Vero las: Renée Olsthoorn – Happy in de Hofstad-serie *Blogtour*

Op Facebook zagen wij een oproep van Zomer & Keuning om mee te doen aan de blogtour rond de ‘Happy in de Hofstad’- serie geschreven door Renée Olsthoorn. Ik had nog nooit wat van haar gelezen, maar was wel nieuwsgierig dus hoefde ik niet lang te twijfelen en na contact opgenomen te hebben met de uitgever kregen we al snel positief bericht dat we deel mochten nemen. Hier willen we Zomer & Keuning natuurlijk hartelijk bedanken.

Boek informatie ‘De Franse slag’: Fotografe Eva Boterenbrood is op zoek naar de liefde. Ze heeft een profiel aangemaakt op verschillende datingapps, maar helaas blijft haar zoektocht nog zonder succes. Ze verlangt vurig naar een reallife klik, maar dat wil maar niet lukken. In het restaurant van haar vader dat te koop staat, loopt ze de aantrekkelijke Fransman Lucien Lamoureux tegen het lijf. Hij werkt in een Amsterdams hotel, maar zou graag voor zichzelf beginnen. Lucien vraagt Eva of ze hem wegwijs wil maken in Den Haag. Is dit de ontmoeting waar Eva al zolang op hoopt?

Boek informatie ‘Josefiens zevende hemel’: Na haar scheiding van Engelsman Benedict Barlow vertrekt Josefien Boterenbrood met haar dochtertje Penelope vanuit Engeland terug naar familie in Nederland, waar ze een eigen vegan patisserie wil beginnen. Josefien weet één ding zeker: ze wil voorlopig geen man in haar leven, en al helemaal geen Engelsman. Maar dan leert ze de aantrekkelijke Luke Lovegrow kennen, wéér een Engelsman. Josefien en Luke zijn totale tegenpolen. Hij is overtuigd vleeseter, zij al jaren vegan; hij conservatief en een tikkeltje seksistisch, zij progressief en overtuigd feministe. Kan er desondanks iets moois opbloeien tussen de twee? Een ding is zeker: aan vuurwerk geen gebrek!

Boek informatie ‘Een serenade voor Gina’: Schrijfster Gina is een Amerikaanse met Italiaans/Nederlandse roots en woont in New York City. Jason, de liefde van haar leven, is twee jaar geleden door een noodlottig ongeval om het leven gekomen, en Gina kan hem maar niet vergeten. Tijdens een van haar dagelijke jogrondjes door Central Park ontmoet ze de Nederlandse Sven, een cellist en docent aan The Juilliard School of Arts. Sven wil Gina graag beter leren kennen, maar Gina is terughoudend. Ze ziet elke vorm van contact met Sven als verraad naar Jason toe. Ze probeert zich te focussen op het schrijven van haar nieuwe boek, maar Gina kampt met een writer’s block. Om haar te helpen biedt haar moeder Betsy haar een vakantie aan naar Nederland, om haar Haagse familie Boterenbrood te leren kennen. Geeft dit Gina meer inzicht in wie ze is en durft ze haar hart weer open te stellen voor de liefde?

De covers

Je ziet meteen dat de covers van de drie boeken bij elkaar horen. De drie boeken spelen allemaal in Den Haag (de Hofstad) en een buitenlandse plaats af. Dit zie je aan de specifieke kenmerken uit die buitenlandse steden, zoals bijvoorbeeld de Eiffeltoren, maar ook aan de typische gebouwen uit Den Haag. De covers hebben vrolijke kleuren, de personages zijn in zwart silhouet afgebeeld, hierdoor hebben de boeken ook een eenheid.

De auteur

Renée Olsthoorn (Den Haag, 1952) studeerde Frans aan de School voor taal- en letterkunde te Den Haag en is freelance vertaler. Als fan van Jane Austen schreef Renée jarenlang Pride and Prejudice fanfiction in het Engels, maar tegenwoordig schrijft ze haar verhalen en blogs uitsluitend in haar moedertaal.
Dol als ze is op haar geboortestad en de kust woont Renée nog steeds in Den Haag met haar echtgenoot met wie ze twee kinderen heeft en inmiddels in het rijke bezit is van een kleindochter.

Mijn mening

Het eerste deel gaat over Eva Boterenbrood. Eva’s hobby en passie is fotograferen, maar om haar rekeningen te betalen werkt ze bij haar vader in het restaurant ‘Blote billetjes in het Gras’. Om de naam van dit restaurant heb ik echt dubbel gelegen, al is er natuurlijk ook een gerecht met deze naam (snijbonenstamppot). Ze is door haar vorige relatie erg teleurgesteld in de liefde en hierdoor het vertrouwen kwijt geraakt. Als haar vader dan ook nog besluit het restaurant te verkopen staat Eva voor een nieuwe uitdaging. Maar dan ontmoet ze Lucien in het restaurant. En dit blijkt de nieuwe eigenaar te worden. Het zijn natuurlijk veelal voorspellende gebeurtenissen, echter blijft er ook nog steeds genoeg over wat onverwachts is en dat vond ik erg verrassend en leuk in dit eerste deel van de Happy in de Hofstad-serie. Je leert de eerste personen van de Familie Boterenbrood kennen en wat meteen opvalt is dat ze een hechte gezellige familie is, waar je als lezer echt deelgenoot van wilt zijn.

Nadat ik ‘De Franse slag’ gelezen had begon ik erg enthousiast aan het tweede deel. ‘Josefiens zevende hemel’ gaat over Josefien die terug naar Nederland komt, nadat ze gaat scheiden van haar man in Engeland. Josefien heeft besloten dat ze een vegan patisserie wil openen. Een droom die ze te lang aan de kant geschoven heeft. Laat bakken nu ook een hobby van mij zijn, dus ik genoot dubbel van dit boek. Al had ik wel een gruwelijke hekel aan de personage Veronica, maar zo moet ze natuurlijk ook overkomen. Dus dat is Renée uiterst goed gelukt. Je merkt wel al snel in het verhaal hoe de dingen gaan verlopen. En naast de liefdesroman tussen Josefien en Luke Lovegrow zie je ook de liefde opbloeien tussen Barbara en Victor. Dit is natuurlijk wel erg toevallig, maar daarom niet minder leuk. Ik werd soms echt zo het verhaal in gesleept dat ik het gevoel had dat ik er in sommige situaties bij was en zo kon ik me bijvoorbeeld echt irriteren toen Veronica wat uitspookte wat grote gevolgen had voor Josefien. Maar er zijn in het boek ook momenten dat ik echt moest grinniken om bepaalde situaties.

Het laatste deel ‘Een serenade voor Gina’ is het dunste boek van de drie boeken uit de serie, en dat vind ik op zich jammer, want doordat de hele familie Boterenbrood samen komt, merk je dat het echt een hechte en gezellige familie is. En daar kun je over blijven lezen. Niks is te gek en alles is mogelijk bij deze familie. Natuurlijk wordt dit dan soms ook iets te toevallig allemaal, maar ach ik vind, dat mag de pret niet drukken in een feelgoodserie. Het past bij deze knotsgekke familie. Gina is een Amerikaanse die verre familie is van de familie Boterenbrood en toevallig is Veronica haar roommate in Amerika. Ze is als een blad aan een boom omgedraaid en is nu bewust van alles wat ze fout gedaan heeft. Dit was voor mij toch iets te ongeloofwaardig en dat vond ik jammer. Ik snap de keuze om Veronica als aardig persoon terug te laten komen in het verhaal, maar dit had wat mij betreft niet gehoeven. Ze is zo anders als in het voorgaande deel dat ik het gevoel had dat ik met een ander personage te maken had. Dit doet voor mijn gevoel een beetje afbreuk aan het laatste deel, al was dit verder ook weer een geweldig deel, vooral ook door dat je de personen uit de voorgaande delen weer tegenkomt in dit deel, maar ook door de diepere laag in dit deel. Doordat de verloofde van Gina gestorven is bij een ongeluk durft Gina niet goed meer voor de liefde te gaan. Vanwege schuldgevoelens ten opzichte van haar verloofde. Deze diepere laag vond ik erg mooi uitgedacht in dit laatste deel.

Als je van feelgood-series houdt, waarbij je een knotsgekke familie leert kennen waarbij alles mogelijk is en waar je herkenbare Nederlandse plekken tegen komt dan kan ik je deze serie echt aanbevelen. Je zult een aantal gezellige uurtjes met de familie Boterenbrood meemaken. En zorg dat je wat te eten bij de hand hebt tijdens het lezen… Want je krijgt zeker trek tijdens het lezen.

De Happy in de hofstad-serie is alleen verschenen als e-book. En zal later nog verschijnen als luisterboek. De boeken die wij ontvangen hebben zijn voor marketing-doeleinden gedrukt en dus niet voor de verkoop.

Een aantal weken geleden mochten wij Renée Olsthoorn ook al interviewen voor onze ‘In gesprek met…’ -interviews. Denk je na het lezen van onze recensie ‘Ik wil Renée wat beter leren kennen. Lees dan ‘In gesprek met… Renée Olsthoorn‘.

Blogtour

Deze recensie maakt deel uit van een blogtour. Deze recensie is anders als anders, want hij bevat meteen alle delen van de ‘Happy in de Hofstad’-serie. Neem zeker ook eens een kijkje op de website van de andere bloggers om zo ook hun mening over deze boeken te lezen.

Gegevens van deze boeken:
Serie: Happy in de hofstad
Titel boek 1: De Franse slag
Titel boek 2: Josefiens zevende hemel
Titel boek 3: Een serenade voor Gina
Auteur: Renée Olsthoorn
Uitgever: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s e-book boek 1: 243
Aantal pagina’s e-book boek 2: 233
Aantal pagina’s e-book boek 3: 115
ISBN e-book De Franse slag: 9789020542851
ISBN e-book Josefiens zevende hemel: 9789020542875
ISBN e-book Een serenade voor Gina: 9789020542899
Prijs e-book De Franse slag: € 5,99
Prijs e-book Josefiens zevende hemel: € 5,99
Prijs e-book Een serenade voor Gina: € 3,99

Deze e-booken zijn o.a. verkrijgbaar bij Bruna.
Ook zijn de e-booken te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge