volgt een nieuwe klap: de vrouw die bewusteloos in het ziekenhuis ligt is niet Lena, ze lijkt alleen sprekend op haar…
Al snel blijkt dat de vrouw ontsnapt is aan een pure nachtmerrie: een man die ze had leren kennen in de kroeg, sloot haar op in een afgelegen hut in een bos. Ze moest doen alsof ze een zekere Lena was en op twee kinderen passen die niet de hare waren. De man legde hun strikte regels op die ze nauwgezet moesten volgen. Dag en nacht. Wie is die man en waarom is hij nog niet opgepakt? En wat is er met Lena gebeurd?
Dag en nacht is een bloedstollende, tragische en bij vlagen ontroerende thriller die onder je huid kruipt en je niet meer loslaat.

De cover

Op de cover zie je vier scenes. Iedere scene is wel terug te voeren tot het boek. Ik vind de cover erg interessant en de verschillende scenes houden mijn aandacht vast. Hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Romy Hausmann (1981) was hoofdredacteur bij een productiemaatschappij en werkt nu als freelancer in de tv-wereld. Dag en nacht is haar thrillerdebuut. Ze woont met haar gezin in de buurt van Stuttgart, in een huis aan de rand van het bos.

Het verhaal

Lena is na een avond stappen spoorloos verdwenen. Dit is al veertien jaar geleden. Dan krijgen haar ouders opeens het ongelofelijke bericht dat ze terecht zou zijn. Haar ouders besluiten, tegen de regels van de politie in, zelf naar het ziekenhuis te rijden. Maar dan blijkt, dat de vrouw die bewusteloos in het ziekenhuis ligt, niet Lena is, maar er alleen op lijkt.

Dan blijkt al snel dat deze vrouw ontsnapt is aan een nachtmerrie. Een man, die ze had leren in de kroeg, heeft haar langdurig opgesloten in een hut ergens in een bos. Ze moest doen alsof ze Lena was en op twee onbekende kinderen passen. Ze moeten volgens nauwgezette regels leven en de man beslist wanneer ze iets mogen doen, dag en nacht. Wie is deze man? En waarom is hij ondertussen nog niet opgepakt? En waar is Lena gebleven? Wat heeft deze man met haar te maken?

Mijn mening

Het verhaal begint met een nieuwsbericht over Lena die vermist is. Hierna wordt het verhaal verteld vanuit de verschillende hoofdpersonen, namelijk de ontvoerde Lena, dochter Hannah en de vader van Lena, Matthias. Ze laten allemaal niet het achterste van hun tong zien. Hierdoor is het verhaal steeds even anders dan dat je verwacht. Dit zorgt ervoor dat er continue spanning in het verhaal zit en er een hoop plottwisten in het verhaal voorkomen.

Over de dader krijg je ook genoeg informatie, maar toch blijft tot bijna aan het einde onduidelijk wie de dader is. Dit vind ik erg knap gedaan. Ik werd steeds op het verkeerde been gezet en verdacht dus regelmatig de verkeerde persoon. Ik vond vooral de rol van Matthias, de vader van Lena, erg goed uitgewerkt. Door de manier waarop hij reageerde op alle gebeurtenissen, vond ik hem niet echt sympathiek over komen. Maar toch had ik ook begrip voor zijn reacties. Door het verlies van zijn dochter kon ik ook begrijpen dat hij reageerde zoals hij reageerde.

De beslissingen van Lena komen soms een beetje vreemd over, maar door de angsten waar ze in zit, en die je als lezer ook meekrijgt zijn de keuzes aan die angsten te wijden en daardoor toch ook weer begrijpelijk.

Dag en nacht heeft mij aangenaam verrast. In het begin vroeg ik me soms af waar het boek heen moest lijden, maar dit werd steeds duidelijker tijdens het lezen en dit zorgde ervoor dat ik op een bepaald moment het boek zelfs niet meer aan de kant kon leggen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dag en nacht
Auteur: Romy Hausmann
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 343
ISBN paperback: 9789402703542
ISBN e-book: 9789402758405
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge