Vero las: Robert Pollack – De taak

Ik zag dat bij Ambo|Anthos het boek ‘De taak’ zou verschijnen. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging was ik meteen nieuwsgierig om meer over het boek te weten. Dus na een mailtje naar de uitgever, ontving ik al vrij snel het boek in de brievenbus. Hier wil ik Ambo|Anthos hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De Taak van Robert Pollack is een spectaculaire politieke thriller over macht, chantage en geheimen, geïnspireerd door de grootste Russische overheidsfraude uit de geschiedenis: de Magnitsky-zaak.
De Europese ambtenaar Christine en haar collega Steffen zijn door de Raad van Europa naar Sint-Petersburg uitgezonden om de dood van een Russische advocaat te onderzoeken. Hij is in een gevangeniscel overleden. Een voormalig cliënt van de advocaat, de Russisch-Amerikaanse zakenman Zachov, lobbyt in Washington DC voor gerechtigheid. Hoe meer dat er over de Russische overheid naar buiten komt, hoe beter.
Dan overlijdt een getuige onder verdachte omstandigheden en komt Steffen in contact met De Taak, een ondergrondse organisatie die zich met de bestrijding van overheidscorruptie bezighoudt. Als daardoor de officiële missie in gevaar komt, heeft Steffen geen andere keus dan Christine alles te vertellen. Maar is deze informatie bij Christine wel in veilige handen?

Cover

Op de cover zie je een stuk van de Basiliuskathedraal die aan het Rode plein in Moskou ligt. Een van de bekendste gebouwen van Moskou. Midden op de cover zie je een gat in een raam. Deze cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik opgepakt hebben om te lezen waar het boek over ging. Een geslaagde cover voor mijn gevoel dus.

Auteur

Robert Pollack (pseudoniem) was partner bij een groot internationaal advocatenkantoor, en als parlementair advocaat adviseerde hij de Tweede Kamer onder meer bij de vernieuwing van de Wet op de parlementaire enquête. Na bijna vijfentwintig jaar in de advocatuur, koos hij voor het schrijverschap. Daarnaast is Pollack raadsheer-plaatsvervanger bij een van de gerechtshoven. Het snijvlak van recht en politiek intrigeert hem al lang.

Het verhaal

Christine en haar collega Steffen werken voor de Raad van Europa en worden hiervoor naar Sint-Petersburg gestuurd om de dood van een Russische advocaat te onderzoeken. Hij is in een gevangeniscel overleden. Een van zijn cliënten, de Russisch-Amerikaanse zakenman met de naam Zachov wil gerechtigheid en lobbyt in Washington DC voor gerechtigheid. Hoe meer er over de verdachte Russische overheid naar buiten komt hoe beter.
Dan overlijdt er een belangrijke getuige onder verdachte omstandigheden. Steffen komt in contact met De Taak, een organisatie die zich ondergronds bezighoudt met de bestrijding van corruptie bij de overheid. Echter zijn niet alle onderzoeksmethodes legaal en Steffen brengt hierdoor hun officiële missie in gevaar. Hij heeft geen andere keuze dan Christine alles te vertellen. Maar is deze informatie bij Christine wel veilig?

Mijn mening

Het boek speelt zich afwisselend af tussen o.a. St. Petersburg, New York, Straatsburg, Moskou & Washington DC. Het grootste gedeelte speelt zich echter af in St. Petersburg aangezien Christine en Steffen hier vanuit Straatsburg heen gestuurd zijn om de zaak van de dode advocaat te onderzoeken. Doordat iedere keer aangegeven wordt als het verhaal in een andere plaats afspeelt is dat heel duidelijk. Het kan zijn dat het je enigszins bekend voorkomt. Aangezien het verhaal gedeeltelijk gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van de Russische jurist Sergej Magnitski die onder verdachte omstandigheden in 2009 in een Russische cel overleed. Dit is destijds ook in het nieuws geweest. Ik kon me er heel vaag iets over herinneren.
Pollack weet op een overtuigende manier te omschrijven hoe de machtsverhoudingen liggen in het Rusland na de val van het communisme.

De hoofdpersonages Steffen en Christine zijn erg goed uitgewerkt. De spanning die tussen beiden is, voel je bijna echt tijdens het lezen. Echter, soms komen beide personages een beetje ongeloofwaardig over. Bijvoorbeeld:
Op een bepaald moment komt Steffen in contact met ‘De Taak’. Deze organisatie doet onderzoek naar misstanden bij o.a. de overheid. Hierdoor begeeft Steffen zich natuurlijk op glad ijs. Naar mijn gevoel kwamen hier soms een aantal ongeloofwaardige passages langs, doordat hij soms erg grote risico’s nam waarbij hun eigen onderzoek gevaar liep. En ik kan me niet voorstellen dat Christine dat soort dingen niet zou merken. En zo waren andersom ook enkele kleine dingen die ongeloofwaardig overkomen.

Echter, ondanks deze kleine ongeloofwaardigheden, heb ik erg genoten van dit debuut en ga ik Robert Pollack zeker in de gaten houden.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar mijn recensie? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-taak

Gegevens van dit boek:
Titel: De taak
Auteur: Robert Pollack
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s E-book: 277
Verteller luisterboek: Ad Knippels
Speelduur luisterboek: 08:11:48
ISBN paperback: 9789026346019
ISBN luisterboek: 9789026350139
ISBN E-book: 9789026346026
Prijs paperback: € 20,99
Prijs Luisterboek: € 14,99
Prijs E-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge