Vero las: Rhys Bowen – Oorlogsdochters *Blogtour*

We werden door Xander uitgevers benaderd of wij interesse hadden om de blogtour rond het boek ‘Oorlogsdochters’, geschreven door Rhys Bowen, af te trappen. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, was onze interesse gewekt en wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Na ons bevestigend mailtje naar de uitgever kregen we het boek eerst digitaal en daarna al snel het papieren boek in handen. Hier willen we Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: Lord Westerham heeft vijf dochters die allemaal hun plek in de wereld proberen te vinden, terwijl de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid losbarst. Dochter Pamela werkt in het diepste geheim voor MI5 in Londen, terwijl haar zus Margot bij het Franse verzet betrokken raakt.

De rest van het gezin deelt hun landgoed met het leger en probeert het leven in het dorp op een zo normaal mogelijke wijze voort te zetten. Als ze een driegend bericht ontvangen, worden alle verhoudingen op scherp gezet: het lijkt erop dat er een Duitse spion in hun midden is…

Hoever ga je om je familie te beschermen? En wat als je je vrienden misschien niet onvoorwaardelijk kunt vertrouwen?

De cover

Op de cover staan drie jonge vrouwen voor een balustrade en ze kijken uit over het water. Ik denk dat dit drie van de dochters Westerham zijn. Er stort op dat moment een vliegtuig neer. Is dat het vliegtuig van Jeremy, waar hij voor de oorlog samen met Ben in vliegt? De cover maakt me nieuwsgierig. En ik zou het boek zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Rhys Bowen won de Agatha Award voor Beste Historische Roman, en werd daarnaast bekroond met talloze andere prijzen. Ze is geboren in Bath, maar verdeelt haar tijd nu tussen Noord-Californië en Arizona om aan de kille Engelse winters te ontsnappen. Eerder verscheen ‘Het kind uit Toscane’.

Het verhaal

Lord Westerham heeft vijf dochters en woont in Farleigh Palace, een gigantisch landhuis. De oudste dochter Olivia is getrouwd met burggraaf Carrington. Hij is voor de oorlog uitgezonden en daarom woont Olivia weer tijdelijk Op Farleigh Palace. Margot en Pamma wonen niet meer thuis. Margot woont in Parijs, de modeontwerpster Madame Gigi Armande heeft haar onder haar hoede genomen en zorgt er voor dat Margot een opleiding,in de mode, kan volgen. Margot woont samen met Graaf Gaston de Varennes. Graaf de Varennes speelt een grote rol in het Parijse verzet. Pamma werkt bij de MI5, terwijl anderen denken dat ze saai kantoorwerk doet.
De andere dochters zijn jonger, Dido is negentien en voelt zich vooral achtergesteld omdat ze niet aan het hof voorgesteld wordt. Phoebe is nog maar 12 en ziet vooral het avontuur.

Ze zijn graag gezien in het dorp waar ze wonen en hebben ook connecties met o.a. Churchill. De buurjongen, de zoon van de dominee, Ben, is ook werkzaam bij een geheime instantie en hij wordt op onderzoek uitgestuurd, want wat is er gebeurd in het dorp waar hij woont. Kan hij er achter komen wat er allemaal speelt in het dorp en wie er gevaar lopen?

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek, dus zodra ik het digitale exemplaar van Xander ontving ben ik gaan lezen, toevallig had ik toen net mijn andere boek uit, dus kon ik meteen overstappen op ‘Oorlogsdochters’. Ik merkte dat ik in het begin erg veel moeite had om in het verhaal te komen. Echter denk ik dat dit in dit geval komt, doordat ik begon te lezen in een pdf bestand. Aangezien je hier geen lettergrootte en dergelijke kunt instellen. Nadat ik het papieren boek in de bus had en hier in begon te lezen, zat ik ook vrij snel in het verhaal en toen wilde ik ook niet meer stoppen met lezen. Er staat voor in het boek wel een lijst met personages, ik lees die wel altijd even door, maar ik ga niet onder het lezen weer terug bladeren naar het begin van het boek om te lezen wie wie was. Gelukkig was dit gedurende het verhaal ook niet nodig. De verhoudingen tussen de verschillende personages is duidelijk in het verhaal. Het verhaal begint met een proloog waarbij de verhoudingen tussen verschillende personages al duidelijk wordt. Zo merk je dat Jeremy de waaghals is en dat zijn beste vriend Ben, rustiger is maar wel graag mee wilt doen. Vriendin Pamela is ook avontuurlijk ingesteld, maar omdat ze een vrouw is, is ze er niet op gekleed om mee te gaan vliegen.

Het boek is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel ‘Pamela’ ligt de focus op Pamela en wat zij doet voor de oorlog, het tweede deel ‘Ben’ hier worden de taken van Ben verder uitgelicht en het derde deel is ‘Margot’ waar we afreizen naar Frankrijk om te lezen hoe het Margot vergaat in de oorlog. Echter dit derde deel loopt eigenlijk over in een voor mijn gevoel vierde deel, waar alles samenkomt en waar de ontknoping op Farleigh Place plaats vindt. De hoofdstukken zijn van gemiddelde lengte en aan het begin van ieder hoofdstuk lees je waar het hoofdstuk zich afspeelt. Dit vind ik zelf wel fijn, want hierdoor had je tijdens het lezen toch een klein beetje een oriëntatie waar het verhaal zich overal afspeelde.

De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt. En ik vond vooral Ben en Pamela het meest sympathiek over komen. Dit vond ik persoonlijk dan ook de leukste hoofdstukken om te lezen. Je leest het boek als een roman, maar doordat er op zoek gegaan moet worden naar een Duitse spion heb je ook het gevoel dat je een spannend verhaal aan het lezen bent, en vraag je je tijdens het lezen af wie je kunt vertrouwen. Dit vond ik echt een pluspunt van dit verhaal. En vooral de rol die voor Alfie en Phoebe hierin weggelegd is, vond ik erg goed uitgedacht door Bowen. ‘Oorlogsdochters’ is voor mij de eerste kennismaking met deze auteur, maar ik denk dat ik zeker nog meer van haar hand ga lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Oorlogsdochters

Gegevens van dit boek:
Titel: Oorlogsdochters
Auteur: Rhys Bowen
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Erica Feberwee
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 327
ISBN paperback: 9789401613934
ISBN e-book: 9789401613941
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge