Vero las: Riley Sager – Voor het donker thuis

Toen we zagen dat er een nieuw boek van Riley Sager zou verschijnen hoefden we niet lang te twijfelen… Deze wilde ik weer graag lezen. De boeken van Riley Sager zitten normaal altijd goed in elkaar dus ik was benieuwd naar zijn nieuwe boek. Na een mailtje naar de uitgever gestuurd te hebben, kregen we ons exemplaar al snel na verschijning in onze digitale brievenbus. Hier willen wij Ambo Anthos hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op het internet over dit boek: Hoe was het om in dat huis te wonen? Maggie Holt is die vraag wel gewend. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde ze met haar ouders, Ewan en Jess, naar Baneberry Hall, een negentiende-eeuws landhuis in Vermont. Drie weken later waren ze er halsoverkop uit vertrokken; een traumatische gebeurtenis waarover Ewan later een bestseller zou schrijven.

Tegenwoordig knapt Maggie oude woningen op en ze kan zich de gebeurtenissen van toen nauwelijks herinneren. Ze gelooft ook eigenlijk geen woord van wat er in haar vaders boek staat. Wanneer ze na zijn dood Baneberry Hall erft, gaat ze terug naar de plek waar het allemaal begon. Ze is van plan om het pand een facelift te geven en te verkopen. Haar terugkeer wordt met argusogen bekeken door de inwoners, want het kleine stadje is er niet goed vanaf gekomen in haar vaders boek. Zodra Maggie over de drempel van Baneberry Hall stapt begint ze zich af te vragen of er toch geen waarheid in het boek schuilt.

De cover

Op de cover staat een kamer waarbij de focus op een kroonluchter ligt. Dit vind ik erg goed gekozen, aangezien in Baneberry Hall ook een kroonluchter is die steeds op onverklaarbare wijze aan gaat. Hierdoor is de cover goed aan het verhaal te linken en hier houd ik altijd wel van. De cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel, waardoor ik deze opgepakt zou hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Riley Sager woont in Princeton, New Jersey. Hij is de auteur van ‘De laatste meisjes’, ‘Mijn laatste leugen’ en ‘Sluit alle deuren’. ‘De laatste meisjes’ wordt momenteel verfilmd door Universal Pictures. ‘Mijn laatste leugen’, ‘Sluit alle deuren’ en ‘Voor het donker thuis’ stonden alle drie in The New York Times-bestsellerlijst.

Het verhaal

Maggie Holt krijgt regelmatig de vraag hoe het was om in Baneberry Hall te wonen. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde ze met haar ouders, Ewan en Jess naar dit negentiende-eeuws landhuis in Vermont. Echter na drie weken zijn ze er halsoverkop midden in de nacht weer vertrokken. Van deze traumatische gebeurtenis heeft Ewan later een bestseller geschreven.

Maggie knapt nu voor de kost oude woningen op en de gebeurtenissen in Baneberry Hall kan ze zich eigenlijk niet meer echt herinneren. Ze gelooft dan ook geen enkel woord van het boek wat haar vader geschreven heeft en wat ook nog een bestseller werd. Als haar vader overlijdt, erft ze dit landhuis en gaat ze terug naar het plek waar het allemaal begon. Ze wil het huis opknappen en verkopen. Ze wordt met argwaan bekeken door de inwoners van het kleine stadje, want ze werden niet echt positief afgeschilderd in haar vaders boek. Maar zodra Maggie Baneberry Hall binnenkomt vraagt ze zich af of er toch geen waarheid schuilt in het boek van haar vader….

Mijn mening

Zoals hierboven al gezegd, ik vind de boeken van Sager altijd goed in elkaar zitten, dus ik begon enthousiast aan dit boek. In dit boek gaan we naar een oud verlaten landhuis dat Maggie van haar vader geërfd heeft. Hier heeft ze als jong meisje twintig dagen gewoond, daarna zijn ze in de haast gevlucht, echter dit huis is altijd een rol blijven spelen in haar leven, doordat haar vader een boek over dit huis geschreven heeft.

Volgens mij heeft Sager wel iets met huizen die geheimen bewaren. Zo schreef hij eerder o.a. ‘Sluit alle deuren‘ waarbij de geheimen van een appartementencomplex de hoofdrol speelden.

In ‘Voor het donker thuis’ wissel je onder het lezen tussen de gewone verhaallijn en fragmenten uit het boek ‘Huis der verschrikkingen’, het boek wat Maggies vader geschreven heeft. Vooral in het begin merkte ik, dat steeds als je een stuk uit ‘Huis der verschrikkingen’ gelezen had, even later net zoiets in het leven van Maggie gebeurde. Dit kwam op mij wel erg toevallig over en hierdoor twijfelde ik soms aan de geloofwaardigheid. Sager heeft dit al eerder in zijn boeken gedaan, en doordat hij steeds op het randje blijft zitten, is het acceptabel.

De hoofdstukken zijn van een fijne lengte. Wel merkte ik dat ik in de tweede helft beter in het verhaal zat, ook door dat er toen meer gebeurde wat onverwachts was. In het begin wist je al bijna dat wat je in het ‘boek der verschrikkingen’ las, Maggie daarna ook gebeurde, maar op een bepaald moment kwam hier een wijziging in en vanaf dat moment kwam er naar mijn gevoel ook meer vaart in het verhaal en kon ik niet stoppen met lezen.

Sager heeft het weer voor elkaar. Door regelmatig op het randje van geloofwaardigheid te balanceren heeft hij weer een steengoede thriller neergezet, die je aan het boek gekluisterd houdt. Ik kijk in ieder geval weer uit naar een volgend boek van Sager.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Voor-het-donker-thuis

Gegevens van dit boek:
Titel: Voor het donker thuis
Auteur: Riley Sager
Uitgever: Ambo Anthos
Vertaald door: Roelof Posthuma
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 329
Verteller luisterboek: Christel Schimmel
Duur luisterboek: 11:35:38
ISBN paperback: 9789026353062
ISBN e-book: 9789026353079
ISBN luisterboek: 9789026355608
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge