Vero las: Robert Pobi – Stad van glas

In de catalogus van LS Amsterdam zag ik dat er een boek van Robert Pobi zou verschijnen. Nadat ik gelezen had waar het boek overging, was mijn interesse gewekt. Nadat ik een mailtje gestuurd had naar LS Amsterdam, ontving ik al snel antwoord terug en vlak na verschijning ontvingen wij dan ook het boek in de bus. Hier willen we LS Amsterdam dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: Tijdens een van de ergste sneeuwstormen sinds jaren wordt in New York een FBI-agent in zijn auto doodgeschoten door een sluipschutter. Er is maar één man die kan achterhalen waar het onmogelijke schot vandaan kwam: rekenwonder extraordinair dr. Lucas Page.

Maar Page heeft niet zo’n zin om weer voor de FBI aan de slag te gaan; zijn laatste klus kostte hem een arm, een been én een oog. Als echter blijkt dat de dode agent zijn ex-partner was en de overheid de schuld in de schoenen probeert te schuiven van een Franse moslim, wil hij de echte dader koste wat kost vinden. Een bloedspannende klopjacht door New York volgt.

De cover

Op de cover staat een bovenaanzicht van een kruispunt in New York. Midden over de straat staat de titel van het boek geschreven. in de hoeken van de cover zie je vier gebouwen met veel ramen. Vandaar ook de titel Stad van glas. Ik vind de titel erg goed gekozen en zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Robert Pobi werkt en woont het grootste deel van het jaar in een hutje bij een bergmeer. Daar leidt hij een bestaan zonder sociale media of telefoon – iets wat tegenwoordig bijna ondenkbaar is. Misschien dat hij dáárom zonder enige afleiding en met zo veel aandacht zijn verhalen kan schrijven. Zijn nieuwste thriller Stad van glas is eind 2019 verschenen.

Het verhaal

In New York woedt de ergste sneeuwstorm sinds jaren. Op dat moment wordt er bij een stoplicht een man doodgeschoten. Dit blijkt een FBI-agent te zijn. Hij is doodgeschoten door een sluipschutter. Er is maar één persoon die kan achterhalen waar dit onmogelijke schot vandaan kwam. Rekenwonder dr. Lucas Page.

Echter Page heeft niet zo’n zin om opnieuw voor de FBI te gaan werken. Zijn laatste klus bij de FBI heeft hem één arm, één been én een oog gekost. Echter dan hoort hij, dat het slachtoffer zijn voormalige partner was. De overheid probeert de schuld af te schuiven op een Franse moslim en Page heeft al snel door dat dit niet kan kloppen. Hij wil koste wat kost de echte dader op pakken. Maar dan blijkt de dader het op hem persoonlijk gemunt te hebben.

Mijn mening

Ik had nog niet eerder iets van Robert Pobi gelezen, maar de achterflap sprak mij zo erg aan dat ik erg nieuwsgierig werd naar de auteur Pobi. Het blijkt dat hij eerder al twee boeken in Nederland uitgebracht had, maar beide boeken kende ik niet. Dus Pobi was voor mij een nieuwe auteur.
Het boek begint meteen goed. Er wordt een schot gelost en hierdoor wordt er een vrouw aangereden. Ik had meteen zoiets wat is hier aan de hand en wilde gelijk verder lezen.

Pobi zet met Lucas Page natuurlijk een personage neer die al voldoende meegemaakt heeft en hierdoor ook getekend is. Hij mist een arm, een been en een oog. Dit heeft hij verloren terwijl hij voor de FBI werkte. Dus ergens heb je als lezer begrip ervoor dat hij niet staat te springen om weer voor de FBI aan de slag te gaan. Wat ik persoonlijk altijd kan waarderen in een hoofdpersonage bij politie is als ze een eigenzinnige persoonlijkheid hebben en dat heeft Lucas Page ook zeer zeker. Hij houdt er duidelijk zijn eigen manier van werken op na en schuwt er zelf niet voor om zijn studenten in te zetten voor saai uitpluiswerk, want tussen de regels door las ik, daar is de FBI niet slim genoeg voor. Want Page heeft een gruwelijke hekel aan domme mensen. En dat steekt hij ook niet onder stoelen of banken. En toch komt Page op mij sympathiek over, en kon ik me heel goed in hem inleven.

Pobi laat het verhaal rustig op gang komen, maar zodra de vaart eenmaal in het verhaal zit, kun je hem ook echt niet meer wegleggen en wilde ik steeds verder lezen en ik vond het echt zonde dat ik bij de laatste pagina aangekomen was. Pobi heeft een ijzige thriller geschreven, waar kou en uithoudingsvermogen een grote rol spelen. Mocht je veel geweld in een thriller niet kunnen waarderen, dan weet ik niet of dit boek geschikt voor je is, want er komen toch aardig wat lijken voorbij, waarbij het hoofd aan flarden geschoten is. Maar ik vind dit perfect bij dit verhaal passen en dit boek nodigt uit om meer van Pobi te gaan lezen. En zeer zeker te gaan volgen of er een nieuwe Lucas Page thriller gaat verschijnen, want één ding is zeker. Die zal en moet ik lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Stad-van-glas

Gegevens van dit boek:
Titel: Stad van glas
Auteur: Robert Pobi
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 373
ISBN paperback: 9789024586981
ISBN e-book: 9789024586998
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge