Vero las: Renia Spiegel – Het dagboek van Renia Spiegel

Ik zag in de catalogus van HarperCollins dat er een dagboek uit zou komen wat een meisje bij gehouden had in oorlogstijd. Aangezien ik graag oorlogsverhalen lees, was mijn interesse meteen gewekt. En na een mailtje naar de uitgever ontvingen wij het boek vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we HarperCollins hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Haar dagboek bleef zeventig jaar lang onontdekt. Nu kunnen we het eindelijk lezen.
Renia is een pubermeisje als alle andere; ze schrijft graag, houdt een dagboek bij en maakt plezier. Maar het is 1939 en Renia is Joods. Met het uitbreken van de oorlog valt haar wereld uiteen. Ze ontvlucht bombardementen, ziet vrienden verdwijnen en moet in een getto gaan wonen. Toch wordt ze ook voor het eerst verliefd: een paar uur voor de nazi-inval in Polen krijgt ze haar eerste kus van Zygmunt. En het is Zygmunt die drie jaar later de laatste woorden in Renia’s dagboek moet optekenen: “Drie schoten! Het enige wat ik kan horen, zijn schoten, schoten… schoten.’
Pas meer dan zeventig jaar later wordt Renia’s dagboek herontdekt. Zygmunt, zelf Auschwitz-overlever, nam het mee naar Amerika, waar Renia’s zus en moeder wonen. Bang om de gruwelen op te rakelen, legden zij het in een kluis, waar het vele jaren vergeten werd.
Tot nu.
Het dagboek van Renia Spiegel is een hartverscheurend ooggetuigenverslag van een meisje dat dromen koestert en haar moeder mist, en over het leven dat ondanks de oorlog altijd doorgaat.

De cover

Toen ik de cover van het boek zag, was ik meteen enthousiast. De cover gaf me meteen het gevoel alsof ik een oud boek in handen had. Het boek is een hardcover met een losse omslag om het boek. Dit geeft het boek meteen een luxere uitstraling. De cover is oud rood. Aan de zijkant is de cover wit, net alsof het boek veelvuldig gebruikt is en hierdoor op die plek versleten is. Ook lijkt het net alsof het met een touw bij elkaar gehouden wordt en er een foto onder gestoken wordt. Ik zou dit boek zeer zeker opgepakt hebben. Ik denk dat ik dit de mooiste cover van dit jaar vind.

De auteur

Renia Spiegel was een jong meisje uit een welvarende Pools-Joodse familie. Op 31 januari 1939 begon ze een dagboek, ‘iemand met wie ik over mijn alledaagse zorgen en belevenissen kan praten’. Drie jaar nadat ze haar dagboek zo hoopvol begon wordt ze, kort na haar achttiende verjaardag doodgeschoten. Renia’s zus Elizabeth overleefde de oorlog en zij kan nu hun verhaal vertellen.

Mijn mening

Aangezien op de cover staat ‘Het herontdekte dagboek van een Joods meisje in het Getto van Warschau’ wist ik dat ik dit boek moest lezen. Ik keek dan ook echt uit om aan dit boek te beginnen. Als ik dit op de cover van een boek zie staan, verwacht ik een verhaal waar de oorlog een grote rol speelt. Ik vermoed dan een aangrijpend dagboek waarbij je het leven als tienermeisje in oorlogsgebied meemaakt. Maar dit dagboek had van eender wie kunnen zijn. Dit dagboek verwijst heel summier naar een oorlog. Waardoor je met momenten denkt ‘Oh ja dit boek speelt zich af tijdens de oorlog’. Maar de meeste tijd gaat het eigenlijk over feestjes, liefdesperikelen, vriendinnen en schoolperikelen. Soms lees je wel eens iets over bombardementen, dat er een gebrek aan eten was en dat Renia haar moeder miste. Maar ook dit laatste linkte ik niet meteen aan de oorlog, maar meer aan het zusje die deed optreden. Eigenlijk ging het grootste deel van het boek over haar liefde voor Zygmunt. Hierdoor werd het boek naar mijn gevoel eentonig en moest ik echt moeite doen om door het boek heen te komen. Het boek werd voor mij interessant toen Zygmunt en de zus van Renia aan het woord waren. Hierdoor werden sommige dingen pas duidelijk voor me.

Wat ik dan wel altijd erg bijzonder vind, is als er een fotokatern in een non-fictie boek staat. Hierdoor krijg ik bij een boek altijd meer gevoel, omdat je weet hoe de personen die een belangrijke rol spelen er uit zien of zagen. Je kunt je een goed beeld bij de personen vormen door de foto’s. Dit is bij ‘Het dagboek van Renia Spiegel’ ook het geval.

Ik denk dat het belangrijk is om bewust te zijn dat een dagboek in eerste instantie bedoeld is om eigen hersenspinsels op te schrijven. Een dagboek is niet zo zeer bedoeld dat anderen dit lezen. En dit merk je ook in ‘Het dagboek van Renia Spiegel’. De dagboekfragmenten zijn soms onsamenhangend en het is zoals Renia op de eerste pagina’s van haar dagboek schrijft ‘ In ruil daarvoor zul jij luisteren naar mijn gedachten en mijn zorgen, maar je zult ze nooit aan iemand anders verklappen’. Ik denk dat dit duidelijk maakt dat dit dagboek niet voor publicatie bedoeld is.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dagboek van Renia Spiegel
Auteur: Renia Spiegel
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s hardcover: 384
Aantal pagina’s e-book: 630
ISBN hardcover: 9789402703276
ISBN e-book: 9789402758221
Prijs hardcover: € 22,99
Prijs e-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge